Προ των πυλών οι βάσεις – Αναμένεται γενική άνοδος

Κρήτη
Προ των πυλών οι βάσεις – Αναμένεται γενική άνοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει κλείσει και ο κύκλος των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών

Άνοδο σε όλες τις βάσεις των επιστημονικών πεδίων προβλέπουν οι ειδικοί, με τις βάσεις να ανακοινώνονται στο χρονικό διάστημα από μεθαύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου μέχρι και τη Δευτέρα 31 του μήνα. Η άνοδος των βάσεων θα αφορά όλα τα πεδία, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα 30.000 μαθητές να μείνουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων. Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες μεταξύ περιφερειακών και κεντρικών πανεπιστημίων θα είναι μεγάλες για άλλη μια χρονιά.

Συγκεκριμένα, η ώρα που τόσο οι μαθητές όσο και οι οικογένειές τους ανέμεναν έφτασε. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν οι βάσεις και ο κάθε μαθητής θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο ένα SMS, το οποίο θα έχει σταλθεί από το υπουργείο Παιδείας. Το συγκεκριμένο μήνυμα θα αναγράφει τη σχολή όπου έγινε δεκτός με βάση τον συνολικό αριθμό μορίων που έγραψε και τη σειρά κατάταξής του.

Η “Νέα Κρήτη”, πιστή στο ραντεβού των μαθητών και υποψήφιων φοιτητών με τις βάσεις, μίλησε με τον Μανόλη Καζαντζάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης στον ν. Ηρακλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων, σημειώνοντας πως θα υπάρξει άνοδος στις βάσεις.

Πρώτο πεδίο +50-200 μόρια

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει αύξηση των βάσεων που θα κινηθεί στα 50-200 μόρια. Αυτό οφείλεται στην ευκολία των θεμάτων, όπως παρουσιάστηκαν σε μαθήματα όπως η Ιστορία και η Κοινωνιολογία. Η ευκολία των θεμάτων σε αυτά τα μαθήματα θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των βάσεων.

«Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, στις θεωρητικές σπουδές, περιμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων. Δεν περιμένουμε κάποια πολύ μεγάλη μεταβολή των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, δηλαδή στις σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας. Μπορούμε να πούμε ότι οι μεταβολές των βάσεων θα κινηθούν από 50 έως 200 μόρια. Στα παιδαγωγικά τμήματα, μπορούμε να δούμε και πτώση των βάσεων, γιατί είναι κοινή σχολή σε όλα τα πεδία, αλλά και από το γεγονός ότι οι μέσες βαθμολογίες είναι λιγότερες από πέρυσι. Στα τμήματα Ψυχολογίας θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων, ίσως και λίγο σημαντική», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Το 2ο θα έχει τις περισσότερες κενές θέσεις

«Οι περισσότερες κενές θέσεις θα καταγραφούν στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο», σημείωσε ο κ. Καζαντζάκης, ενώ έκανε σαφές πως τα τμήματα των Πολυτεχνείων θα κινηθούν κοντά στο 19.

«Στο δεύτερο επιστημονικό έχουμε τις θετικές επιστήμες. Εκεί έχουμε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, οπότε σε τμήματα πολυτεχνικών σχολών, όπως Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών, Μηχανολόγων-Μηχανικών και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων ακόμη και 400 μόρια πάνω. Δηλαδή, θα δούμε βάσεις που θα κινούνται κοντά στο 19 στις σχολές αυτές. Συνολικά, σε αυτό το πεδίο περιμένουμε αύξηση των βάσεων σε όλα τα επίπεδα, εκτός από τις πολύ χαμηλόβαθμες σχολές, που θα εκτιναχθούν προφανώς προς τα πάνω. Μάλιστα, θα είναι το επιστημονικό πεδίο με τις πιο πολλές κενές θέσεις απ’ όλα», υποστήριξε ο κ. Καζαντζάκης.

Ιατρικές σχολές

Όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, ο κ. Καζαντζάκης υποστήριξε: «Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο αναμένουμε σημαντική άνοδο στις ιατρικές σχολές. Είναι σίγουρο ότι όλες οι ιατρικές σχολές θα ξεπεράσουν τα 18.000 μόρια. Όσον αφορά την Ιατρική Σχολή Αθηνών, αναμένουμε πως η βάση θα κινηθεί στα 18.800 μόρια. Κοντά στα 18.000 μόρια αναμένουμε πως θα είναι και οι σχολές όπως οι Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές και Κτηνιατρικές. Συνολικά αναμένουμε από αυτό το πεδίο σημαντική αύξηση των βάσεων».

+250-400 στο 4ο πεδίο

Από 250 έως 400 μόρια αναμένεται να είναι ο μέρος όρος αύξησης των βάσεων στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, που είναι οι οικονομικές σχολές.

«Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο έχουμε τις οικονομικές σχολές. Οι μαθητές έχουν γράψει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και επομένως περιμένουμε άνοδο των βάσεων ειδικά σε κεντρικά οικονομικά πανεπιστήμια. Και μάλιστα αυτή η άνοδος εκτιμάται στα 250-400 μόρια», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαντζάκης.

30.000 μαθητές εκτός

«Εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων θα μείνουν 30.000 μαθητές», σημείωσε ο κ. Καζαντζάκης. Είναι ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός ατόμων, που δε θα διαβούν τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 την πόρτα του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Καζαντζάκης επισήμανε πως έμμεσα παρουσιάζεται ένα ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων, καθώς τα τμήματα αυτά δεν είναι τόσο περιζήτητα και ενδεχομένως θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μη είσοδο τόσου μεγάλου αριθμού μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Πρέπει να πούμε πως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής περίπου 30.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων φέτος. Σε σχέση με τις περυσινές θέσεις, κοντά στις 15.000 θέσεις θα μείνουν κενές. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλόβαθμες σχολές θα σημειώσουν πολύ μεγάλη άνοδο. Σχολές των 4.000-5.000 μορίων, τώρα υποχρεωτικά θα υπερβούν τις 9.000 μόρια. Σε κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, γιατί οι εισακτέοι θα είναι πολύ λιγότεροι από τις θέσεις που διατίθενται. Τίθενται σταδιακά στο απώτερο μέλλον θέματα επιβίωσης τμημάτων και ειδικά περιφερειακών πανεπιστημίων», επισήμανε ο κ. Καζαντζάκης.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καζαντζάκης υποστήριξε πως και φέτος θα υπάρξει ανισότητα μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων. Και μάλιστα αυτή η ανισότητα είναι απόρροια και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία διαμόρφωσε νέους όρους και σε επίπεδο επιλογής σχολών και βάσεων.

«Έτσι κι αλλιώς, το χάσμα κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων μεγαλώνει από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και επιβεβαιώθηκε και φέτος, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Οπότε στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι μαθητές δηλώνουν όλες τις σχολές και δημιουργούνται ανισότητες. Αυτό θα το δούμε και φέτος, όπου κεντρικά τμήματα θα σημειώσουν σημαντική αύξηση, ενώ αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα να σημειώσουν μείωση όμοιων σχολών. Αυτό θα το δούμε και φέτος», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

ΓΡΑΠΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Αποτελέσματα με SMS στο κινητό

Σύμφωνα με το https://www.cna.gr/GREECE,, φέτος, για πρώτη φορά, όσοι υποψήφιοι καταχώρισαν ή επιβεβαίωσαν μέχρι προχθές το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS για τα αποτελέσματα πανελλαδικών, αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News