Κρήτη

«Ανάσα» για τον τουρισμό της Κρήτης φέτος: Οι αλλαγές στο προφίλ των τουριστών

Τι δείχνουν τα στοιχεία μεγάλης έρευνας για τον τουρισμό

Περισσότερες από 235.000 αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών καταγράφηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2021 στο αεροδρόμιο Χανίων. Το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος-Ιούλιος 2021) οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ξεπέρασαν τις 790.000, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 250% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά 345%! Αυτά είναι λίγα από τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έρευνας Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η έρευνα και ανάλυση των αποτελεσμάτων υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας συνιστά το ότι έξι στους 10 τουρίστες που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο Χανίων είναι ηλικίας έως 34 ετών. Η νεαρή αυτή ηλικιακή ομάδα σημείωσε αύξηση, σε αντιδιαστολή με τις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών που εμφανίζουν αισθητή μείωση, κάτι που εξηγείται από την πανδημία της COVID-19. Εξάλλου, τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για το πρώτο επτάμηνο του 2021 κατέχουν οι Γερμανοί με ποσοστό 35,2 επί του συνόλου, ενώ για το ίδιο διάστημα στο αεροδρόμιο Χανίων στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Δανοί (16,5%) με ελάχιστη διαφορά από τους δεύτερους Γερμανούς (16,3%). Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι στην τρίτη θέση (τόσο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όσο και σε αυτό των Χανίων) βρίσκονται οι Πολωνοί τουρίστες.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Fraport Greece για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, σημειώνονται 238 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας τριψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 345% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οπότε είχαν σημειωθεί μόλις 53 χιλιάδες αφίξεις. Ο φετινός έως τώρα αριθμός αφίξεων είναι υψηλότερος από τον αριθμό αφίξεων όλου του περυσινού έτους, οπότε είχαν φτάσει μόλις τις 201 χιλιάδες, αποτελώντας ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη. Η εν λόγω αύξηση καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη το πρώτο επτάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τη σημαντικότερη άνοδο να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί με ποσοστό 500%, ενώ το ποσοστό αύξησης των μη Σκανδιναβών φτάνει το 300%. Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 κατά 64%, οπότε το αντίστοιχο διάστημα είχαν φτάσει τις 656 χιλιάδες, αλλά φέτος διακρίνεται μια δυναμική αύξηση σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Σημειώνεται, πάντως, ότι ναι μεν οι Σκανδιναβοί μπορεί να καταγράφουν μεγάλη αύξηση τη φετινή περίοδο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με τους Δανούς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων (16,5%), ωστόσο ο συνολικός αριθμός αφίξεων των Σκανδιναβών είναι αισθητά χαμηλότερος από τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019 κατά 80% και γενικά της εποχής πριν τον κορωνοϊό. Έτσι, ενώ το διάστημα 2013-2019 το ποσοστό των Σκανδιναβών ήταν γύρω στο 50% επί του συνολικού ποσοστού αφίξεων, φέτος το ποσοστό διαμορφώνεται κοντά στο 30%, ενώ πέρυσι είχε πέσει ακόμα πιο πολύ στο 18%.

Ψηλά και οι Πολωνοί

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, αλλάζει το μείγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ το ίδιο ποσοστό παρουσιάζουν συνολικά οι Γερμανοί (16,3%), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα επί των συνολικών αφίξεων. Οι Πολωνοί (13,8%), που η παρουσία τους άρχισε να γίνεται αισθητή από το 2017, σήμερα αποτελούν ένα υπολογίσιμο τμήμα των επισκεπτών. Ακολουθούν επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (5,4%) και Γάλλοι (5%%).

Ιδιαίτερα για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση που καταγράφουν στις αφίξεις του Αυγούστου είναι ικανή να τους φέρει και στην κορυφή των αφίξεων στο τέλος της σεζόν. Ακολουθούν οι Ιταλοί (4,9%), Ρουμάνοι (3,9%), Αυστριακοί (3,6%) και Βέλγοι (3,4%). Αξιοσημείωτο είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό των Νορβηγών (2,5%) και Φιλανδών (1,8%) φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, τη στιγμή που τα περασμένη έτη, πριν την εποχή του κορωνοϊού, κατείχαν πάντα τις πρώτες θέσεις. Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι τουρίστες καταγράφουν ένα 2,2%.

Ενθαρρυντική αύξηση

Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, σημειώνονται 793 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας μια ενθαρρυντική αύξηση της τάξεως του 250% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές-αναλυτές, ο αριθμός αυτός των συνολικών αφίξεων είναι ικανοποιητικός, δεδομένων των συνθηκών, αν αναλογιστούμε ότι σε όλη την περυσινή χρονιά οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ήταν μόλις 900 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η αύξηση αυτή, η οποία παρατηρείται σε όλες τις εθνικότητες, οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς (280.000 και 35,2%) και τους Γάλλους (10,6%), οι οποίοι καταλαμβάνουν σχεδόν τις μισές αφίξεις επί του συνολικού αριθμού αφίξεων. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται για πρώτη φορά οι Πολωνοί με 7,1%, οι Ελβετοί με 5,2% και οι Ολλανδοί με 5%, καταλαμβάνοντας την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα. Ακολουθούν Ουκρανοί, Ισραηλινοί και Αυστριακοί (3,9%), Τσέχοι (3,8%), Βέλγοι (3,3%) και Ιταλοί (2,8%).

Στη δωδέκατη θέση οπισθοχωρούν οι Βρετανοί με ποσοστό κοντά στο 3% (2,7%), όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν μονίμως στη δεύτερη θέση επί των συνολικών αφίξεων. Στη 13η θέση βρίσκονται οι Ρουμάνοι (2,2%), ενώ στη δέκατη τέταρτη θέση κατρακυλούν οι Ρώσοι με ποσοστό που δεν αγγίζει ούτε το 2% (1,4%). Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι, τα έτη πριν τον κορωνοϊό, ήταν πάντα στην πρώτη τετράδα επί των συνολικών αφίξεων, στοιχείο πολύ ανησυχητικό αν αναλογιστούμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

Έξι στους 10 τουρίστες είναι φέτος νέοι

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι εν εξελίξει, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τα μέσα του Αυγούστου, οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς το προφίλ τους σε σχέση με την εποχή πριν τον κορωνοϊό. Έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες είναι ηλικίας έως 34 ετών, σημειώνοντας αύξηση αυτής της νεαρής ηλικιακής ομάδας, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν για ακόμη μία χρονιά αισθητή μείωση, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από το ότι οι ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες προτίμησαν να μην πραγματοποιήσουν διακοπές και φέτος για να προστατευτούν από την πανδημία. Συγκεκριμένα, το 32,7% των αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων είναι ηλικίας 25-34 ετών, το 26,8% 16-24, το 16,4% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-44, το 16,3% στην ομάδα 45-54, το 6,3% στους 55-64 και το 1,4% στους 65 και άνω. Επίσης, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, προ εποχής κορωνοϊού, και φέτος καταγράφεται αυξημένο το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη για πρώτη φορά, κυρίως λόγω της περιορισμένης έλευσης Σκανδιναβών τουριστών, που παραδοσιακά είναι αυτοί που προτιμάνε να επισκέπτονται ξανά τον συγκεκριμένο προορισμό, με δύο στους τρεις αλλοδαπούς τουρίστες να επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία αυτή ήταν αντίστροφη πριν το 2019.

ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ

Το 52% των τουριστών διαμένει σε ξενοδοχείο

Διαφορές εντοπίζονται επίσης και στις περιοχές αλλά και στον τύπο καταλύματος όπου διαμένουν οι αλλοδαποί τουρίστες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις περιοχές Αγίας Μαρίνας και Πλατανιά, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται πολύ μεγάλη αύξηση στα καταλύματα της πόλης των Χανίων. Σημειώνεται αύξηση στις προτιμήσεις όλων των άλλων τύπων καταλυμάτων, όπως είναι βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια, ιδιόκτητα σπίτια κυρίως εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας και κυρίως της περιοχής Κισσάμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τύπου Airbnb, αφού ένας στους τέσσερις επισκέπτες επιλέγει να διαμένει σε τέτοια καταλύματα. Οι επιλογές αυτές φανερώνουν και την τάση που έχουν οι αλλοδαποί τουρίστες να διαμένουν σε καταλύματα στα οποία δε συνωστίζονται πολλά άτομα, καταγράφοντας παράλληλα τον ίδιο μέσο όρο διαμονής, περίπου στις 9 διανυκτερεύσεις, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα ξενοδοχεία παραμένουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των τουριστών, με τους μισούς από αυτούς να τα επιλέγουν, σημειώνοντας όμως μείωση σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά τα ποσοστά διαμονής στα ξενοδοχεία είναι λίγο πιο αυξημένα, λόγω του ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ό,τι το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το 52% των τουριστών διαμένει σε ξενοδοχείο, το 29% ενοικιάζει διαμέρισμα ή δωμάτιο, το 12% βίλα, το 4% φιλοξενείται από κάποιο φιλικό πρόσωπο, ενώ ένα 3% έχει δικό του σπίτι στο νησί.

Συνοδεία

Σχετικά με τη συνοδεία, παρά το ότι οι οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά παραμένουν στην πρώτη θέση, καταγράφεται και φέτος μια αύξηση τουριστών που επιλέγει διακοπές με τον/την σύντροφο ή με φιλική παρέα, λόγω της έλευσης περισσότερων νέων ατόμων, ενώ μεγάλη διαφορά σημειώνεται επίσης και στον τρόπο κράτησης των καταλυμάτων και οργάνωσης των διακοπών, αφού ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, και συγκεκριμένα επτά στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να προβούν στις σχετικές ενέργειες διεκπεραίωσης του ταξιδιού μόνοι τους και όχι μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου και πράκτορα. Το 33,8% απάντησε ότι ήρθε στην Κρήτη για διακοπές συν γυναιξί και τέκνοις, ενώ το 17,8 με τον/τη σύζυγό του/της. Το 22,1% απάντησε ότι ήρθε για διακοπές με τον/τη σύντροφό του, το 6% ότι ήρθε για διακοπές μόνος του, ενώ 1 στους 5 (20,3%) με φίλους/εταιρεία/ομάδα.

Ικανοποίηση - δυσαρέσκεια

Αναφορικά με την ικανοποίηση των αλλοδαπών τουριστών από διάφορες προσφερόμενες υπηρεσίες, συνεχίζουν να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι χώροι φιλοξενίας και εστίασης καθώς και από τη συμπεριφορά και φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων. Συνεχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, ωστόσο, σχετικά με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και την καθαριότητα στον αστικό ιστό, με μειωμένα όμως ποσοστά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Υπάρχει βελτίωση σχετικά με τους ποδηλατόδρομους, ενώ υπάρχει σχετικά μικρός προβληματισμός αναφορικά με την ύπαρξη περιορισμένων χώρων στάθμευσης και ανάγκης διαπλάτυνσης πεζοδρομίων κυρίως στην πόλη των Χανίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έντονα παράπονα εκφράζουν οι αλλοδαποί τουρίστες σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης διαθέσιμων ενοικιαστικών οχημάτων αλλά και ταξί, γεγονός άνευ προηγουμένου. Εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μεταφορικό μέσο επιλέγουν τις παραλίες κυρίως του Ελαφονησίου αλλά και αυτές των Φαλασάρνων και Μπάλου, ενώ εξίσου σημαντικός αριθμός τουριστών πραγματοποιεί επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ανάλογη προτίμηση σε επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ο αλλοδαπός τουρίστας μένει πολύ ικανοποιημένος από τα τοπικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, ενώ στις πρώτες θέσεις προτιμήσεών του είναι το ελαιόλαδο και ακολουθούν το κρασί, η τσικουδιά, τα τοπικά τυριά και ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού.

Η υγειονομική ασφάλεια

Αναφορικά με την υγειονομική ασφάλεια του προορισμού, οκτώ στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες έχουν δηλώσει ότι θεωρούν τη Δυτική Κρήτη ως υγειονομικά ασφαλή προορισμό (34,1% απάντησαν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν στις υπηρεσίες ξενοδοχείων/καταλυμάτων και εστιατορίων/ταβέρνας πάρα πολύ, ενώ το 32,6% ότι εφαρμόστηκαν πολύ), μένοντας ικανοποιημένοι από την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τον κορωνοϊό στους χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το γενικό επίπεδο ασφάλειας που νιώθουν στη Δυτική Κρήτη οι επισκέπτες αγγίζει φέτος το 90%, αριθμό που ίσως αποτελέσει υψηλότατο πενταετίας. Το 19,8% απάντησε αρκετά, το 8,4% μικρό και το 5,2% πολύ μικρό.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα και ανάλυση των αποτελεσμάτων υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, συμμετέχουν επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Για την ανάλυση της έρευνας, που συνεχίζεται και πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Χανίων (“Ι. Δασκαλογιάννης”), έχουν συμπεριληφθεί 1.150 έγκυρα ερωτηματολόγια έως και μέσα Αυγούστου 2021, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, από ερευνητές του ΜΑΙΧ και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας υπάρχει συνεχής υποστήριξη από τη Fraport Greece και το προσωπικό του αερολιμένα Χανίων.

Αναφορά γίνεται στις πιο πρόσφατες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευτεί από τη Fraport Greece για το αεροδρόμιο Χανίων, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, με σκοπό να αξιολογήσει την έως τώρα φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η ομάδα συγγραφής και ανάλυσης απαρτίζεται από τους εξής: δρ. Γεώργιο Μπαουράκη, διευθυντή ΜΑΙΧ, Γεώργιο Αγγελάκη, ερευνητή Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης ΜΑΙΧ, υπ. διδάκτωρ Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ, Περικλή Δράκο, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, ακαδημαϊκό, διευθυντή Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης & Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Business School, France, επ. καθηγητή Χρήστο Λεμονάκη, διευθυντή Εργαστηρίου Διοικητικής Οικονομικής και Συστημάτων Αποφάσεων, Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ, αν. καθηγητή Γεώργιο Ατσαλάκη, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, αν. καθηγητή Ανδρέα Παναγόπουλο, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, αν. καθηγητή Χρυσοβαλάντη Γαγάνη, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και επ. καθηγήτρια Βανέσσα Σημαντηράκη, διευθύντρια ΑΣΤΕΚ.

Την ομάδα πεδίου απαρτίζουν οι Χριστίνα Δρικάκη, Δημήτριος Ζοπουνίδης (ιδρυτής aviatonlife.gr), Μιχάλης Καζάκης, Στέλιος Μακράκης, Χρήστος Μποράκης, Μάρκος Μρντζένοβιτς και Ρέγκας Αιμίλιος.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ

Αλλαγές στην έρευνα λόγω COVID-19

Στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών στον τουρισμό που έφερε το 2020 η πανδημία, και η φετινή τουριστική έρευνα στο αεροδρόμιο Χανίων μετατράπηκε σε COVID-19 SAFE SURVEY, όπου εκτός από τις προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια, όπου χρειάζεται, αξιοποιείται επίσης πλήρως το αυτοματοποιημένο σύστημα οικειοθελούς συμμετοχής των αλλοδαπών τουριστών με τη χρήση των προσωπικών τους συσκευών (PC, smartphone και tablet). Η επιλογή αυτής της δυνατότητας γνωστοποιείται στους επισκέπτες από τον εκπρόσωπο της έρευνας ή/και με ROLL UPS και ενεργοποιείται στη γλώσσα επιλογής του ενδιαφερόμενου μέσω οπτικής σάρωσης κατάλληλου Url ή QR Code από το PC, smartphone ή tablet.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια