Κρήτη

Ν. Λαγκωνάκης: Κατέκτησε την Αμερική, αλλά δεν ξέχασε ποτέ την Κρήτη!

Θλίψη για την απώλεια του ευπατρίδη και άξιου ομογενούς, ο οποίος “έφυγε” χθες σε ηλικία 85 ετών στο Ηράκλειο - Θα κηδευτεί στο Σγουροκεφάλι, όμως θα ενταφιαστεί στο Λιν

Στην αγαπημένη του Κρήτη άφησε την τελευταία πνοή του ένας ακτινοβόλος άνθρωπος και αυτοδημιούργητος ομογενής της Αμερικής, ο Νώντας (Επαμεινώνδας) Λαγκωνάκης, ο οποίος “έφυγε” ύστερα από αρκετά προβλήματα υγείας σε ηλικία 85 ετών. Στο Σγουροκεφάλι, χωριό καταγωγής της πολυαγαπημένης του συζύγου, που είχε “φύγει” πριν από τέσσερα χρόνια και ενταφιάστηκε στην πόλη Λιν, οι καμπάνες στο Πνευματικό Κέντρο, που ανήγειρε ο ίδιος στη μνήμη της, από χθες το πρωί χτυπούν πένθιμα...

Ο Νώντας Λαγκωνάκης στο πρώτο εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης που αγόρασε στην Αμερική

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στη διάρκεια των εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου Σγουροκεφαλίου, που το ανήγειρε στη μνήμη της συζύγου του Αδαμαντίας.

Σαν ένας μικρός αποχαιρετισμός στον Κρητικό που διέπρεψε στην Αμερική, όμως δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του... Ούτε την Πλάτη Λασιθίου, από όπου ο ίδιος καταγόταν, ούτε και το Σγουροκεφάλι, που ήταν η έδρα του όταν ερχόταν στην Κρήτη για να περάσει κάποιους μήνες του χρόνου, κυρίως τους θερινούς.

Η ταφή του Νώντα Λαγκωνάκη θα γίνει στον οικογενειακό τάφο στο Λιν, όπου έχει ενταφιαστεί και η αγαπημένη σύζυγός του που συμπορεύτηκαν για περισσότερα από 55 χρόνια μαζί. Πλέον θα είναι μαζί και στην αιωνιότητα. Κηδεία όμως για τον αποχαιρετισμό του Νώντα Λαγκωνάκη θα τελεστεί στο Σγουροκεφάλι...

Μια σημαντική δωρεά του Νώντα Λαγκωνάκη στο Σγουροκεφάλι, από όπου καταγόταν η σύζυγός του, ήταν το Πνευματικό Κέντρο της περιοχής.

Από τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Σγουροκεφαλίου το 2018.

Ο Νώντας Λαγκωνάκης ήταν ένας διαπρεπής Έλληνας της Ομογένειας, συμπαραστάτης των αδυνάμων, που βοήθησε πολλούς ανθρώπους τόσο στην Κρήτη και την Ελλάδα, όσο και στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε επιβαρυνθεί, όμως εξακολουθούσε να είναι δυνατός, τα μάτια του “κοφτερά” και το μυαλό του να εξακολουθεί να δουλεύει ακατάπαυστα. Ναι, μπορούσε ακόμη να κάνει... μπίζνες καλύτερα από πολλούς νεότερους και σπουδασμένους ανθρώπους! Εκείνος είχε τελειώσει μόνο το Δημοτικό στο Λασίθι, όμως τον διέκρινε ένα έμφυτο επιχειρηματικό πνεύμα και αποφασιστικότητα. Εκείνος έλεγε ότι η πίστη του στον Θεό τον βοήθησε από τότε που βρέθηκε, νεαρός ακόμη, στην Αμερική στο γύρισμα της δεκαετίας του 1960.

Στο γραφείο του στο Σάλεμ. Πίσω του μια πανοραμική φωτογραφία από την Πλάτη Λασιθίου, τόπο καταγωγής του.

Η έδρα του ήταν η πόλη Σάλεμ της Μασαχουσέτης, όμως είχε κατορθώσει να επεκτείνει την αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης με την επωνυμία “Bill & Bob’s Roast Beef” σε ακόμη τέσσερις πόλεις: το Λιν, το Πίμποντι, το Γούμπερν και το Ριβίερ. Κάποτε είχε φτάσει τα 16-17 εστιατόρια. Στην Αμερική ξεκίνησε πλένοντας πιάτα. Βράχος δίπλα του η σύζυγός του Αδαμαντία, που του χάρισε τρεις κόρες και έναν γιο: τη Μαρίνα, τη Βασιλική, τον Βαγγέλη και τη Μαρία. Ευτύχησε να δει έντεκα εγγόνια και ένα δισέγγονο από τον πρώτο εγγονό του, Στέφανο Καργάκη. Ο ίδιος υπεραγαπούσε τα εγγόνια του και τα θαύμαζε. Μάλιστα ο ίδιος έλεγε ότι του δίνουν ζωή.

Με την κόρη του Μαρίνα και τον εγγονό του Ιάσωνα Καργάκη.

Στο γραφείο του στο εστιατόριο του Σάλεμ, το πρώτο που δημιούργησε, είχε πάντοτε μια φωτογραφία από το χωριό του, την Πλάτη Οροπεδίου, με τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη «δεν φοβάμαι τίποτε, δεν ελπίζω τίποτε, είμαι λεύτερος», μια φωτογραφία του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, μια άλλη του Νίκου Ξυλούρη και του πατέρα του Ευάγγελου.

Από το Λασίθι στην Αμερική

Σε συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα” της Αμερικής είχε μιλήσει για τη γνωριμία του με τη σύζυγό του Αδαμαντία. Έλεγε τότε: «Τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο 15 χρονών, ήθελα να πάω στο Γυμνάσιο, αλλά είχαν τελειώσει πολλά παιδιά από το Γυμνάσιο και δούλευαν στις πατάτες. Κι είπα... “γιατί να πάω στο Γυμνάσιο και να χάσω τόσο καιρό, αφού εδώ θα είμαι πάλι εργάτης;”.

Πήγα εργάτης κάτω στην πεδιάδα και δούλευα στο μάζεμα των ελιών, κι εκεί γνώρισα και τη γυναίκα μου, η οποία ήταν 13 χρονών κι εγώ 16. Με συμπαθούσε, τη συμπαθούσα, αλλά δεν ήξερε κανείς τίποτε, ούτε της είχα πει τίποτε... ήμασταν μικρά παιδιά». Ο κ. Λαγκωνάκης από τότε είχε “ανοικτή γραμμή” με τον Θεό κι έκανε το τάμα στην Παναγία της Αγκαράθου: «Έλεγα: “Παναγιά μου, βοήθα όταν μεγαλώσω να την πάρω αυτή την κοπέλα και κάποια μέρα αν κάνω λεφτά θα ζωγραφίσω όλη την εκκλησία μέσα”».

Ο Νώντας Λαγκωνάκης μόλις έχει αποστρατευτεί και έχει φύγει για Αμερική.

Ο ίδιος εξιστόρησε πώς η γνωριμία και η αγάπη για την Αδαμαντία τον οδήγησε στην Αμερική. Στην ίδια συνέντευξη έλεγε: «Το 1956 είδα την Αδαμαντία με τον πατέρα της και πήγαιναν κάτω προς το λιμάνι. Εκείνοι δε με είδαν, αλλά εγώ τους είχα δει. Ένας ξάδελφός της μου είπε ότι φεύγουν για την Αμερική, κι ένας δυνατός πόνος κυρίευσε την ψυχή μου. Πήγα στρατιώτης κι όταν απολύθηκα, στις 15 Απριλίου, πήγα και δούλευα στο καφεκοπτείο ενός ξαδέλφου μου, όπου καβούρδιζα τον καφέ, τον πουλούσα κι έκανα ό,τι χρειαζόταν. Κάποια στιγμή ήρθε ο ξάδελφός της χαμογελαστός, ο Μανόλης Κεφάκης, και μου είπε ότι είχα “ένα γράμμα σήμερα από την Αμερική” και πως “η Αδαμαντία με ρωτά τι κάνεις διότι σε είδε στο όνειρό της ότι σκοτώθηκες στον στρατό”. Μου τα είπε αργότερα η Αδαμαντία, ότι το όνειρο το είδε την ημέρα που απολύθηκα από τον στρατό. Στενοχωρήθηκε τόσο πολύ που δεν έτρωγε τίποτε, αδυνάτισε. Πήρα τη σύστασή της από τον εξάδελφό της και της έγραψα ότι είμαι καλά κι ότι απολύθηκα από τον στρατό... ότι “σε θυμάμαι που ήσουν ένα καλό κοριτσάκι, χαμογελαστό” και την ρώτησα αν παντρεύτηκε και μου απάντησε “όχι”...».

Στο γραφείο του στη Βοστώνη είχε πάντα τον Βενιζέλο, τον Ξυλούρη και τον πατέρα του, Ευάγγελο.

Κι έτσι, το 1961, μόλις που είχαν αρχίσει τα αεροπλάνα και πετούσαν από την Ελλάδα προς την Αμερική, ο νεαρός Νώντας Λαγκωνάκης πέταξε για τη Βοστώνη και την 1η Οκτωβρίου παντρεύτηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Λιν.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Εκείνη δούλευε σε κάποιο εργοστάσιο στο Λιν και έραβε σακάκια στρατού κι εκείνος το πρωί παπουτσής και το βράδυ έπλενε πιάτα στο εστιατόριο του κουνιάδου του.

Το 1967 επιστρέφει στο Ηράκλειο με τη σύζυγό του και το ένα τότε παιδί του, τη Μαρίνα, όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς μόλις είχε εγκατασταθεί το καθεστώς της χούντας κι αποφασίζει αμέσως να γυρίζει στην Αμερική. Στην αναζήτησή του μπήκε σε ένα εστιατόριο με ροστ μπιφ και παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι δε “χτυπούσαν” τις παραγγελίες και τις εισπράξεις και έκλεβαν τον ιδιοκτήτη. Έμαθε ότι θα πουληθεί και έσπευσε αμέσως να βρει τον υπεύθυνο, προτείνοντάς του να αγοράσει το μαγαζί. Ήταν το πρώτο από τα εστιατόρια “Bill & Bob’s”... «Ήταν ένα μικρό μέρος σαν γκαράζ μ’ ένα παραθυράκι κι έδινα τα σάντουιτς», είχε πει κάποτε ο Νώντας Λαγκωνάκης, αποκαλύπτοντας: «Σε τρία χρόνια είχα κάνει αρκετά λεφτά κι όσους φίλους και καλούς ανθρώπους ήξερα τους έλεγα: “Έλα ’δω, γιατί δουλεύεις εργάτης;”. Έβαζα χρήματα, άνοιγα μαγαζί και “έμπαιναν” μέσα».

Ο Νώντας Λαγκωνάκης με τη σύζηγό του και τα εγγόνια του.

Αργότερα ήρθε μια οικονομική περιπέτεια με την Εθνική Τράπεζα, γεγονός που κλόνισε την υγεία τόσο της συζύγου του όσο και του ίδιου. Όμως, ύστερα από πέντε δύσκολα χρόνια, μια δικαστική απόφαση τον αθώωσε και όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Η φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο Νώντας Λαγκωνάκης συνδεόταν με πολύχρονη γνωριμία και φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Μαράθι, όπου πήγαινε για μπάνιο όταν εκείνος ήταν ακόμη στον στρατό. Αργότερα ο Νώντας Λαγκωνάκης στήριξε εμπράκτως τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φιλοξενώντας τον και στο σπίτι του στη Βοστώνη στη διάρκεια των σπουδών του. Μάλιστα, ήταν παρών στην αποφοίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Χάρβαρντ. Αν τον ρωτούσες σήμερα τι θα ήθελε για την Ελλάδα, θα σου έλεγε: «Να μονιάσει ο κόσμος, διότι όταν είμαστε μονιασμένοι κατορθώνουμε πολλά πράγματα. Κι αυτό το έχουμε αποδείξει και στους πολέμους».

Ο Νώντας Λαγκωνάκης ήταν πολύ αγαπημένος φίλος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Σγουροκεφαλίου που ήταν εξ ολοκλήρου δική του δωρεά στη μνήμη της συζύγου του, η οποία είχε “φύγει” έναν χρόνο πριν, έλεγε: «Μόνο ο Θεός με βοήθησε. Τα γράμματά μου είναι λίγα. Πάντα νόμιζα πως η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος. Αλλά οι πολιτικές και το κράτος είναι τέτοια που είναι δύσκολο να κάνεις κάτι εδώ πέρα. Έχω αγωνία να έρθω και μόλις έρχομαι θέλω να φύγω. Άμα έχεις δύο πατρίδες, ούτε στη μια κάνεις ούτε στην άλλη».

Ο Νώντας Λαγκωνάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2018 στο Ηράκλειο. Ο Λαγκωνάκης είχε στηρίξει και φιλοξενήσει τον σημερινό πρωθυπουργό στο σπίτι του στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αμερική.

Ο Νώντας Λαγκωνάκης ήταν επίσης πεθερός του διευθυντή Προγράμματος της “ΚΡΗΤΗ TV” Γιώργου Καργάκη, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Μαρίνα. Ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV” αποχαιρετά έναν ευπατρίδη και άξιο άνθρωπο και απευθύνει συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Στην αποφοίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πίσω ακριβώς, ανάμεσα στον Κυριάκο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, διακρίνεται ο Νώντας Λαγκωνάκης και δίπλα ο γαμπρός του και διευθυντής Προγράμματος της “ΚΡΗΤΗ TV” Γιώργος Καργάκης.

Η οικογένεια με τη σειρά της απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους του συμπαραστάθηκαν στην Κρήτη και του κράτησαν συντροφιά τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους θεράποντες ιατρούς του ΠΑΓΝΗ, το προσωπικό στη ΜΕΘ και ιδιαίτερα στον διευθυντή και καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στη 1 μ.μ. στον Ναό της Αγίας Τριάδας στο Σγουροκεφάλι. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 12 μ.

Η Αδαμαντία Λαγκωνάκη, η οποία “έφυγε” το 2017 και ενταφιάστηκε στο Λιν, όπου θα ενταφιαστεί και ο αγαπημένος της Νώντας Λαγκωνάκης.

Στον γάμο του πρώτου του εγγονού Στέφανου Καργάκη, πριν από τρία χρόνια στο Ηράκλειο. Περιστοιχισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ένα χρόνο πριν είχε χάσει τη σύζυγό του Αδαμαντία.

Ο Νώντας Λαγκωνάκης ήταν πεθερός του διευθυντή Προγράμματος της “ΚΡΗΤΗ TV” Γιώργου Καργάκη, που είναι παντρεμένος με την κόρη του Μαρίνα, η οποία εικονίζεται δίπλα του στη φωτογραφία από τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια