Δεκαπενταύγουστος στην Κρήτη - Στη σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης “Δέλτα” και ο φετινός εορτασμός

Κρήτη
Δεκαπενταύγουστος στην Κρήτη - Στη σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης “Δέλτα” και ο φετινός εορτασμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα του καλοκαιριού: Τι γιορτάζουμε στις 15 Αυγούστου

Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, βρίσκει φέτος την Κρήτη αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, με έναν πραγματικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, και τους νομούς του Ηρακλείου και των Χανίων σε καθεστώς “μίνι” λοκντάουν.

Το αποτέλεσμα είναι να ζήσουμε άλλον έναν διαφορετικό Αύγουστο, και πόσω μάλλον το “Πάσχα του καλοκαιριού” θα το βιώσουμε διαφορετικά όχι ως προς την πνευματικότητα, αλλά ως προς τις συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκκλησία της Κρήτης, που μεριμνά για το ποίμνιό της, τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, ώστε να περάσουμε ένα ήσυχο και ασφαλές αυγουστιάτικο Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση συνεχίζει και ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Και μάλιστα εδώ στην Κρήτη βιώνουμε έντονα τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιβάλλει μερικό λοκντάουν στους δύο μεγαλύτερους νομούς του νησιού, Ηρακλείου και Χανίων. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση κάνει αισθητή την παρουσία της και στους κόλπους της Εκκλησίας, με άμεση συνέπεια η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση να κάνει σαφές την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και το 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό απλά σημαίνει πως οι πιστοί δε θα εισχωρούν στον ναό χωρίς μάσκα και αυτοί που θα μπαίνουν μέσα θα είναι ελάχιστοι.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πατέρα Μεθόδιο Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο οποίος επισήμανε πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει επισημάνει σε όλες τις μητροπόλεις, εκκλησίες και ναούς την αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων, καθιστώντας τους υπεύθυνους. Διαμηνύει, ωστόσο, ότι το ζήτημα των μικρο-εμπόρων είναι θέμα που αφορά την τοπική εξουσία.

«Εμείς έχουμε ενημερώσει τους ναούς, πανηγυρίζοντες και μη, για τα μέτρα που ισχύουν και τους έχουμε καταστήσει υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων. Όσον αφορά τους μικροέμπορους, η Εκκλησία δεν έχει λόγο. Αυτό απασχολεί τους Δήμους και την Αστυνομία. Εμείς δεν έχουμε τον ρόλο του ελεγκτή στους δρόμους και στις πλατείες. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων εντός των Ιερών Ναών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, με λόγο εμφατικό τονίζει πως ο κόσμος έχει πλέον προσαρμοστεί στα μέτρα και η νέα ΚΥΑ πρέπει να τηρηθεί απ’ όλους.

«Στην Κρήτη πραγματοποιούνται μεγάλοι εορτασμοί και μάλιστα πολλές μονές και ιεροί ναοί εορτάζουν, όπως η Παναγία η Παλιανή και η Μονή Αγκαράθου. Εγώ ζω στους Κουνάβους. Όλα τα χωριά στην ευρύτερη περιοχή εορτάζουν τη μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εμείς θα κάνουμε το πανηγύρι με βάση τη νέα ΚΥΑ, που είναι τα μέτρα που επιβάλλει το κράτος. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση ενδέχεται να γίνει επικίνδυνη. Ανά 10 τ.μ. 1 άτομο σε κάθε εκκλησία και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Βέβαια, στα άτομα δε συνυπολογίζεται το προσωπικό. Εμείς θα τοποθετήσουμε καρέκλες έξω. Πλέον, γνωρίζει ο κόσμος πώς θα προστατευτεί. Με την εφαρμογή των μέτρων», τόνισε ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Οι Παναγιές της Κρήτης

Η Παναγία, η γυναίκα που γεννήθηκε για να εκλείψει η κατάρα της Εύας, έχει την τιμητική της.

Ποιες είναι όμως οι εκκλησίες της Κρήτης που είναι αφιερωμένες στη γυναίκα που έλκυσε τη Θεία Χάρη και με την ελεύθερη συναίνεσή της σαρκώθηκε ο άναρχος Λόγος του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας;

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου: Από τις ιστορικότερες μονές της Κρήτης και σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείτε. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα της μονής οφείλεται είτε στην ίδρυση του μοναστηριού από κάποια γυναίκα με το όνομα Κρουσταλλένια, είτε στο ότι σε κοντινή σπηλιά βρέθηκε εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε κρύσταλλο.

Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει με λαμπρότητα στις 15 Αυγούστου. Το ανδρικό μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από οικοδομήματα κυρίως του 20ού αιώνα, καθώς το μοναστήρι έχει καταστραφεί πολλές φορές κατά την Τουρκοκρατία.

Παναγία Παλιανή: Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ. από το Ηράκλειο, δίπλα στο χωριό Βενεράτο. 

Ο ναός, που υπάρχει σήμερα εκεί, χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσύχναστες μονές της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο της μονής και να θαυμάσει το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται εκεί.

Παναγία Σπηλιώτισσα: Η γραφική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Βασίλειος και Χουδέτσι.

Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται μέσα σε μία σπηλιά. Η ιερότητα του χώρου και το φυσικό κάλλος είναι ιδιαίτερα συνδυασμένα σ' αυτόν τον μοναδικό τόπο.

Παναγία Καμαριανή: Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μ. Ασία) καθόταν μια γυναίκα στο σπίτι της. Αυτή είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της. Το λέει στον άνδρα της και της λέει «όνειρο είναι». Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τότε της λέει ο άνδρας της, όταν την ξαναδεί, να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι. Πράγματι, όταν την ξαναείδε, τη ρωτά: «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;». Τότε εκείνη της απαντά: «Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου χτίσετε εκεί σπίτι» (εκκλησία δηλαδή). Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σ' ένα καμαράκι, γι' αυτό τη λένε και Καμαριανή.

Παναγία στα Πάρτιρα: Σαράντα χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται το χωριό Πάρτιρα, που γιορτάζει επίσης το Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία την Κερά.

Πλήθος κόσμου, από τα Πάρτιρα, τη Μικρά Επισκοπή, τον Μπαδιά, την Τουρλωτή και όχι μόνο συρρέουν στο γραφικό εκκλησάκι, προκειμένου να προσπέσουν στη Μάνα του κόσμου και να της ζητήσουν να σταθεί στο πλάι τους στα εύκολα και τα δύσκολα που τους περιμένουν. 

Ιερά Μονή Καλυβιανής: Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλυβιανής δεσπόζει στη Μεσαρά, με τους επισκέπτες και προσκυνητές να δίνουν κάθε χρόνο το “παρών” στη Χάρη Της!

Παναγία η Καληωρίτισσα στην Πόμπια: Η θαυματουργή για τις γυναίκες εκκλησία της Παναγίας στην Πόμπια του δήμου Φαιστού. Πολλές είναι οι μαρτυρίες ανά τα χρόνια, ότι η χάρη Της έχει βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και έχει τη φήμη της θαυματουργής. Γι' αυτό και το Καληωρίτισσα... προερχόμενοι από το «η ώρα η καλή»!

Παναγίτσα Μασταμπά: Η Χάρη Της δεσπόζει στο κέντρο του Μπασταμπά, όπου πλήθος πιστών σπεύδει κάθε χρόνο για να προσευχηθεί.

Παναγία Γκουβερνιώτισσα: Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης, απέκτησε και πάλι ζωή. Το κοινό μπορεί πλέον να θαυμάζει από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Τι γιορτάζουμε στις 15 Αυγούστου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες). Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο τον θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοιμήσεώς της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τούς άρπαξε και τους έφερε κοντά Της. Μοναδικός απών ο Απόστολος Θωμάς.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Μοναδικός απών από την κηδεία της υπήρξε, όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του, Πουλχερία, έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News