Απ΄όλα τα… ναρκωτικά έχει ο «μπαξές» στην Κρήτη

Κρήτη
Απ΄όλα τα… ναρκωτικά έχει ο «μπαξές» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «κυνήγι» των ναρκωτικών στην Κρήτη καλά κρατεί

Το “κυνήγι” των ναρκωτικών στην Κρήτη καλά κρατεί... Την ώρα που βρισκόμαστε στην “καρδιά” του Αυγούστου και πλήθος επισκεπτών βρίσκονται στο νησί για να απολαύσουν τις διακοπές τους, οι τοπικές Αρχές δε σταματούν να εξιχνιάζουν υποθέσεις ναρκωτικών και να περνούν χειροπέδες σε άτομα που εμπλέκονται σε αυτές. Όπως συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι την τρέχουσα χρονική περίοδο οι υποθέσεις που “ξεσκεπάζουν” οι Αρχές σχετίζονται - στη μεγάλη τους πλειονότητα - με κάνναβη και δευτερευόντως με κοκαΐνη και ηρωίνη. Ωστόσο, μέσα στον Αύγουστο έκαναν την... εμφάνισή τους στην Κρήτη και άλλες ναρκωτικές ουσίες, λιγότερο διαδεδομένες.

Προχθές το βράδυ, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Χερσονήσου από την ΕΛ.ΑΣ., έγιναν “τσακωτοί” δύο αλλοδαποί οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους χάπια MDMA (“έκσταση”). Μερικά 24ωρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σύλληψη ενός ντόπιου, στο Λασίθι, ο οποίος, εκτός από κάνναβη, είχε στην κατοχή του... LSD! Ο εν λόγω άνδρας είχε συλληφθεί στις 9 Αυγούστου μετά από “έφοδο” που έκαναν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου στο σπίτι του. Εκεί εντοπίστηκαν 195 γραμμάρια κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα τσιγαριλίκι, αλλά και «4 τεμάχια LSD σε μορφή στυπόχαρτου».

Εξάλλου, στις αρχές του μήνα, είχε συλληφθεί σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου ένας αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται να είχε στην κατοχή του και να διέθετε προς πώληση «φιαλίδια-αμπούλες και μπαλόνια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου». Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη ατόμου για πώληση αερίου γέλιου (laughing gas), σε επίπεδο Κρήτης, φέτος το καλοκαίρι.

Στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου έκαναν “τσακωτό” τον συγκεκριμένο άνδρα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν μία μεταλλική προωθητική συσκευή (εξαερωτής), 31 αμπούλες-φιαλίδια με υποξείδιο του αζώτου και 83 κοινά μπαλόνια. Τα ευρήματα αυτά κατασχέθηκαν και ο συλληφθείς κατηγορείται για παράνομη πώληση συσκευασιών που περιείχαν αέριο γέλιου.

Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο), όπως είναι η επιστημονική ονομασία του αερίου γέλιου, χρησιμοποιείται - κυρίως - από άτομα νεαρής ηλικίας μέσω εισπνοής. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο και μη εύφλεκτο, ενώ έχει ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Οι χρήστες το εισπνέουν εξαιτίας της άμεσης αίσθησης ευφορίας που τους προσφέρει, η οποία πάντως δε διαρκεί περισσότερα από λίγα λεπτά.

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του χρήστη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτική κρίση, καρδιακή προσβολή, αλλά και ασφυξία.

Χασίς και κοκαΐνη

Πάντως, όπως προαναφέραμε, οι περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών που εξιχνιάζονται από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχουν να κάνουν κυρίως με χασίς και δευτερευόντως με κοκαΐνη, αλλά και ηρωίνη. Αυτό ισχύει και για την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ενός ντόπιου άνδρα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή σε περιοχή της Μεσαράς για ναρκωτικά. Ο ημεδαπός φόρεσε χειροπέδες σε περιοχή του δήμου Φαιστού από αστυνομικούς του ΤΑΕ Μεσαράς. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν αρχικά έλεγχο στο αυτοκίνητό του, όπου βρήκαν - και κατάσχεσαν - μικροποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθησε “έφοδος” της Αστυνομίας στο σπίτι του, όπου εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης περίπου 103 γραμμαρίων.

Εξάλλου, λίγες ημέρες νωρίτερα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου προέβησαν σε έλεγχο στο σπίτι και σε περιβάλλοντες χώρους ενός ημεδαπού σε περιοχή της Χερσονήσου. Εκεί βρέθηκαν 17 χασισόδεντρα που καλλιεργούνταν σε ισάριθμες γλάστρες κι έφταναν σε ύψος έως 50 εκατοστά, δύο κλώνοι δενδρυλλίου κάνναβης με ποσότητα χασίς βάρους 206 γραμμαρίων, 3 γυάλινα βάζα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 13 γραμμαρίων, καθώς και δύο ζυγαριές ακριβείας.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

75 υποθέσεις, 100 συλληφθέντες

Μέσα στον Ιούλιο, η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε συνολικά 75 υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ συνελήφθησαν 100 άτομα για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών» σε όλη την Κρήτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, εντός του περασμένου μήνα κατασχέθηκαν - σε επίπεδο Κρήτης - 2.400 γραμμάρια κάνναβης, 18.423 δενδρύλλια κάνναβης, 113 γραμμάρια ηρωίνης, 5,5 γραμμάρια κοκαΐνης, 140 ναρκωτικά χάπια, 86 φαρμακευτικά σκευάσματα (κάψουλες, αμπούλες, ταμπλέτες, φιαλίδια), καθώς και 4 τσιγαριλίκια.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News