Εκλογές ξενοδοχοϋπαλλήλων: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν παίρνουν ρεπό» - Δύσκολες οι συνθήκες

Κρήτη
Εκλογές ξενοδοχοϋπαλλήλων: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν παίρνουν ρεπό» - Δύσκολες οι συνθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτική νίκη, με ποσοστό κοντά στο 92% για την «Δημοκρατική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου»

Κοντά στο 92% έφτασε το ποσοστό της “Δημοκρατικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου”, με επικεφαλής τον απερχόμενο και αδιαμφισβήτητα επανεκλεγέντα πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, στις εκλογές που διεξήχθησαν και που είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των σταυρών. Αντιθέτως, η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” είχε μεγάλες απώλειες ψήφων, χάνοντας και τη μία από τις δύο έδρες της.

Έτσι, σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης του Νίκου Κοκολάκη γίνεται δικαιολογημένα λόγος για ιστορική νίκη που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών τη μεγάλη αύξηση των ψηφοφόρων, αφού πήγαν και ψήφισαν περίπου χίλιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές!

Τα αποτελέσματα των εκλογών των ξενοδοχοϋπάλληλων ανακοινώθηκαν με την εκλογική διαδικασία, κάνοντας λόγο για συμμετοχή ρεκόρ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου στις εκλογές του Σωματείου μας, με συμμετοχή ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, στέλνουν μήνυμα: “Είμαστε εδώ. Είμαστε δυνατοί και είμαστε πολλοί”.

Ιστορική νίκη της “Δημοκρατικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου” με ποσοστό 91,7%! Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η ψήφος των συναδέλφων και τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες και αυτά που καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα ως Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας βρήκαν απήχηση στο σύνολο των συναδέλφων.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, εμπιστοσύνη που μεταφράζεται σε ευθύνη-υποχρέωση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συνεχίσει να μάχεται επιλύοντας προβλήματα.

Ο αγώνας και οι προσπάθειες θα είναι συνεχείς και συλλογικές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και για την επαναφορά δικαιωμάτων όπως π.χ. εφάπαξ στην εικοσαετία, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και αποκατάσταση της επιδότησης ανεργίας εποχικών με κατάργηση του Ν. 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής (ψήφισαν 3.989, έγκυρα 3.945):

- Η “Δημοκρατική Συνεργασία” έλαβε 3.618 ψήφους (91,7%) και η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” (ΔΑΣ) 327 ψήφους (8,3%).

- Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου κατανέμονται ως εξής: “Δημοκρατική Συνεργασία” 12 και ΔΑΣ 1.

- Αντιπρόσωποι Εργατικού Κέντρου: “Δημοκρατική Συνεργασία” 74 και ΔΑΣ 6.

- Αντιπρόσωποι Ομοσπονδίας: “Δημοκρατική Συνεργασία” 37 και ΔΑΣ 3.

- Εξελεγκτική Επιτροπή: “Δημοκρατική Συνεργασία” 3 και ΔΑΣ 0.

- Γενικό Συμβούλιο: “Δημοκρατική Συνεργασία” 8 και ΔΑΣ 1.

Μετά την καταμέτρηση θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων».

«Έχουμε “μέτωπα” πολλά»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, δήλωσε ότι το Σωματείο πλέον, μετά τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής του κόσμου στις εκλογές, έρχεται ακόμα πιο δυνατό στις διεκδικήσεις του για τα συμφέροντα του κλάδου, σε μια τόσο δύσκολη εποχή λόγω της COVID-19.

«Εμείς θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, που σημαίνει για μας μεγαλύτερη ευθύνη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Από ’κει και μετά, για μας πρωτεύον θέμα είναι οι συνθήκες εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες. Υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν παίρνουν ρεπό. Υπάρχει το καθεστώς της υπερεργασίας και της υπεραπασχόλησης, με τον εργαζόμενο, όταν πηγαίνει για πληρωθεί, να βλέπει πετσοκομμένο τον μισθό του. Εμείς λοιπόν θα αγωνιστούμε για τα ζητήματα αυτά. Θα αγωνιστούμε για τα πάγια προβλήματα που υπάρχουν και τα δικαιώματά μας όπως είναι το εφάπαξ, και ζητάμε την επαναφορά στην 20ετία. Λέμε επιτέλους ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι για όλους τους μήνες που ο εργαζόμενος είναι άνεργος και θα είναι ανάλογα με την απασχόλησή του. Να επιστρέψουν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Για μας ο αγώνας θα είναι συνεχής και συλλογικός, ούτως ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται...».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο Νίκος Κοκολάκης μας είπε ότι «αυτή τη στιγμή προχωράει το μέτρημα των σταυρών. Από ’κει και μετά θα δούμε ποιοι θα εκλεγούν, ούτως ώστε μετά ο πρώτος σε σταυρούς να συγκαλέσει τη νεοεκλεγείσα διοίκηση για τη συγκρότηση σε Σώμα...».

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΑΣ για πλειοψηφούσα παράταξη

Πάντως, η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” (ΔΑΣ), που ανήκει στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στη διακήρυξή της για τις εκλογές είχε κατηγορήσει έντονα για σοβαρή ευθύνη την πλειοψηφούσα παράταξη του Σωματείου, επειδή μεταξύ των άλλων, όπως υποστηρίζει, «καλλιεργεί διαχρονικά τις χαμηλές απαιτήσεις, τον συμβιβασμό με την εργοδοσία, που υπονομεύει την οργάνωση των συναδέλφων μέσα στα ξενοδοχεία, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στην επίθεση, προτρέποντάς τους μάλιστα να απευθυνθούν στο Σωματείο για τα προβλήματά τους, όταν οι ίδιοι μέσα στους χώρους δουλειάς δε λένε κουβέντα...».

Επίσης, «όταν κάνουν διάλειμμα από τις επιστολές, τις συναντήσεις και τους φιλικούς καφέδες στα υπουργεία και τις εργοδοτικές ενώσεις, κάνουν και μια φορά τον χρόνο μια επετειακή κινητοποίηση για να μη χαλάσει το αγωνιστικό τους προφίλ. Ενώ εδώ και 1,5 χρόνο αγνοούν τις προτάσεις της ΔΑΣ για παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία, με πρόσχημα την πανδημία παρέπεμπαν τις όποιες κινητοποιήσεις κάποια στιγμή “στο μέλλον”, “όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”, όποτε το κρίνουν “απαραίτητο”, ενώ με κάθε ευκαιρία συμπορεύονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έβαλε πλάτη για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, που παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και των εργοδοτών και υπερασπίζεται την “ανάπτυξη” αρκεί να πάρουμε μερικά ψίχουλα ακόμα».

Παρακάτω, η ΔΑΣ κατηγορεί για σοβαρή ευθύνη την πλειοψηφούσα παράταξη: «Στήριξαν με κάθε τρόπο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάργησε το εφάπαξ στην 20ετία, και που όχι μόνο δεν κατάργησε κανένα αντεργατικό μέτρο, αλλά συνέχισε στον ίδιο δρόμο. Πέρασε τον νόμο για το ασφαλιστικό, την εφαρμογή της διευθέτησης, που αξιοποίησε ο Χατζηδάκης στον νέο αντεργατικό νόμο! Έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καλλιέργησαν αυταπάτες της δήθεν “κατάργησης των μνημονίων” και ότι μπορούν να συμβιβαστούν και τα δικαιώματά μας και τα κέρδη των ξενοδόχων. Κατηγορούν τις δυνάμεις της ΔΑΣ ότι αυτά που διεκδικούμε είναι ανέφικτα και υπερβολικά, ενώ για αυτούς είναι “περασμένα-ξεχασμένα” οι μισθοί και τα δικαιώματα που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αφήνουν έξω από το Σωματείο τους συναδέλφους μαθητές που κάνουν την πρακτική τους, τους σπουδαστές των τουριστικών σχολών, που πληρώνονται με πενταροδεκάρες και δουλεύουν εξαντλητικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News