Κρήτη: Άνω του 80% οι κρατήσεις σε σχέση με το 2019

Κρήτη
Κρήτη: Άνω του 80% οι κρατήσεις σε σχέση με το 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους αισιόδοξα νέα από τον κρητικό τουρισμό

Άνω του 80% των κρατήσεων σε σχέση με το 2019 κινείται το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, με τους τουριστικούς παράγοντες να θεωρούν πως ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας ιδιαίτερα κερδοφόρος. Η αισιοδοξία, ωστόσο, των τουριστικών παραγόντων επισκιάστηκε από την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας πως η Γερμανία μάς καταχώρισε στις περιοχές υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Γερμανός τουρίστας δύσκολα θα μας προτιμήσει... Πάντως, οι τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν την ικανοποίησή τους πως για το συγκεκριμένο καλοκαίρι θα αποφευχθεί ένα απότομο και άδοξο κλείσιμο του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο μήνας Αύγουστος ακολούθησε τον μήνα Ιούλιο ως προς τον αριθμό τουριστικών ροών που κατέφτασαν στη χώρα μας. Τα ποσοστά των αφίξεων ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, εάν αναλογιστούμε πως ο πήχης των εκτιμήσεων και των προσδοκιών του χειμώνα άγγιζε το 40-50% των κρατήσεων. Εάν αφαιρέσουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, οπότε τα επίπεδα των τουριστικών αφίξεων κινήθηκαν σε αναιμικά επίπεδα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν μήνες άκρως τουριστικοί. Όσον αφορά στον μήνα που διανύουμε, ο Αύγουστος ήρθε με τα ξενοδοχεία να γεμίζουν από κόσμο και τις πληρότητες να αγγίζουν το 100%. Αυτό υποστήριξε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, που έκανε σαφές ότι ο μήνας Αύγουστος κινήθηκε στα επίπεδα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι επανέκαμψε πλήρως ο τουρισμός στην Κρήτη.

«Ο τουρισμός στην Κρήτη κινήθηκε σε επίπεδα του 2019 αυτόν τον μήνα. Υπήρξε τουριστική κίνηση, ασχέτως με το περιορισμένο lockdown που μας έχουν επιβάλει. Δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Στην ουσία, πιστεύουμε πως μέχρι τέλη Αυγούστου οι κρατήσεις θα είναι ικανοποιητικές και παραπάνω απ’ όσο αναμέναμε. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν από 80% έως 100%. Αυτά είναι νούμερα του 2019. Η ροή των κρατήσεων συνεχίζεται και, εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα και έχουμε λιγότερα κρούσματα, θα πάει ακόμα καλύτερα. Όσο όμως συνεχίζονται τα lockdowns, θα σταματήσει να έρχεται ο κόσμος », ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

Πάει καλά ο Αύγουστος

Ο τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” κάνοντας σαφές πως ο Αύγουστος μέχρι και αυτή τη στιγμή κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα, αφήνοντας για πάντα πίσω το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, το γεγονός πως η Γερμανία, χώρα με πρωταγωνιστικό και παραδοσιακό ρόλο στην άφιξη τουριστών στο νησί μας, μας καταχώρισε στις περιοχές υψηλού κινδύνου είναι μια αποθαρρυντική, δυσάρεστη είδηση.

«Ο Αύγουστος κινήθηκε όντως πάρα πολύ καλά. Κινήθηκε στα επίπεδα σχεδόν του 2019 και, εάν όχι στο 100%, τουλάχιστον έφτασε στο επίπεδο 70% του 2019, πράγμα που είναι μια θετική είδηση. Αυτό που βλέπουμε όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά γενικότερα από την αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στον κορωνοϊό, είναι πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα στην Κρήτη. Το αποτέλεσμα είναι να χαρακτηριστεί η Κρήτη ως περιοχή υψηλού κινδύνου από τη Γερμανία και ενδεχομένως θα χαρακτηριστεί περιοχή υψηλού κινδύνου και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα μπουν σε... περιπέτειες, γιατί πλέον θα απαιτείται από τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Αναμένεται να δούμε πώς θα επηρεάσει αυτό την κίνηση και πώς θα επηρεάσει γενικότερα την τουριστική σεζόν. Σίγουρα έχουμε μια βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με το 2020. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι έχουμε αφήσει την εποχή του κορωνοϊού πίσω μας. “Χτυπάνε τα καμπανάκια” και ακόμη υπάρχει λεπτή ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαμιεδάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το θετικό στοιχείο είναι πως ο τουρισμός δε θα κλείσει με απότομο και ξαφνικό τρόπο όπως έγινε πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πως δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς οι νέες εξελίξεις όπως διαμορφώνονται θα επηρεάσουν τις νέες κρατήσεις. «Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το πώς θα εκτιμηθεί η κατάσταση του νησιού από τις ευρωπαϊκές χώρες και αγορές. Ένα ερωτηματικό είναι η Γερμανία, που μας έχει τοποθετήσει στις χώρες υψηλού κινδύνου, κάτι που είναι βέβαια αρνητικό γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν οι μη εμβολιασμένοι, αλλά θα μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους - δηλαδή ολόκληρες οικογένειες και παιδιά. Είναι πλήγμα. Από την άλλη, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες κατά τους οποίους οικογένειες δεν ταξίδευαν τόσο πολύ. Το θετικό στοιχείο είναι πως ένα απότομο και άδοξο κλείσιμο του τουρισμού, όπως έγινε πέρυσι και ήταν φόβος για εμάς, είναι ένα σενάριο που αποφεύγεται. Από την άλλη, δε γνωρίζουμε πώς αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις νέες κρατήσεις. Εύχομαι να κάνω λάθος, καθώς υποστηρίζω ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι καλύτεροι από πέρυσι, αλλά αρκετά πιο κάτω από το 2019 λόγω αυτών των εξελίξεων», υποστήριξε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

«Έχουμε μάθει να είμαστε έτοιμοι για όλα»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος υποστήριξε πως τόσο το μίνι lockdown, το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη (με εξαίρεση τον νομό Λασιθίου), όσο και η κατηγοριοποίησή μας από τη Γερμανία στις χώρες υψηλού κινδύνου διαμορφώνουν θολό τοπίο στις κρατήσεις. «Είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε δηλώσεις σχετικά με το πώς κινήθηκε ο Αύγουστος. Με τα μέτρα που έχουν επιβάλει, όμως, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η Γερμανία μας βάζει από αύριο (σ.σ. σήμερα) στην περιοχή υψηλού κινδύνου (οι ανεμβολίαστοι πρέπει να μείνουν σε καθεστώς καραντίνας κατά την επιστροφή), καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται αρνητικό κλίμα για την Κρήτη όσον αφορά στην υλοποίηση των κρατήσεων που έχουν γίνει και των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Αυτό δε σχετίζεται μόνο από το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης μας, σχετίζεται και με το πως εμείς ως γεωγραφική περιοχή έχουμε μπει σε καθεστώς lockdown και περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα ο τουρίστας να αποφεύγει να πάει σ’ έναν περιορισμό με τέτοιους περιορισμούς. Ο τουρίστας θα προτιμήσει να πάει σε μια περιοχή όπου δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Αυτά τα δύο γεγονότα συνιστούν τροχοπέδη για να φτάσουμε στον στόχο/προγραμματισμό που είχαμε θέσει για τον Αύγουστο, και ο οποίος ήταν της τάξης του 80% του 2019».

Ο κ. Βλατάκης, μιλώντας για τους επόμενους δύο μήνες, κατέληξε: «Ο Σεπτέμβριος είχε μια καλή δυναμική σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις. Πρέπει όμως να αναθεωρήσουμε τώρα και να δούμε μέχρι πόσο θα μας κρατήσει η Γερμανία σε αυτό το καθεστώς. Στις Κανάριους Νήσους, η Γερμανία εφάρμοσε το ίδιο καθεστώς για ένα μήνα (καραντίνα κατά την επιστροφή). Εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, τότε θα δημιουργήσει προβλήματα τον Σεπτέμβριο. Εμείς, ωστόσο, έχουμε μάθει να είμαστε έτοιμοι για όλα», ανέφερε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News