Αλέξανδρος Κουναλάκης: «Techno» συχνότητες με φόντο τον πανέμορφο Μπάλο

Κρήτη
Αλέξανδρος Κουναλάκης: «Techno» συχνότητες με φόντο τον πανέμορφο Μπάλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηχολήπτης της ΚΡΗΤΗ TV και οι συνεργάτες του "ξεδιπλώνουν" το μοναδικό ταλέντο τους

Tο όνομά του είναι Αλέξανδρος Κουναλάκης. Αν δεν το έχετε ακούσει ακόμα, συγκρατήστε το... Τον λόγο θα τον ανακαλύψετε στις νότες, στον ρυθμό και την ένταση. Στην έμπνευση και το ταλέντο. Γιατί, αν σας αρέσει η σύγχρονη μουσική, θα έχετε σίγουρα ακούσει δουλειά του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε συναυλιακούς χώρους, όπου έχει αφήσει τη σφραγίδα του, ή σε άλλα πόστα, από ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι διαφημιστικά σποτ που κλήθηκε να βάλει το απαραίτητο μουσικό “χαλί”.

Και φυσικά στην ΚΡΗΤΗ TV όπου εργάζεται ως ηχολήπτης. Ο Αλέξανδρος είναι από εκείνους που σεμνά παίζει και δημιουργεί χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια. Η πιο πρόσφατη δουλειά του και εκείνη που αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη ήρθε και πάλι μέσα από τη διαδικτυακή παρουσίασή της: ατμοσφαιρική μουσική σε έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους της Κρήτης, τον Μπάλο. Εκεί ο Αλέξανδρος ξεδίπλωσε το ταλέντο του, άφησε τις νότες να ξεχυθούν στο πανέμορφο τοπίο και να ταξιδέψει τις αισθήσεις μας με τα φτερά της φαντασίας. Σε μια μουσική “Palinodia”, όπως τιτλοφορεί τη δουλειά του, που έχει πολύ μέλλον μπροστά της... Του ζητήσαμε να μας ταξιδέψει στη μουσική, την έμπνευση, τα σχέδια και τα όνειρά του. Και το κάνει με τις νότες και τις σκέψεις του.

* Ένα θεαματικό βίντεο από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, με εσένα να παίζεις μουσική και να μας αποκαλύπτεις και τη φωνή σου, ξεκίνησε την πορεία του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Με πλάνα-έκπληξη, ντυμένα με τη μουσική σου. Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή του χώρου και πώς σε ενέπνευσε για να τον “ντύσεις” μουσικά;

«Επέλεξα αυτό το μέρος γιατί όσο οικείο, άλλο τόσο εξωτικά απόμακρο μού είναι. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου με “τράβηξε” να αποτυπώσω τη μουσική μου πάνω σε γνώριμες αλλά και κινηματογραφικές εικόνες. Μέσα από μια ατμοσφαιρικότητα που ταιριάζει άψογα με τους ήχους μου».

Η ομάδα πίσω από τις εικόνες και τους ήχους

* Η συγκεκριμένη δουλειά δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αίσθηση, κάτι που το κάνει ήδη. Αν και στα πλάνα εικονίζεσαι ως ένας μοναχικός “καουμπόης”, πίσω από τα πλήκτρα στην πραγματικότητα μόνο μόνος που δεν είσαι. Έχεις το κοινό σου και φυσικά τους συντελεστές του βίντεο. Θα μας αποκαλύψεις την ομάδα σου;

«Η ομάδα μου αποτελείται από καταξιωμένους καλλιτέχνες, ο καθένας στο είδος του. Ο Αντώνης Ρενιέρης είναι αυτός που υπογράφει τη σκηνοθεσία του βίντεο. Ο Μάνος Λιανδράκης είναι εκείνος που έκανε την εικονοληψία και τα πλάνα από drone του Μπάλου. Επίσης, στην ομάδα μου είναι ο Μάνος Τσουρουνάκης, ο οποίος κάνει το μοντάζ και την εικονοληψία».

* Μας προϊδεάζεις με τον Μπάλο για κάτι προσεχώς εντυπωσιακό;

«Αυτό το concept έχει ξεκινήσει από πέρυσι με ένα live set που είχαμε κάνει στην Οξιά, ένα από τα ψηλότερα βουνά, με υπέροχο φόντο την Ελούντα. Μετά τον Μπάλο, ποιος ξέρει... Ο χρόνος θα δείξει. Σχέδια υπάρχουν πολλά και το μόνο για το οποίο μπορώ να σας προϊδεάσω είναι ότι έρχονται πολλά ωραία νέα πράγματα. Λίγη υπομονή...».

Τα σχέδια για το μέλλον

* Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό, με σημαντικές δουλειές στο ενεργητικό σου. Σκοπεύεις να μας παρουσιάσεις κάποια στιγμή κάτι πιο ολοκληρωμένο;

«Σκοπός μου είναι να βελτιώνω τον ήχο μου κάθε μέρα και πιο πολύ, “καταθέτοντας” καινούργιες ιδέες και κάνοντας τη μουσική μου ενορχήστρωση πιο εντυπωσιακή. Να μιλάει μέσα από εμένα για όλα εκείνα που με απασχολούν, που με εμπνέουν, που συνθέτουν την ύπαρξή μου. Όσο για το πιο ολοκληρωμένο, είναι κάτι που δεν μπορώ ακόμα να το πω γιατί θέλω η δουλειά μου να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική και συγκροτημένη».

* Τη δουλειά σου συνοδεύει πάντα ο τίτλος “Palinodia” ή ελληνιστί “Παλινωδία”, δηλαδή κυριολεκτικά η με νέα ωδή αναίρεση του περιεχομένου μιας προηγούμενης ωδής. Πώς προσδιορίζει αυτή η λέξη τη δουλειά σου;

«Σκοπός της μουσικής μου είναι η διαρκής και σπειροειδής εξέλιξή της. Κάθε καινούργιο κομμάτι είναι μια προσπάθεια επαναδιατύπωσης των βιωμάτων και συναισθημάτων μου. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος, που περιγράφει το γενικό πνεύμα της μουσικής μου, μια προσωπική σφραγίδα που συνοδεύει τη δουλειά μου και την ίδια τη φιλοσοφία που κρύβεται μέσα στις νότες και περιμένει να ξεδιπλωθεί».

* Από πού αντλείς την έμπνευσή σου; Ποια είναι η “μούσα” σου; Βλέπω ότι ο χώρος έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία για σένα.

«Δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη “μούσα” από την οποία αντλώ κάποια έμπνευση. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα μοτίβο το οποίο ακολουθώ και έχει να κάνει με την ατμοσφαιρικότητα, την πνευματικότητα μέσα από ένα ηλεκτρονικό dance στοιχείο».

* Θα έβαζες “ταμπέλες” στη μουσική σου ή είσαι ανοικτός και σε άλλα είδη εκτός από το techno; Αλήθεια, πώς θα μας το προσδιόριζες ως μουσικό είδος;

«Δε μου αρέσει να περιορίζομαι σε ένα είδος. Παρ’ όλα αυτά, η μουσική που γράφω έχει στοιχεία Melodic Techno με ένα folk χαρακτήρα. Από την άλλη, η μουσική δεν μπαίνει σε “κουτιά”. Δεν μπορείς να την ελέγξεις. Πηγάζει από την ψυχή και απευθύνεται σε αυτήν. Ξεκινάς ένα δρόμο, έχεις ένα προορισμό, όμως δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στην πορεία».

Έκφραση και δημιουργία

* Ο Αλέξης πώς νιώθει με τη μουσική; Τι του λέει και τι αντίστοιχα λέει ο ίδιος στο κοινό του με αυτήν;

«Η μουσική για μένα είναι πάνω απ’ όλα ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Πέρα όμως από αυτό, μέσα από την αποδοχή που έχει λάβει βλέπω ότι είναι και ένας τρόπος επικοινωνίας με ένα κοινό το οποίο είτε έχουμε κοινά ακούσματα, είτε εκφράζεται και αυτό μέσα από τη μουσική μου. Έχω πολλά να τους πω και να μου πουν. Και αυτό γίνεται μέσα από τη μοναδική σχέση της αλληλεπίδρασης με το κοινό».

* Ελλάδα και σύγχρονοι καλλιτέχνες. Μια πικρή ιστορία ή μια ιστορία με μέλλον;

«Μία ιστορία με αισιόδοξο θα έλεγα μέλλον. Μέσα απ’ τις δύσκολες μέρες που ζούμε, πολλοί ήταν οι νέοι καλλιτέχνες που παρουσίασαν “προσεγμένες” δουλειές κατά την άποψή μου. Αν υπάρξει και μία αντίστοιχη συνέχεια, νομίζω πως θα δούμε πολύ ωραίες δουλειές στο μέλλον. Γενικά είμαι αισιόδοξος. Άλλωστε, κάθε καλλιτεχνική δημιουργία ενέχει αυτό ακριβώς, τον σπόρο της αισιοδοξίας που πηγάζει από την ίδια την τέχνη. Αυτό δεν είναι δημιουργία; Ομορφιά και έμπνευση;».

* Πιστεύεις ότι οι ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα ή ότι εξ ορισμού πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες χώρες;

«Σίγουρα στο συγκεκριμένο είδος περισσότερες είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο εξωτερικό, ωστόσο στην Ελλάδα βλέπω ότι πολλά είδη σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος. Πιστεύω λοιπόν πως αργά ή γρήγορα θα μπορούμε να μιλάμε για περισσότερες ευκαιρίες και στην Ελλάδα, για περισσότερους καλλιτέχνες και πιο τολμηρές δημιουργίες».

Από μικρός στη μουσική

* Πότε ανακάλυψες την κλίση, το ταλέντο σου; Υπήρξαν κάποιοι που σε βοήθησαν σε αυτή τη διαδρομή;

«Από μικρή ηλικία άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με την ηλεκτρική κιθάρα. Μέσα από μουσικές επιρροές και πειραματισμούς ανακάλυψα την κλίση μου στην ηλεκτρονική μουσική και έτσι ξεκίνησα τις δικές μου μουσικές συνθέσεις».

* Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο; Και πώς σκέφτεσαι να το κατακτήσεις;

«Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να μπορέσω να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που θαυμάζω στην ηλεκτρονική μουσική. Για να το κατακτήσω αυτό ξέρω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και αφοσίωση, πράγματα που ήδη κάνω και πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν να τα καταφέρω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News