Σιγή ιχθύος για τις απούλητες σταφίδες, ενώ άρχισε ο τρύγος

Κρήτη
Σιγή ιχθύος για τις απούλητες σταφίδες, ενώ άρχισε ο τρύγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε οι μισές από τους 2.000 τόνους της περυσινής χρονιάς δεν αναμένονται για φέτος

Ούτε οι μισές από τις περυσινές σταφίδες δεν αναμένεται να παραχθούν φέτος, ενώ εκατοντάδες τόνοι, λόγω της πανδημίας και της δεύτερης καραντίνας, παραμένουν απούλητοι μέχρι και σήμερα, στις εγκαταστάσεις των παραγωγών και των εμπόρων (ιδιωτών και ΚΣΟΣ), με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, να κρατάει στο συρτάρι του, χωρίς να έχει δώσει καμία απάντηση, το αίτημα της Κρήτης και της Κορίνθου για απόσυρση της απούλητης περυσινής σταφίδας.

Μάλιστα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο ιδιώτης μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης κατηγόρησε την ΣΚΟΣ ότι έκανε λανθασμένους χειρισμούς πέρυσι, επιχειρώντας στην Κόρινθο να μονοπωλήσει την αγορά της σταφίδας, και «κακώς σήμερα ζητάει από το κράτος να παρέμβει»!

«Εντάξει εμείς στην Κρήτη, αν και δε νομίζω πως η απούλητη σταφίδα είναι πάνω από 500 τόνοι... Αλλά η Κόρινθος δεν έχει δίκιο», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Περδικογιάννης. «Από πού ως πού να πάρει το κράτος τις σταφίδες της Κορίνθου; Η ΚΣΟΣ πέρυσι πήγε να μονοπωλήσει την αγορά της σταφίδας. Και απορρόφησε 10.000 τόνους κορινθιακής σταφίδας. Και δεν μπόρεσε μετά να τους πουλήσει. Εμείς ζητούσαμε να αγοράσουμε και μας ζητούσε υπέρογκες τιμές. Και τώρα ζητάει να τους φορτώσει στο κράτος; Βέβαια, εμείς εδώ ως Κρήτη έχουμε ένα δίκιο λόγω της δεύτερης καραντίνας να ζητάμε την απόσυρση. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πρόβλημα διάθεσης λόγω της δεύτερης καραντίνας. Αλλά η περυσινή σταφίδα εκτιμώ ότι θα “φύγει”. Ήταν καλή σταφίδα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να την πουλήσουμε πριν υποβαθμιστεί», σύμφωνα με όσα τόνισε στην εφημερίδα μας χθες ο Γιάννης Περδικογιάννης.

Στο μεταξύ, ο τρυγητός έχει ξεκινήσει. «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι φέτος θα πάρουμε μόνο καλές σταφίδες. Και λέμε στους παραγωγούς ή να μας φέρουν καλές σταφίδες ή να μη μας φέρουν καθόλου», λέει χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Περδικογιάννης. «Εμείς ήδη πήραμε μια παρτίδα και ήταν οι καλές σταφίδες που ζητήσαμε να μας φέρουνε. Από ’κει και πέρα, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τα περυσινά προβλήματα. Δεν υπολογίζαμε πέρυσι τη δεύτερη καραντίνα και την πατήσαμε. Διότι τα ξενοδοχεία που δεν παίρνουν “άσους” και καταναλώνουν καμιά διακοσαριά τόνους σε επίπεδο Ελλάδας σε σταφίδα σουλτανίνα ήτανε κλειστά. Οπότε υπήρξε μια δικαιολογημένη δυσκολία από την πλευρά μας να μπορέσουμε να πουλήσουμε τις περυσινές μας ποσότητες...».

Συνολικότερα για τον κρητικό αμπελώνα φέτος, μετά τις θεομηνίες και κυρίως μετά τον παρατεταμένο καύσωνα, ο ιδιώτης μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης λέει στην εφημερίδα μας: «Οι καύσωνες επηρέασαν. Και κυρίως τα νωπά σταφύλια. Άκουσα ότι στα εξαγώγιμα σταφύλια είχαμε και επιστροφές σε ψυγεία που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Αλλά σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, θα βγει και φέτος, όχι όμως όπως πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στη σταφίδα, γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό θα “παίξουν” οι πολύ καλές σταφίδες. Από το 1,30 μέχρι το 1,50 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα θα κυμανθούν φέτος οι τιμές στο προϊόν», όπως καταλήγει ο Γιάννης Περδικογιάννης.

Η ΚΣΟΣ

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι φέτος η ΚΣΟΣ δηλώνει αδυναμία να ανακοινώσει τιμές, λόγω της γενικότερης κατάστασης. Αυτό είχε ξεκαθαρίσει πρόσφατα προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Οργάνωσης Γιώργος Ξυλούρης, ο οποίος και ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για την απόσυρση των περυσινών σταφίδων. «Έχω στείλει τρία έγγραφα στον σημερινό υπουργό, αλλά δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο ήμασταν σε καλό δρόμο, αλλά μετά άλλαξε υπουργείο», όπως μας είπε πει πρόσφατα ο Γιώργος Ξυλούρης.

Σύμφωνα με όσα μας είχε πει ο συνεταιριστής, η κατάσταση αν δεν αποσυρθεί η περυσινή σταφίδα είναι δύσκολη και γι’ αυτό δε θα πρέπει ο Σπήλιος Λιβανός να συνεχίσει να αγνοεί τα αιτήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης και της Κορίνθου. Την ίδια ώρα, βέβαια, η τουρκική σταφίδα μπαίνει έτοιμη σε πολύ χαμηλότερες τιμές στη χώρα μας και “κόβει τον δρόμο” της δικιάς μας προς τα ράφια των καταναλωτών, κάτι το οποίο, πέρα από τον κορωνοϊό, δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα.

Κι αυτό διότι πέρυσι η Κρήτη παρήγαγε γύρω στους 2.000 τόνους και μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να την προωθήσει, όταν σε επίπεδο Ελλάδας η κατανάλωση σε σουλτανίνα ανέρχεται κάθε χρόνο γύρω στους 4.000 με 5.000 τόνους. Άρα η υπόλοιπη ποσότητα καλύπτεται, προφανέστατα, από σταφίδας Τουρκίας... Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο και που θα μπορούσε κανείς να εξαιρέσει την περυσινή χρονιά ως “ιδιαίτερη” λόγω COVID-19, τουλάχιστον για την κρητική σταφίδα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Ζητούν τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Στο μεταξύ, μετά τη Μεσσήνη και την Αιγιάλεια ξεσηκώνονται και οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας της Ηλείας. Ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποφασίσει τι θα κάνει με τα αποθέματα σταφίδας και τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. Προ ημερών, έγινε γενική συνέλευση των μελών στην Αμαλιάδα για να συζητηθεί το θα συμβεί με τη σταφίδα. Οι σταφιδοπαραγωγοί δήλωσαν οργισμένοι, καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο, αν και είναι ενήμερο για τα μεγάλα αποθέματα εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση. «Ο υπουργός κ. Λιβανός θα είναι υπεύθυνος για το αν θα πέσει η τιμή παραγωγού στη σταφίδα. Εμείς αν πέσει η τιμή θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, μετά τις 15 Αυγούστου, έξω από το ΥΠΑΑΤ», όπως είχαν προειδοποιήσει οι εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News