Χαμόγελα αισιοδοξίας στην αγορά της Κρήτης - Ο τουρισμός «έσωσε» την κατάσταση

Κρήτη
Χαμόγελα αισιοδοξίας στην αγορά της Κρήτης - Ο τουρισμός «έσωσε» την κατάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τον χειμώνα λόγω πανδημίας

Ικανοποίηση επικρατεί στην αγορά της Κρήτης για την αγοραστική κίνηση και τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω του τουριστικού ρεύματος που βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στη “Νέα Κρήτη”, εκφράζεται και μία επιφυλακτικότητα από την άλλη για τον χειμώνα που έρχεται, καθώς δε θεωρούν και τόσο ενθαρρυντικά τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι δε θα ξανακλείσει η οικονομία με ένα νέο γενικό lockdown, κάτι που θα αποτελούσε για τη μικρομεσαία επιχείρηση ταφόπλακα, όπως λένε, ενώ ευελπιστούν ότι ο κόσμος θα εμβολιάζεται ολοένα και περισσότερο και έτσι δε θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα για την τοπική οικονομία και τη λεγόμενη “κανονικότητα” της κοινωνίας, με την έναρξη του επερχόμενου χειμώνα.

Αυτές οι διαπιστώσεις ανήκουν τόσο στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλη Κουμαντάκη, όσο και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπη Λεκάκη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης, «υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία. Το γεγονός δηλαδή ότι ξεκίνησε με κάποιο τρόπο ο άμεσος τουρισμός. Έτσι έχουμε διάφορα εισοδήματα που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά και μπαίνουν στην οικονομία και αυτό βοηθάει πάρα πολύ. Μπορώ να πω ότι στις αγορές του λιανικού εμπορίου στην Κρήτη υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση. Βέβαια, πάντα μιλάμε για μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτή του 2020. Έχουμε την αίσθηση ότι, αν ο τουρισμός πάει καλά για κάποιους μήνες ακόμα, θα έχουμε μια καλύτερη κατάσταση τον χειμώνα».

Στο σημείο αυτό, όμως, ο Μανόλης Κουμαντάκης αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση. «Το υγειονομικό πρόβλημα», όπως είπε στην εφημερίδα μας, «υφίσταται. Δυστυχώς, πάρα πολλοί πολίτες για διάφορους λόγους δε βοηθούν να δημιουργήσουν αυτή την ανοσία που χρειάζεται η κοινωνία, και αναφέρομαι στους ανεμβολίαστους.

Πρέπει να δούμε λοιπόν στο θέμα της πανδημίας ότι θα είναι τραγικό να δημιουργήσουμε προβλήματα στην οικονομία, προβλήματα στον τουρισμό, όπου θα έχουμε μεγάλα θέματα μετά τον χειμώνα. Θα έχουμε μεγάλα θέματα και στο υπόλοιπο οικονομικό κύκλωμα. Και αν πάμε και σε κάποια lockdown, που ίσως κάποια στιγμή αναγκαστικά προχωρήσουμε, θα είναι καταστροφικά για όλο το εμπορικό κύκλωμα»...

Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να προχωρήσει στους εμβολιασμούς. Γιατί εκεί που άρχισε να ομαλοποιείται μια κατάσταση, δε θα πρέπει να ξαναέχουμε προβλήματα που θα μας γυρίσουν πίσω»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα το τελευταίο διάστημα με το άνοιγμα της αγοράς, παρότι υπήρξαν πολλοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, η αγορά κινήθηκε σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Νομίζω, βέβαια, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αρκετά δύσκολος. Γιατί τα κατάλοιπα της πανδημίας δεν έχουν ακόμα φύγει. Ενάμιση χρόνο οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους είτε ήταν κλειστές, είτε υπολειτουργούσαν.

Αυτό έχει επιφέρει ένα οικονομικό πλήγμα, το οποίο δε θα μπορέσει να αναπληρωθεί εύκολα. Νομίζω ότι, αν συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο και δεν έχουμε δυσμενείς εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε έναν δύσκολο σκόπελο, στον οποίο έχουν πέσει οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή».

Για τη μέχρι τώρα βοήθεια από το κράτος ή για τη μετέπειτα βοήθεια που ζητούν οι επιχειρήσεις, ο Μπάμπης Λεκάκης είναι κατηγορηματικός: «Η βοήθεια από την πλευρά της Πολιτείας στην πλειοψηφία των επαγγελματικών ήταν ελάχιστη. Σίγουρα ζητάμε για τη συνέχεια να υπάρξει βοήθεια από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό. Απ’ ό,τι έχουμε ακούσει, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό, γιατί είναι ελάχιστα τα χρήματα από τα οποία θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από τη στιγμή που οι τζίροι είναι πάρα πολύ μειωμένοι. Άρα λοιπόν θα μπορούσε να γίνει και μια σοβαρή μείωση στον ΦΠΑ για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα να κρατηθούν όρθιες και να επεκταθούν».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ

Οι εκπτώσεις δε θα σταματήσουν

Κι ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Αυγούστου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μανόλη Κουμαντάκη, αποφάσισε: «Μετά τις 30 Αυγούστου, εμείς εδώ στην Κρήτη συνεχίζουμε την εκπτωτική μας περίοδο. Διότι έχουμε μεταφέρει, με αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών και εισηγήσεις της ΟΕΣΚ και όλων των Εμπορικών Συλλόγων του νησιού, την ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων του Νοεμβρίου. Και ελπίζουμε ότι, επειδή ακόμα υπάρχει τουριστική κίνηση και ταυτόχρονα γυρίζουν πολλές οικογένειες από τις διακοπές τους, ενώ αρχίζουν και τα σχολεία, πολλοί να σπεύσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό»...

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1 έως 15 Νοεμβρίου και από 1 έως 15 Απριλίου μεταφέρονται στο διάστημα από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου και από 1 έως 15 Μαρτίου αντίστοιχα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News