Κρήτη

Κρήτη: Tα απανωτά lockdown άφησαν το σημάδι τους στους ασθενείς με άνοια

Έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα

«Οι ανοϊκοί ασθενείς βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης»... Αυτό ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αλληλεγγύης” του Ηρακλείου, της Εταιρείας για τη Νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, Ιωάννα Κορτσιδάκη, κάνοντας σαφές πως τα απανωτά lockdowns άφησαν το αποτύπωμά τους σε μη ιάσιμα νευρολογικά νοσήματα όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Μεταξύ άλλων, η κ. Κορτσιδάκη επισήμανε πως τα κρούσματα άνοιας είναι αρκετά.


Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση άφησε τον αντίκτυπό της σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου. Προκάλεσε αλυσιδωτά lockdowns, με τις επιπτώσεις να είναι ορατές και απτές στην οικονομία και την κοινωνία. Η υγειονομική όμως κρίση προκάλεσε επίσης δυσμενές αντίκτυπο και σε τομείς όπως η υγεία. Χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων ή επεμβάσεων όπως είναι οι χειρουργικές, καθώς ο φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού ήταν έντονος στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, η υγειονομική κρίση φαίνεται πως δε διαχωρίζει τον κλινικό πληθυσμό από τον υγιή, με αποτέλεσμα ανοϊκοί ασθενείς να αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην πόλη του Ηρακλείου. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην πάνε σε κάποιο κέντρο της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε μια αρκετά άσχημη κατάσταση σε σχέση με αυτήν που διένυαν πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης. Η μη επαφή με εξειδικευμένους επιστήμονες είχε ως άμεση συνέπεια να βρεθούν σε μια αρκετά δυσχερή κατάσταση. Ο φόβος του κορωνοϊού λειτούργησε ως εμπόδιο.


Αυτό υποστήριξε η κ. Κορτσιδάκη, η οποία μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για την άσχημη κατάσταση των ασθενών οι οποίοι πριν την υγειονομική κρίση πήγαιναν τρεις φορές μέσα σε μικρό διάστημα στα κέντρα υποστήριξης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ τώρα ενδέχεται να μην πάνε καθόλου για να λάβουν υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη.
«Οι ανοϊκοί ασθενείς όπως τους συναντάμε είναι σε χειρότερη κατάσταση. Κρίνοντας από τα δικά μας μέλη, μπορούμε να πούμε εύλογα πως οι ασθενείς μπορεί να έρχονταν και τρεις φορές στα κέντρα μας και τώρα δεν έρχονται. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που έχουν χάσει τον ρυθμό τους, αλλά είναι και οι περιθάλποντες. Δε νοσεί μόνο ο ασθενής, αλλά και η οικογένεια του ασθενούς. Εξαιτίας των lockdowns, η οικογένεια είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι και κανένα από τα μέλη της δεν μπορεί να βγάλει έξω τους οικείους του που είναι ασθενείς. Οι επιπτώσεις είναι έντονες και τις βλέπουμε και έξω από την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κορτσιδάκη.


Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δ.Σ. της “Αλληλεγγύης” του Ηρακλείου, της Εταιρείας για τη Νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, υποστήριξε πως η Εταιρεία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίζει ανοϊκούς ασθενείς έχει αυτοπεριοριστεί, καθώς οι περιορισμοί όπως επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση την έκαναν να δέχεται μόνο έκτακτα περιστατικά.
«Πλέον, και εμείς ως οργάνωση δεν είμαστε στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης. Απαγορεύεται να είμαστε πολλά άτομα. Δεχόμαστε στα κέντρα μας μόνο τα έκτακτα περιστατικά με τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα. Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα

Τέλος, η κ. Κορτσιδάκη, στο ερώτημα εάν έχουν αυξηθεί οι ανοϊκοί ασθενείς σε σχέση με παλαιότερα, απαντάει πως υπάρχει μια σημαντική αύξηση, κάτι που σύμφωνα με την ίδια αποδίδεται στην αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας και στο αναπόφευκτο και αδιαμφισβήτητο γεγονός πως όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο διαβρώνονται οι γνωστικές και μνημονικές του ικανότητες. «Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Υπάρχει ταμπού και ακόμα επικρατεί η αντίληψη ότι η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ντροπή. Υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι γηρατειά. Εμείς έχουμε εγγράψει αρκετά άτομα στην οργάνωση... Αλλά δε θεωρώ πως έχουμε καταγράψει τον πραγματικό αριθμό ατόμων που πάσχουν από κάποιο νευρολογικό νόσημα. Όσο προχωράει η ζωή, τείνει ο κόσμος προς την άνοια. Όσο μεγαλώνουμε ως ενεργός πληθυσμός, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες άτομα να οδεύουν προς την άνοια και την έκπτωση της μνημονικής ικανότητας. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και εξαιτίας του εγκλωβισμού. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα», υποστήριξε η κ. Κορτσιδάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια