Στα όριά του το ΕΣΥ στην Κρήτη

Κρήτη
Στα όριά του το ΕΣΥ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκέψεις να «κλείσει» και το Ρέθυμνο

H επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη συνεχίζει να βρίσκεται “στα κόκκινα” και πλέον εξετάζεται σοβαρά και τρίτος νομός, μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο, να τεθεί σε καθεστώς περιορισμένου lockdown. Η Επιτροπή των επιδημιολόγων εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να μπει και η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου στο καθεστώς που “μοιράζονται” αυτή τη στιγμή Ηράκλειο και Χανιά, κάτι που δικαιολογείται πλέον και από την εικόνα του Συστήματος Υγείας στην Κρήτη, το οποίο έχει ήδη φτάσει στα όριά του, με τις κλίνες COVID και ΜΕΘ να είναι ασφυκτικά γεμάτες!

Από την έναρξη του θέρους η Κρήτη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες και το Ρέθυμνο δείχνει να έχει υψηλά ποσοστά, καθώς ο αριθμός ανέρχεται σε μερικές δεκάδες, νούμερο που για το Ρέθυμνο είναι μεγάλο. Χθες, τα κρούσματα ανήλθαν για την περιοχή του Ρεθύμνου στα 86. Ο υψηλός αυτός αριθμός κρουσμάτων πιθανόν να έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την εισήγηση από την πλευρά των ειδικών επιβολής lockdown. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, ωστόσο, που γράφεται το ρεπορτάζ, δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική απόφαση. Αξίζει να ειπωθεί ότι για την περιοχή του Ρεθύμνου εξετάζονται περιοριστικά μέτρα, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή, σε αρκετά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, καθώς οι διασωληνώσεις είναι αρκετές, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται να είναι ασφυκτική. Τόσο στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο, όσο και στο Νοσοκομείο Χανίων η κατάσταση είναι αρκετά αποπνικτική ώστε να υπάρχουν σκέψεις να μετατραπούν συγκεκριμένοι χώροι σε ΜΕΘ COVID.

Συγκεκριμένα, στα όριά του βρίσκεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, με το Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύονται 73 ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά και το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, που φιλοξενούν 52 και 42 ασθενείς αντίστοιχα, να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της πίεσης που δέχεται η Κρήτη.... Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν αντληθεί μέχρι και χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, υπήρχαν σκέψεις ώστε να μετατραπεί εκτάκτως ο χώρος ανάνηψης των χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ σε ΜΕΘ COVID, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο.Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν στο ΠΑΓΝΗ ασθενείς από τα Χανιά, καθώς ήδη έχουν καλυφθεί οι 68 από τις 73 θέσεις κλινών στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Χανίων.

Έντονος, την ίδια ώρα, είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ COVID της Κρήτης, με δεδομένο ότι πριν ξεκινήσει η επιστροφή των εκδρομέων και στο ζενίθ της τουριστικής σεζόν η πληρότητα στις ΜΕΘ “αγγίζει” το 100%.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή 13 Αυγούστου στο neakriti.gr η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, υπάρχει ήδη η συνεννόηση - σε πρώτο επίπεδο με τις Υ.ΠΕ. Αττικής, Πειραιά και σε δεύτερο της Θεσσαλονίκης - έτσι ώστε, εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις, να πραγματοποιηθούν αεροδιακομιδές περιστατικών κορωνοϊού σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Νέα “έκρηξη” με 4.206 νέα κρούσματα

Έκρηξη κρουσμάτων σημειώθηκε χθες με πάνω από 4.000 μολύνσεις. Τις δύο προηγούμενες ημέρες ο αριθμός κρουσμάτων κινούταν σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ενδεικτικό για την επιδημιολογική εικόνα, καθώς γίνονταν λιγότερα τεστ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιβεβαιώθηκαν, με την αύξηση των κρουσμάτων να είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, και με τον αριθμό των διασωληνωμένων (258) να αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, ακόμα 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από κορωνοϊό.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) με βάση τα δεδομένα που είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι και χθες Τρίτη 17 Αυγούστου και ώρα 3 μ.μ.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, λοιπόν, είναι 4.206, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 543.749 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.524 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού χθες και το πού αυτά επιβεβαιώθηκαν έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Για ένα ακόμη 24ωρο η Αττική έχει τα περισσότερα από τα 4.206 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 969 νέες μολύνσεις COVID-19. Στη Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα είναι 323 και στην Αχαΐα 129. “Καμπανάκι” για τη Ρόδο τα 150 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όπως και για την Εύβοια τα 105. Στην Κρήτη οι νέες μολύνσεις COVID-19 έφτασαν τις 470, ενώ στην Καβάλα τις 99.

Η ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά του ιού μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μεγάλη και ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο βίντεο της κυβέρνησης με συμβουλές για τον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη για τα κρούσματα. Ειδικότερα, ζήτησε από τους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να κάνουν τεστ «για να αποφευχθούν ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, καθώς στα νησιά υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν τη μετάλλαξη “Δέλτα”».

Rapid tests στο Μάραθο

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19(rapid tests) πραγματοποιούνται σε πολίτες στο Μάραθο του δήμου Μαλεβιζίου από σήμερα το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούν να σιγουρευτούν σχετικά με το εάν είναι φορείς ή μη του κορωνοϊού.

Η διενέργεια των τεστ από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Μαράθου και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι.

Όποιοι επιθυμούν να υποβληθούν στον έλεγχο θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

«Εμβολιασμός για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

«Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. «Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κορωνοϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα: όταν είμαστε στο μπαράκι, δε φοράμε τη μάσκα μας και δεν καθόμαστε στα 2 μέτρα από τον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18-39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι, και 14 είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο... ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε.

«Ζητάμε στήριξη», λένε οι επιχειρηματίες εστίασης

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εστίαση στα Χανιά δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση προχώρησε σε μίνι lockdown», υποστηρίζουν στην ανακοίνωση που κοινοποίησαν οι επιχειρηματίες εστίασης Χανίων, νομός ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένου lockdown.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται: «Μετά από μια καταστροφική χρονιά για τον κλάδο, η κυβέρνηση μάς στέρησε τη μοναδική ευκαιρία κάπως να ορθοποδήσουμε. Επέλεξε ένα αποτυχημένο δοκιμασμένα μέτρο, αυτό του περιορισμού του ωραρίου και της απαγόρευσης της μουσικής... κλείνοντας επί της ουσίας το κομμάτι της διασκέδασης/ψυχαγωγίας. Ωραίος ο φάρος των Χανίων, εκπληκτική η χανιώτικη κουζίνα και τα εστιατόρια της πόλης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό εστίαση. Υπάρχει και η εστίαση που ξενυχτάει, για να ψυχαγωγήσει τον ντόπιο και τον τουρίστα. Η εστίαση που δέχεται μηνύσεις και αυτόφωρα. Η εστίαση που δε δουλεύει διανομή για να ρεφάρει. Η εστίαση που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους κλάδους. Το κομμάτι που φέτος πασχίζει μέχρι τελευταία στιγμή να βρει προσωπικό γιατί εγκαταλείπουν τον κλάδο όλο και πιο πολλοί όσο περνάει ο καιρός (μη συζητήσουμε καν για την καταστροφή που βιώνουν οι μουσικοί και οι djs!). Συνάδελφοι θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους ή να κλείσουν τα μαγαζιά τους τον χειμώνα, κάτω από το βάρος των χρεών.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι την εστίαση και τους μικρούς επαγγελματίες δεν τους υπολογίζει καθόλου. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου ξενοδόχων Χανίων, που στηρίζει ότι δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα ο περιορισμός στο ωράριο! Σα να μας λέει “...αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι”. Ζητάμε επίσης στήριξη και πίεση προς τα πάνω και από Δήμο και Περιφέρεια. Καταστρέφεται τμήμα της κοινωνίας της πόλης αυτή την περίοδο. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος. Αφήστε μας να δουλέψουμε. Τον χειμώνα θα πρέπει να πληρώσουμε τις επιστρεπτέες, φόρους, κ.λπ., κλπ.

Αντί λοιπόν να συζητάμε για στήριξη και “ελάφρυνση”, δεχόμαστε το παράλογο μέτρο του περιορισμού λειτουργίας και μουσικής. Δε βλέπει η κυβέρνηση τον συνωστισμό που προκαλείται κάθε βράδυ όταν φεύγει μαζικά ο κόσμος; Δε βλέπει ότι ξαναγέμισε τις πλατείες και τα “κορωνοπάρτι”; Δε βλέπει τις μαζικές μετακινήσεις στον διπλανό νομό; Αντί να στηρίξει επιτέλους το Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει τουριστικής περιόδου, ώστε να υπάρχει πραγματική ασφάλεια, με ελέγχους σωστούς σε λιμάνια και αεροδρόμια, με σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση για τον εμβολιασμό και όχι με εκβιασμούς και απειλές σε όσους έχουν τις αμφιβολίες τους για το εμβόλιο, έστω και τελευταία στιγμή να παρθεί πίσω το καταστροφικό μέτρο του περιορισμού στο ωράριο και στη μουσική. Φανταστείτε απλά μια πόλη χωρίς μαγαζί ανοιχτό να κάτσει κάποιος μετά τις 10 μ.μ.! Δημιουργείται μια πόλη-φάντασμα και καταστρέφονται μαγαζιά!

Ζητάμε άμεση στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων, να επανέλθουν οικονομικές ελαφρύνσεις στον κλάδο που πλήττεται και να επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας και μουσικής. Μην πληρώσει πάλι η εστίαση “το μάρμαρο”».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News