Ψεκάζουν και πάλι για τον δάκο

Κρήτη
Ψεκάζουν και πάλι για τον δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον πρόσφατο καύσωνα που «αντικατέστησε» έναν ψεκασμό στην Κρήτη

Μπορεί ο καύσωνας να προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους δακοπληθυσμούς, ωστόσο τώρα που οι θερμοκρασίες υποχώρησαν η δακοκτονία συνεχίζεται κανονικά, με την Περιφέρεια Κρήτης να ανακοινώνει για σήμερα Πέμπτη τον τρίτο δολωματικό ψεκασμό στον δήμο Βιάννου και για αύριο Παρασκευή τον δεύτερο γενικό δολωματικό ψεκασμό στα δημοτικά διαμερίσματα Άγιος Κύριλλος, Βασιλική και Μιαμού του δήμου Γόρτυνας, καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Αληθινή, και επίσης τον τρίτο ψεκασμό στο δημοτικό διαμέρισμα Βορίζια του δήμου Φαιστού.

Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι σήμερα θα ξεκινήσει ο τρίτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στον δήμο Βιάννου, στα δημοτικά διαμερίσματα Αφρατίου, Εμπάρου, Θωμαδιανού, Μάρθας, Μηλιαράδου και Ξενιάκου, ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει ο δεύτερος γενικός ψεκασμός στις προαναφερθείσες περιοχές των δήμων Γόρτυνας και Φαιστού. Μέσω σχετικής ανακοίνωσης «παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει. Οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός».

Όπως τονίζεται ακόμα, «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης)».

Επίσης επισημαίνεται «η υποχρέωση του εργολάβου, καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.

Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η ζέστη αντικατέστησε έναν ψεκασμό! Βέβαια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μπορεί ο καύσωνας να έχει επηρεάσει τα στάδια ζωής του εντόμου, τα οποία βρίσκονται μες στον καρπό, όμως δάκος υπάρχει και είναι αρκετός ακόμη.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον καύσωνα εντοπίζονται μειωμένοι πληθυσμοί στις παγίδες και όσοι βρίσκονται σε αυτές, ενώ και στον καρπό, μετά από εξέταση, βρίσκονται νεκρά τα έντομα στο πρώτο και το δεύτερο στάδιο της ζωής του εντόμου.

Βέβαια, από την άλλη, ο καύσωνας “στρέσαρε” τα ελαιόδεντρα και ιδιαίτερα τα μη ποτιστικά, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Έτσι, θα ήταν τώρα ευχής έργο να βλέπαμε μέσα στον Σεπτέμβριο μια βροχή, που θα έδινε ξανά “ζωή” στα ταλαιπωρημένα από τις υψηλές θερμοκρασίες ελαιόδεντρα του νησιού μας. Στο μεταξύ, η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα και ήδη οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή ελαιολάδου πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, πριν τους τελευταίους καύσωνες, και βεβαίως πριν και τις πυρκαγιές που αποτέφρωσαν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες ελαιόδεντρα, οι προβλέψεις ως προς το ύψος της φετινής παραγωγής ελαιολάδου ήταν ήδη δυσοίωνες...

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News