Ανέστης Κιούλπαλης: «Έχουν γεμίσει οι μονάδες και οι κλίνες ΜΕΘ covid στην Κρήτη»

Κρήτη
Ανέστης Κιούλπαλης: «Έχουν γεμίσει οι μονάδες και οι κλίνες ΜΕΘ covid στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δραματικό τόνο ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζελείου ανέφερε ότι «ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί»

Nέα δραματική έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης ο οποίος σε ανάρτησή του είχε αναφέρει ότι «ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί».

Μιλώντας την Τετάρτη στο Mega ο κ. Κιούλπαλης προειδοποιεί ότι η επιδημιολογική εικόνα του νησιού προκαλεί μεγάλη ανησυχία ειδικά ενόψει φθινοπώρου, την στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιατέρως χαμηλά.

Όπως είπε αυτό που έγραψε περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε: «οι δραστηριότητες είναι σε ανοικτό χώρο κι όμως τα κρούσματα είναι τόσα πολλά που έχουν γεμίσει οι μονάδες και οι κλίνες ΜΕΘ covid σε όλο το νησί. Έχουμε επικοινωνία και με τους υπόλοιπους διευθυντές των ΜΕΘ στην Κρήτη και τα πράγματα είναι δύσκολα. Φοβάμαι πάρα πολύ τι θα γίνει όταν ο καιρός ψυχράνει. Οι ηλικίες είναι νεαρότερες, από 40 -70. Κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

«Προσπαθούμε κάθε μέρα να εξασφαλίζουμε ένα κρεβάτι να υπάρχει για περιστατικά που θα επιδεινωθούν. Η εντατική δεν είναι μόνο ένα κρεβάτι και ένας αναπνευστήρας. Προσωπικό δεν υπάρχει. Εμείς έχουμε λιγότερους γιατρούς και πριν την επιδημία 11 λειτουργικές κλίνες και τώρα έχουμε 15. Όλοι οι γιατροί κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το σύστημα έχει κορεστεί. Τι θα γίνει από Σεπτέμβρη;».

«Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί»

Αναλυτικά η χθεσινή ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, Ανέστη Κιούλπαλη, έχει ως εξής: «Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου, όμως, να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όριά του. Εδώ και μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές COVID στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lockdown, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως, με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες, ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί.

Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και COVID. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς COVID, όμως, απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη COVID. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δε θα τα καταφέρουμε. Έχουμε όμως ένα δυνατό “όπλο” στη φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό “όπλο”. Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό “όπλο” μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω, μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι, αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δε “δουλεύουν”. Ναι, έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι, έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και εμείς ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενούς και στη δική μας ΜΕΘ, πριν δύο μήνες. Δε συνέβη μόνο στη Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν. Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν, και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από τη βαριά νόσο και τον θάνατο. Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παραγάγουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε, όμως, εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News