Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι το «τείχος ανοσίας» - Τι ισχύει για την γ' δόση

Κρήτη
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι το «τείχος ανοσίας» - Τι ισχύει για την γ' δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το 52,5% των πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ ακόμη 3% περίπου έχει κάνει μόνο τη μία δόση

Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη “τείχους ανοσίας” ενάντια στην πανδημία και πολύ πίσω σχετικά με τις εκτιμήσεις που γίνονταν δύο ή τρεις μήνες πριν, αφού μόλις το 52,5% των πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ ακόμη 3% περίπου έχουν κάνει μόνο τη μία δόση. Αριθμοί που δεν προσδίδουν αισιοδοξία, με δεδομένο και τον χαμηλό ρυθμό νέων εμβολιασμών.

Χθες ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ειδικότερα, το 55,6% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει τη μία δόση, ποσοστό που αναλογεί στο 65% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 52,5% επί του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό που αναλογεί στο 61,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Συγκεκριμένα και μιλώντας με πιο απλή γλώσσα, περισσότεροι από 5.850.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με, τουλάχιστον, μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, γύρω στα 23.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 72.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Ανά ηλικίες

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα:

* Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,1% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 72,3%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,5%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,5%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,9%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,2%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 76,2%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73,1%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 69,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 69,7%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66,6%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 61,6%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 53,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,2%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 51,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52,5%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 50% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50,9%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 39,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 40,5%.

* Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 11,1% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 12,6%.

* Για την ηλικιακή ομάδα 12-14 το 3% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 4%.

Σχετικά με τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 5.274 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 4.000 πολίτες.

Επίσης, περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Σημαντικός για παιδιά με αυξημένο κίνδυνο

Με τα κοινά χαρακτηριστικά της πανδημίας και των πυρκαγιών ξεκίνησε την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι εμφανίζονται ξαφνικά και απειλούν τις ζωές των ανθρώπων. Ωστόσο, η καίρια τοποθέτηση της κ. Θεοδωρίδου ήταν το γεγονός πως η ίδια έκανε σαφές ότι τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε τη σύσταση για εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, τόσο για τη δική τους προστασία όσο και των οικείων τους. Τόνισε ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν από τον ιό και πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. «Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και σκοπεύει στην προστασία των παιδιών, της υγείας και της ψυχολογίας τους. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όπως παιδιά παχύσαρκα, παιδιά με χρόνια προβλήματα, παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα κ.λπ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων. Ο κίνδυνος για φυσική νόσηση από κορωνοϊό είναι υπερδεκαπλάσιος από τη σπάνια νόσο της μυοκαρδίτιδας που εμφανίζεται ως παρενέργεια».

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε την ασφάλεια των εμβολίων και εξήγησε ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

Η συζήτηση για την “τρίτη δόση”

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19, για το οποίο γίνεται αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε σε μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου «φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων».

Όπως είπε, ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της Γης, ζητώντας παύση τρίτης δόσης για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα. Η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Εξήγησε δε τις κατηγορίες πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε, «θα στηριχτεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας» και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

«Ξεπέρασαν σήμερα (σ.σ. χθες) τα 11 εκατ. οι εμβολιασμοί», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

2.218 κρούσματα, 13 θάνατοι και 250 διασωληνωμένοι

Ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με τον ΕΟΔΥ να έχει καταγράψει για χθες 250 άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ακόμα ανακοινώθηκαν 2.218 κρούσματα και 13 θάνατοι.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι προχθές Κυριακή 16 Αυγούστου (και ώρα 3 μ.μ.).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν σύμφωνα με το δελτίο του ΕΟΔΥ είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.569 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.237 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 250 (60% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 64 έτη. Το 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.882 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +6,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Στην Αττική καταγράφτηκαν και χθες, για ακόμα ένα 24ωρο, τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 2.218 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφτηκαν 510 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 216. Στην Κρήτη, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, εντοπίστηκαν 313 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Από τα κρούσματα της Αττικής τα 91 είναι στην Ανατολική Αττική, τα 64 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τα 67 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών και 63 στον Νότιο Τομέα.

Ανοσοκατασταλτικό φάρμακο

Αξιολόγηση ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου της Roche για την αντιμετώπιση της COVID-19 ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η θεραπεία RoActerma (τοσιλιζουμάμπτη), η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, προτείνεται ως υποψήφια θεραπεία για νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή και χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο ή αναπνευστήρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ, το RoActemra θεωρείται πιθανή θεραπεία λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει τη δράση της ιντερλευκίνης-6, μιας ουσίας που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που απειλούν ορισμένους ασθενείς.

Η Επιτροπή του ΕΜΑ για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (CHMP) θα διενεργήσει επείγουσα αξιολόγηση των δεδομένων της αίτησης, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσμάτων από τέσσερις μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες σε ασθενείς.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του ΕΜΑ αναμένεται έως τα μέσα Οκτωβρίου, εκτός εάν απαιτηθούν συμπληρωματικές πληροφορίες.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Περίπου 400 εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές έχουν διατυπώσει την άρνησή τους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παρότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που έχει θεσμοθετηθεί θα τους αφήσει εκτός εργασίας και μάλιστα χωρίς αποδοχές. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας. Αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικαταστήσει άμεσα όσους βρεθούν εκτός συστήματος, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν.

Ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στην ανεύρεση προσωπικού ειδικά στον νοσηλευτικό τομέα, όπου οι διαθέσιμοι επαγγελματίες είναι λίγοι στη χώρα μας σήμερα.

Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται τόσο σε προνοιακές δομές του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οπότε και θα επιβάλλονται και πρόστιμα για εκείνους που δε θα τηρούν τον νόμο.

Ειδικότερα οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού:

* Δημόσιος τομέας: Για τον εργαζόμενο, α) ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του φορέα και β) άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

* Ιδιωτικός τομέας:

- Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

- Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” σταματά μόνο με lockdown»

Για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών αλλά και τη μετάλλαξη “Δέλτα”, η οποία προελαύνει, μίλησε ο ερευνητής ιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Ο κ. Παυλάκης, με αφορμή τα κορωνοπάρτι που διοργανώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έκανε έκκληση να τηρήσουν όλοι τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, και να μη γίνονται εκδηλώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερμετάδοση του ιού, ενώ έκανε σαφές πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη σταματάει μόνο μέσω του lockdown.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη μετάλλαξη “Δέλτα” σημείωσε ότι «θα πρέπει να θεωρείται καινούργιος ιός, καθώς μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα», και προειδοποίησε ότι «σταματά μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα».

Μιλώντας στον SKAI, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι». «Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι ή και χειρότερα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι νέα επιδημία»

«Η “Δέλτα” δεν αστειεύεται. Είναι καινούργια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

Τέλος, σημείωσε ότι «πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ. Η επιδημία γιγαντώνεται. Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%». Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν. Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News