Σε κίνδυνο το μέλλον των καθαριστριών - «Το υπουργείο μας βλέπει σαν αναλώσιμους»

Κρήτη
Σε κίνδυνο το μέλλον των καθαριστριών - «Το υπουργείο μας βλέπει σαν αναλώσιμους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για την εγκύκλιο του υπουργείου, με την οποία ζητά από τους Δήμους να προσλάβουν καθαρίστριες 6ωρης ή 3ωρης σύμβασης

Σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται το μέλλον των σχολικών καθαριστριών με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με πολλές γυναίκες καθαρίστριες να βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Η κ. Στέλλα Φοδελιανάκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών του Ηρακλείου, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” υπογράμμισε πως οι συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις γίνονται στα πλαίσια μείωσης του ποσοστού ανεργίας, χωρίς να αντιλαμβάνεται κάποιος πως πολλές καθαρίστριες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μη βιώσιμο οικονομικό μέλλον.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια εγκύκλιο στη βάση της οποίας ζητείται από τους Δήμους να επιλέξουν εάν επιθυμούν να προσλάβουν καθαρίστριες 6ωρης ή 3ωρης σύμβασης. Τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. Ο Δήμος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού καθαριστριών με ένα συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων ή να διπλασιάσει τις καθαρίστριες, με τις συμβάσεις ωστόσο να είναι 3ωρες.

Η κ. Στέλλα Φοδελιανάκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών στο Ηράκλειο, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τη συγκεκριμένη στάση του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως μάλλον το συγκεκριμένο υπουργείο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το φιλότιμο που έχει επιδείξει το συγκεκριμένο εργατικό σωματείο. Ταυτόχρονα, η κ. Φοδελιανάκη έστρεψε τα πυρά της προς τους Δήμους, που στα πλαίσια πελατειακών σχέσεων προχώρησαν σε προσλήψεις καθαριστριών με συμβάσεις 3 ωρών, πράγμα που σημαίνει πως ο μισθός μετά βίας θα βρίσκεται κοντά στα 200 ευρώ. «Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να διπλασιάσουν τα άτομα μειώνοντας στο μισό τις ώρες. Μάλλον, η συγκεκριμένη αντίληψη βασίστηκε στο γεγονός ότι... παραδείξαμε φιλότιμο ως εργασιακός κλάδος και η κυβέρνηση θεώρησε πως, εάν μας βάλει σ’ ένα σχολείο 3 ώρες, θα δουλέψουμε 6 έξι ώρες. Πέρυσι, η σύμβασή μας ήταν 6 ώρες και δουλεύαμε 10 ώρες. Κάποιοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το σενάριο. Αύξησαν τις πελατειακές σχέσεις και πήραν όλα τα άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φοδελιανάκη. Η ίδια χαρακτήρισε το υπουργείο Εσωτερικών «αδρανές», καθώς δε δέχεται τον διάλογο για ένα τόσο μείζον ζήτημα, ενώ, απεναντίας, όπως είπε, οι Δήμοι έχουν έρθει σε επαφή με τις καθαρίστριες και βλέπουν με επιείκεια τα αιτήματά τους.

«Παρά τις έντονες πιέσεις που έχουμε ασκήσει, το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιθυμεί να μιλήσει. Δε δέχεται να συναντήσει κανέναν, ούτε εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου ούτε εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ. Επομένως, ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους Δήμους. Στον νομό Ηρακλείου, μόνο ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων δεν προσπάθησε και άφησε τα πράγματα ως έχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε καθαρίστρια μιάμισης ώρας. Εκεί μιλάμε για 150 ευρώ. Η γυναίκα θα πηγαίνει σε σχολείο να το καθαρίζει για μία ώρα και θα παίρνει 5 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε: «Οι πιέσεις είναι πολλές και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δείξει απολύτως καμία πρόθεση να αλλάξει κάτι. Άτυπα και ανεπίσημα είπε στους Δήμους να καλύψουν τα κενά των σχολικών καθαριστριών με το Κοινωφελές Πρόγραμμα, το οποίο είναι εξάμηνο και δε φτάνει τη σχολική χρονιά. Και την ίδια στιγμή, πρέπει να κατανοήσουμε πως οι σχολικές καθαρίστριες είναι έμπειρο προσωπικό, καταρτισμένο από την Περιφέρεια στον τομέα της εργασίας. Το Κοινωφελές Πρόγραμμα στηρίζεται στην άποψη “παίρνω μια γυναίκα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κάνω σχολική καθαρίστρια”. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», υποστήριξε.

 «ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»

«Το υπουργείο μάς βλέπει σαν αναλώσιμους»

Τέλος, η κ. Φοδελιανάκη εξέφρασε την άποψή της πως η συγκεκριμένη πολιτική εντάσσεται σε μια λογική μείωση ποσοστού της ανεργίας. Η κυβέρνηση θέλει να κοινοποιήσει την εικόνα μιας χώρας που περιορίζει τα ποσοστά της ανεργίας, σε μια περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε, με την πανδημία να “χτυπάει κόκκινο”. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τίθενται εύλογα ζητήματα όσον αφορά στον μισθό που θα παίρνουν, καθώς οι συμβάσεις 3ωρης εργασίας είναι συμβάσεις πείνας και πολλές οικογένειες θα περάσουν ένα αρκετά δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα. «Το υπουργείο Εσωτερικών βλέπει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Οι εργαζόμενοι, σε όποιον κλάδο κι αν έχουν προσφέρει, θεωρούνται αναλώσιμοι. Και γιατί όχι να μην είναι ένα κόλπο να μειώσουν την ανεργία στα χαρτιά... Εάν ένας Δήμος προσλάβει 120 καθαρίστριες με 3ωρες συμβάσεις εργασίας, δε θα φανεί ότι πεινάνε και οι 120 καθαρίστριες. Θα φανεί ότι μειώθηκε η ανεργία. Και σε Δήμους όπως αυτόν του Ρεθύμνου, μπήκαν όλες οι καθαρίστριες 3ωρες, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 100 οικογένειες θα βρεθούν με χαμηλό εισόδημα. Και μιλάμε για πολλές οικογένειες που είναι μονογονεϊκές, γυναίκες που είναι χήρες ή υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια», ανέφερε η κ. Φοδελιανάκη.

Αξίζει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, πως παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”. Η “Νέα Κρήτη” ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Γιώργο Μακράκη, ο οποίος ανέφερε πως οι 3ωρες συμβάσεις εργασίας για το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία δε βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του σχολικού έτους. «Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια εγκύκλιο σχετικά με την κατανομή των καθαριστριών, η οποία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το πρόβλημα αφορά το εργασιακό καθεστώς, καθώς μιλάμε για 3ωρες συμβάσεις με μισθούς 180-200 ευρώ. Κάναμε ένσταση στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αυτό το σενάριο για τα σχολεία δεν είναι ούτε λειτουργικό ούτε αποδοτικό. Είναι σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη σχολικών καθαριστριών, καθώς διανύουμε περίοδο κορωνοϊού», υποστήριξε.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News