Κορωνοϊός: Εν αναμονή της τρίτης δόσης – Αφορά και όσους ξεκίνησαν νωρίτερα τον εμβολιασμό τους

Κρήτη
Κορωνοϊός: Εν αναμονή της τρίτης δόσης – Αφορά και όσους ξεκίνησαν νωρίτερα τον εμβολιασμό τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«9 στους 10 στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι» - Τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα

Την απόφαση της ειδικής επιτροπής φαίνεται να περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για την 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Η τρίτη δόση συζητείται ευρύτερα και για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό τους. Η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και θα υπάρξει απάντηση σύντομα. Ισχύει για όλες τις κατηγορίες κι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιχειρησιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα δώσουμε την ακριβή ημερομηνία για την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού». Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, σε ποιο επίπεδο κινείται και για το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες σημείωσε ότι «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί αν δεν υπάρξει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στις ηλικίες κάτω των 18 ετών έχουμε αύξηση συμμετοχής».

Παράλληλα, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από μεθαύριο Κυριακή 29 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. “Ποδαρικό” στους εμβολιασμούς έξω από ναούς και εκκλησίες θα κάνει η Κρήτη από μεθαύριο Κυριακή, ενώ εμβολιασμοί θα γίνουν επίσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

«Όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, όσοι εμβολιάζονται - η πολύ μεγάλη πλειοψηφία - θα επιστρέφουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα και θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος με τέστινγκ των συμπολιτών μας που έχουν καθυστερήσει, για να μην κινδυνεύουμε. Αυτό είναι θεμιτό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Να σημειωθεί πως ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τρίτη δόση, λέγοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα... Είμαστε σε μια φάση που έχουμε διαθέσιμα εμβόλια αλλά και ραντεβού», υπογράμμισε. Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, είπε ότι και γι' αυτό υπάρχει επάρκεια. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια «να αυξηθεί σε περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τους υγειονομικούς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση σε αυτή την κατηγορία, αλλού μεγαλύτερη και αλλού λιγότερη. «Είχαμε εντυπωσιακή αύξηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το ίδιο αναμένουμε και στο ΕΣΥ. Οχτώ στους 10 υγειονομικούς έχουν εμβολιαστεί. Το πρόβλημα είναι προς την κοινωνία και τους συναδέλφους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά των αρνητών υγειονομικών».

Ο ίδιος μίλησε για το θέμα της ανάκλησης αδειών των υγειονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο ξεκίνημα του 4ου κύματος και οι υγειονομικοί δεν μπόρεσαν να ξεκουραστούν, και απάντηση σε αυτούς πρέπει να τους δώσουν οι συνάδελφοί τους που δεν εμβολιάζονται».

«Δεν είναι κάτι καινούριο η υποχρεωτικότητα στον δημόσιο τομέα και ειδικά στους υγειονομικούς, προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς. Για παράδειγμα περνούν από ψυχιατρική εξέταση, αλλά και ζητούνται ακτινογραφίες», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οποιαδήποτε νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση».

«9 στους 10 στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι»

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, είπε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής έχει ήδη καταλήξει ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε, «η συντριπτική πλειονότητα γιατρών - πάνω από 95% - έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές... Αυτοί που αντιδρούν είναι κάποιοι συνδικαλιστές, μια ισχνή μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «Πάντα μπορεί η Πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Υποχρεωτικά και αλλού

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Ό,τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει. Το ενδεχόμενο επέκτασής της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση γι’ αυτό. Ανάλογα με τον ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».

235 νέα στην Κρήτη

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα οποία είναι 3.538, αριθμός που προκύπτει από τα τεστ που ελέγχθηκαν, τα οποία είναι 103.260. Από αυτά, τα 235 εντοπίζονται στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται 106 νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 65 στην Π.Ε. Χανίων, 37 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 27 στην Π.Ε. Λασιθίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 3.538 κρούσματα, τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 573.605 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 216 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.845 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή +2,32%).

«Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο παρουσιάζεται σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, σε υψηλά όμως επίπεδα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία. Όπως είπε, ο δείκτης σταθερότητας βρίσκεται στο 3,5%, ενώ καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από διακοπές μεταφέροντας τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε τεστ και τήρηση των μέτρων προστασίας.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ

«Σταθερός ο αριθμός των νέων διαγνώσεων»

Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο Σύστημα Υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, και έκανε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό, σε υψηλό μάλιστα ποσοστό. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Επικρατεί η “Δέλτα” με 1.760 νέα κρούσματα

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS - CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021. Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχτηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Delta, 87 αφορούν στο Alpha και 36 αφορούν στο Beta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος Β. 1.1.318 (Variant Ε484Κ). Επιπλέον ανιχνεύτηκαν 3 στελέχη B. 1.604.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS - CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 29.454 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Μεταξύ των 25.721 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 60,32%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 20,94%, το B. 1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,09% και το Beta με ποσοστό 1,29%. Στην Κρήτη, το τελευταίο δεκαπενθήμερο εντοπίστηκαν κυρίως κρούσματα της μετάλλαξης Delta και της μετάλλαξης B. 1.1.318 (Variant E484K). Τα περισσότερα αφορούν περιστατικά μετάλλαξης Delta, τα οποία συνολικά είναι 479 και ανά περιφέρεια κατανέμονται ως εξής: 263 στο Ηράκλειο, 91 στο Ρέθυμνο, 90 στο Λασίθι και 35 στα Χανιά.

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Σε τοπικό επίπεδο, σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, όπως είναι του ΠΑΓΝΗ, του Βενιζελείου και των νοσοκομείων του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και των Χανίων, βρέθηκαν στις 12:30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ., εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Μία ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εργαζομένων του ΕΚΑΒ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με μέλη 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ, το οποίο καλύπτει συνδικαλιστικά 80.000 επαγγελματίες υγειονομικούς στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, έκανε στάση εργασίας με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού «θα διαλύσει τη Δημόσια Υγεία», και γι’ αυτό, πέρα από τη χθεσινή κινητοποίηση, κατέθεσε παράλληλα αίτημα αναστολής και ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντιδρούν Ομοσπονδίες και Ενώσεις

«Ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid tests στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που είναι τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι. ΕΟΠΥΥ).

«Συνυπολογίζοντας δε τον όγκο των ιατρικών πράξεων που θα ζητούνται ανά ημέρα, που μέχρι προσφάτως στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 rapid tests /ημέρα, και τα οποία υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τεστ ημερησίως, είναι αντιληπτό ότι ένα εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή», ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της αυτή, διότι, όπως υποστηρίζουν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία κατάσταση, στην οποία θα υπάρχει αδυναμία διενέργειας των τεστ, παρά την εκπεφρασμένη θέληση όλου του ιατρικού κόσμου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται νέα ανθεκτική μετάλλαξη

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης στο μέλλον μιας παραλλαγής του κορωνοϊού που θα είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Μιλώντας στο Fox, είπε ότι σε διάστημα 95 ημερών θα μπορούν να έχουν αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εστιάζουν πάνω της και εξετάζουν κατά πόσο αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας».

«Δεν έχουμε εντοπίσει καμία ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί. Έτσι έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο, με το οποίο μέσα σε 95 μέρες, από τη στιγμή που αναγνωρίσουμε την παραλλαγή, να έχουμε ετοιμάσει ένα εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτή την παραλλαγή», υπογράμμισε.

«Έχουμε δημιουργήσει μια φόρμουλα, όπου μέσα σε 95 ημέρες από την ημέρα που θα εντοπίσουμε μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο», συμπληρώνει. «Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν πολύ καλά, προστατεύοντάς μας από σοβαρές ασθένειες και θανάτους, αλλά η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η επόμενη παραλλαγή που μπορεί να εμφανιστεί θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ανθεκτική στα εμβόλιά μας», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ροσέλ Βαλέσκι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News