ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας – «Στο πόδι» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Κρήτη
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας – «Στο πόδι» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο υγειονομικός πληθυσμός δε θα δεχτεί την ποινικοποίηση του εμβολιαστικού δικαιώματος»

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι προχωρά σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Στο Ηράκλειο ωστόσο η στάση εργασίας ξεκινάει στις 12 μ. και τα σωματεία που θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους θα βρίσκονται στις 12:30 έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εργαζομένων του ΕΚΑΒ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με μέλη 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ, το οποίο καλύπτει συνδικαλιστικά 80.000 επαγγελματίες υγειονομικούς στον χώρο της δημόσιας υγείας, κάνει στάση εργασίας σήμερα με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού «θα διαλύσει τη δημόσια υγεία» και γι’ αυτό πέρα από τη σημερινή κινητοποίηση καταθέτει παράλληλα αίτημα αναστολής και ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όσον αφορά στην Κρήτη, σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ, όπως είναι του ΠΑΓΝΗ, του Βενιζελείου και των νοσοκομείων του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και των Χανίων θα βρεθούν στις 12:30 έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ., με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την υπχορεωτικότητα των εμβολίων.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος έκανε σαφές ότι σε καμία περίπτωση ο υγειονομικός πληθυσμός δε θα δεχτεί την ποινικοποίηση του εμβολιαστικού δικαιώματος. «Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε ταχθεί από την πρώτη στιγμή απερίγραπτα υπέρ του μαζικού και καθολικού εμβολιασμού του υγειονομικού πληθυσμού. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα δεχτούμε - και είμαστε ενάντια - την υποχρεωτικότητα, την ποινικοποίηση και την εξαγορά του εμβολιαστικού δικαιώματος. Απολύσεις και στερήσεις δε θα περάσουν. Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση του υγειονομικού πληθυσμού, που δίνει με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας κάτω από συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης. Γι’ αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) με σωματεία της Υγείας και άλλα σωματεία στη συγκέντρωση όπως θα λάβει χώρα έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ. στις 12:30 μ.μ., ώστε να προβάλουμε το δίκαιο αίτημά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρύσαλης.

Συμπαράσταση από συνταξιούχους

Τη συμπαράστασή της στην πανελλαδική στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα από το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας και του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εκφράζει, μέσα από ανακοίνωσή της, η Ένωση Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου εκφράζει τη συμπαράσταση της «στους υγειονομικούς που προχωρούν σε πανελλαδική στάση εργασίας και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις, καθώς και στο Ηράκλειο, αλλά και στο Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου που προχωρά σε κινητοποίηση στις 12:30 μ.μ. αύριο (σ.σ. σήμερα) στην 7η Υ.ΠΕ. αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου η οποία συνεχίζει: «Καλούμε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τους συνταξιούχους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Σωματείο μας λέει “ναι” στον μαζικό-καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τασσόμαστε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις εργαζομένων, με συνέπεια να ανασταλεί η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Παρά το ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, παραμένουν εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών ομίλων και αξιοποιούνται στα πλαίσια των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών, ενώ η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού “αντικαθίσταται” από απειλές για αναστολή εργασίας, δωροεπιταγές των 150 ευρώ και bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρύψει τις ευθύνες της συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της “ατομικής ευθύνης”, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στοχοποιεί τους εργαζόμενους για την εξάπλωση της επιδημίας, που για 18 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή, αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Η κυβέρνηση, αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, αντί για τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, κάνει σχέδια αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. τον Νόμο 4413/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία), και παίρνει μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία σχεδιάζοντας νέο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων Υγείας, ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τη λειτουργία όσων δημόσιων μονάδων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παρά τους προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί “θωράκισης του δημόσιου Συστήματος Υγείας”, η αλήθεια είναι ότι οι αυξανόμενες ανάγκες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση έρχονται σε αντίθεση με τις νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τις πληρώσουμε ξανά εμείς με αύξηση της φορολογίας και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και αναπνευστικά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και υγειονομική τους κάλυψη από τα Κέντρα Υγείας, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση κατά 96 εκατ. ευρώ.

Αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση τούς εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2, και της χρυσοπληρωμένης “ενοικίασης” κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας.

Προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία αποτέλεσε και η συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε νοσοκομεία “μιας νόσου”. Αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται σαφής αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τις υπόλοιπες παθήσεις, ενώ χιλιάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα».

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News