Lockdown: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Κρήτη
Lockdown: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για το φθινόπωρο με τους διασωληνωμένους ασθενείς και τα κρούσματα να αυξάνονται σταθερά

Με τα νούμερα των κρουσμάτων να μη λένε να υποχωρήσουν - τουναντίον... είχαμε και ρεκόρ! - και την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, οι ειδικοί έχουν αρχίσει πλέον να προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια. Το πόσο σοβαρά είναι τα πράματα φαίνεται από το ότι “έχει πέσει στο τραπέζι” ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, παρότι η κυβέρνηση δε θέλει ούτε να ακούσει για νέο “κλείσιμο” της οικονομίας, που θα βάλει νάρκη στην εντυπωσιακή ανάκαμψη του τελευταίου τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 π.μ.

Τα μέτρα που συνεχίζουν να ισχύουν είναι τα κάτωθι: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Αρνητικό ρεκόρ

Απειλητικό προοίμιο της φθινοπωρινής επιδημιολογικής κατάστασης φαντάζει ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε προχθές Τρίτη 24 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ. Τα 4.608 νέα περιστατικά μολύνσεων συνιστούν τη χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων (326) εξακολουθεί να παίρνει την ανιούσα, διατηρώντας την πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 293, ενώ 32 άνθρωποι κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου.

Η αμέσως προηγούμενη αρνητική επίδοση είχε σημειωθεί στις 30 Μαρτίου 2021 με 4.340 κρούσματα, ενώ το 2020 ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων που είχε καταγραφεί ήταν τα 3.316 στις 12 Νοεμβρίου. Ο προχθεσινός αριθμός δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες δεδομένου ότι δε συμπεριλαμβάνει το κύμα των επιστροφών των εκδρομέων, για το οποίο οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει φόβους ότι μπορεί να συντελέσει σε περαιτέρω επιβάρυνση, ενώ τα νέα μέτρα με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου, ήτοι σε περίπου τρεις εβδομάδες, διάστημα ικανό να “τσαλακωθεί” κι άλλο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, όπως είναι λογικό, βάζουν “φωτιά” στις συζητήσεις για κάποιας μορφής lockdown, κάτι που προς το παρόν από την κυβέρνηση αποκλείουν. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται επικίνδυνα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 133 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 64 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 34.138 rapid tests και ανευρέθηκαν 1.079 θετικά, με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 3,16%.

Από τις 1.079 περιπτώσεις, οι 543 αφορούν άνδρες και οι 536 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 33,56 έτη.

Προκύπτει, επίσης, ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλός σε ορισμένα σημεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αρκετές περιοχές της επαρχίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δείκτης είναι πάνω από 5% σε: δήμο Ιλίου Αττικής (6,99%), Αλίμου Αττικής (5,14%), Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης (7,62%), Ιατρείο Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (5,76%), Μενεμένη Θεσσαλονίκης (7,05%), Νέα Χαλκηδόνα-Βαθύλακκος Θεσσαλονίκης (6,67%), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας (6,25%), Δ. Ορχομενού (5,41%), Ορεστιάδα (8,64%), Κοινότητα Πολιτικών Ευβοίας (8,18%), ΚΤΕΛ Χαλκίδας (12,39%), Ανδραβίδα Ηλείας (8,79%), Πύργος Ηλείας (5,26%), Εύδηλος Ικαρίας (10,16%), Καστοριά (7,89%), λεωφόρος Κύκνων Καστοριάς (7,38%), Κοζάνη (6,81%), Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (9,17%), Κοινοτικό Γραφείο Καλογερροράχης Μεσσηνίας (8,7%).

Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας κ. Εξαδάκτυλος άφησε “παράθυρο” για την επιβολή οριζόντιων μέτρων παρά τα όσα έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός, λόγω των τεράστιων δυσκολιών, οικονομικών και κοινωνικών, που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δε θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δε θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο ραδιόφωνο “Αθήνα 9,84”.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, δε θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι το τείχος ανοσίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς άλλη λύση δεν υπάρχει και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχτούν άλλη πίεση.

«Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη. Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχτούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνο σε COVID», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open.

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ, ένα 10%, θα έχουν προβλήματα λόγω COVID», σχολίασε.

Όσον αφορά στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, η κ. Παγώνη τόνισε: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από ’δω και πέρα. Δε θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα “όπλα”, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Η λοιμωξιολόγος εξέφρασε τον προβληματισμό της και για τη μετάλλαξη “Δέλτα”: «Φοβάμαι τη μετάλλαξη “Δέλτα”, είναι μια μετάλλαξη πολύ επιθετική. Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ επιθετική με τους νέους. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι για πάντα μίας νόσου».

«Ας κάνουμε μία προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Αν συνεχίσουμε έτσι, ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News