Εργαστηριακός έλεγχος των λιπασμάτων στην χώρα - Η σημασία για την Κρήτη

Κρήτη
Εργαστηριακός έλεγχος των λιπασμάτων στην χώρα - Η σημασία για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σωστή κατεύθυνση και για την Κρήτη το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείο και της ΑΑΔΕ

Θετικά σχολιάζεται το πρωτόκολλο συνεργασίας με σκοπό τον έλεγχο δειγμάτων λιπασμάτων, για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης προς την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Ένα πρωτόκολλο που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που ισχύει για το διάστημα Ιουνίου 2021-Μαΐου 2022. Έτσι, εδραιώνεται η ευρύτερη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΑΑΔΕ, η οποία αφορά στον εργαστηριακό έλεγχο της συμμόρφωσης λιπασμάτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Η υλοποίηση του πρωτοκόλλου πραγματοποιείται με ευθύνη των συμβαλλόμενων μερών και σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η δεοντολογία και η καλή συνεργασία για την εκπλήρωση των στόχων αυτού.

Επίσης, καθορίζονται οι όροι για την εύρυθμη, παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών που συμβάλλουν στη διεξαγωγή του. Ο έλεγχος στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου αποτελεί μέρος της συνολικής δραστηριότητας των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, η οποία αφορά στον έλεγχο συμμόρφωσης προς την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία για τα λιπάσματα.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των λιπασμάτων υπεγράφη στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με την ΑΑΔΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Η σημασία για την Κρήτη

Πόσο σημαντικό είναι όμως το πρωτόκολλο αυτό για το νησί μας; Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Η όλη προσπάθεια του υπουργείου, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι να ελέγξει, όπως πρέπει πάντα να συμβαίνει, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή τα λιπάσματα πια έχουν άμεση σχέση με τη θρέψη των φυτών, ασφαλώς και είναι βασική εισροή στη φυτική παραγωγή και μέσω αυτής και για τη ζωική. Γιατί εμείς στην Κρήτη, εδώ, καλλιεργούμε μεγάλες εκτάσεις με κτηνοτροφικά φυτά και γίνεται σημαντική χρήση λιπασμάτων για τα κτηνοτροφικά φυτά. Ορθολογική μεν, αλλά είναι μεγάλη...».

Στο σημείο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι «εμείς εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα νιτροποίησης. Αλλά η Κρήτη έχει έναν πανίσχυρο πρωτογενή τομέα και η πανδημία τον αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο γιατί κράτησε την οικονομία στο νησί. Ασφαλώς και έχει μεγάλη κατανάλωση σε λιπάσματα. Και επειδή το λίπασμα είναι κάτι το οποίο πέφτει στη γη, έχει άμεση σχέση και με το περιβάλλον και με την αποτελεσματικότητα στην απόδοση μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Και ασφαλώς θα πρέπει αυτό που γράφει να είναι και να έχει μεγάλη διαθεσιμότητα...».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Η φιλοσοφία είναι, λοιπόν, ότι “ναι”. Ό,τι κυκλοφορεί πρέπει να είναι ελεγμένο και για την ποιότητά του και για τη διαθεσιμότητά του και για την αποτελεσματικότητά του κατά συνέπεια. Άρα αυτό το πρωτόκολλο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και για μας εδώ στην Κρήτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δε γίνεται κατάχρηση. Γίνεται μεγάλη όμως χρήση. Υπάρχει λίπανση στις ελιές. Υπάρχει λίπανση στα αμπέλια. Υπάρχει λίπανση στα κτηνοτροφικά φυτά. Έχουμε ειδικές λιπάνσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η Κρήτη έχει πολλές εκτάσεις, και μονοετείς και πολυετείς. Άρα, το λίπασμα είναι πάντα μια σημαντική εισροή για κάθε γεωργική εκμετάλλευση. Άρα, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η καταλληλότητά του και να είναι σύννομο με αυτό που γράφει. Για να ξέρει και ο παραγωγός ότι αγοράζει μια πρώτη ύλη, μια εισροή που θα είναι αποτελεσματική...».

Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι θα πρέπει πάντα οι παραγωγοί στη χρήση των λιπασμάτων, όπως και των φυτοφαρμάκων, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων, ενώ χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη προς τον αγροτικό τομέα, σε μια κατεύθυνση επιστροφής σε σημαντικό ποσοστό στην αμειψισπορά (τη λίπανση δηλαδή μέσα από τη φύτευση ψυχανθών που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο έδαφος), κάτι το οποίο και εφάρμοζαν για πάρα πολλά χρόνια οι παλιότεροι αγρότες του νησιού μας.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News