Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης: «Ασπίδα» καλώδιο & ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη - Πώς «θωράκισαν» το νησί

Κρήτη
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης: «Ασπίδα» καλώδιο & ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη - Πώς «θωράκισαν» το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση, που τέθηκε σε χρόνο-ρεκόρ σε λειτουργία, και η έγκαιρη μέριμνα με τις εφεδρείες των Η/Ζ «θωράκισαν» την Κρήτη

Μπορεί - με μια εξαίρεση ενός 48ωρου στις αρχές Ιουλίου, όταν και είχαμε μια σοβαρή βλάβη που έβγαλε εκτός μάχης αρκετές μονάδες στον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας Χανίων, με αποτέλεσμα εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές-  να έχουμε περάσει σε γενικές γραμμές ένα καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία στο μέτωπο της ηλεκτροδότησης, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα, απρόοπτα και μη αναστρέψιμες βλάβες που απείλησαν ακόμα και με μερική κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα εδώ στο νησί.

Τουναντίον, τα απρόοπτα, τα προβλήματα και τα “αγκάθια” δεν έλειψαν κι αυτό το καλοκαίρι, αλλά κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν σχετικά “αναίμακτα" χάρη σε δύο βασικούς παράγοντες: Στη σωστή και έγκαιρη μέριμνα από ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, που φρόντισαν να φέρουν και να εγκαταστήσουν τις γνωστές λύσεις εφεδρείας, δηλαδή τα μικρά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ), και στα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο ΑΔΜΗΕ, επιτυγχάνοντας - όταν κλήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ να το κάνει - να θέσει πραγματικά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Διοχετεύοντας σταθερά από τις 3 Ιουλίου, όταν και τέθηκε σε λειτουργία, 50-90 μεγαβάτ στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, η λεγόμενη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση έχει θωρακίσει σταθερά την Κρήτη, αποσοβώντας πραγματικά δυσάρεστες καταστάσεις που πήγαν να δημιουργηθούν λόγω απρόοπτων προβλημάτων, ενώ χάρη στο μικρό καλώδιο δε χρειάστηκε τελικά να επιστρατευτούν όλα τα Η/Ζ, για τα οποία είχε υπάρξει αρχικώς μέριμνα με σκοπό τη συμπληρωματική κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών τις ημέρες αιχμής.

Άκρως αποκαλυπτικό ως προς το πώς η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με τις πολύτιμες εφεδρείες των Η/Ζ, έχει λειτουργήσει προστατευτικά το φετινό καλοκαίρι είναι σχετικό δημοσίευμα του newmoney.gr, το οποίο ξετυλίγει καρέ-καρέ το “κουβάρι” των γεγονότων...

Όπως αναφέρει, το φετινό καλοκαίρι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην Κρήτη, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ, αλλά και η νέα ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο.

Αρχικά ο ΔΕΔΔΗΕ για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείματος της Κρήτης εισηγήθηκε τη χρήση πρόσθετων μέσων για 74 MW (για 2 μήνες µε δικαίωμα παράτασης 1 μηνός).

Στη συνέχεια, ενημέρωσε την ΡΑΕ ότι το αναμενόμενο έλλειμμα διαμορφώνεται σε 74 MW σε περίπτωση αυτόνομης λειτουργίας και σε 20,5 MW στην περίπτωση λειτουργίας ενός καλωδιακού κυκλώματος της διασύνδεσης. Επιπρόσθετα, λόγω βλάβης στη μονάδα Νο3 του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, εκτίμησε ότι μπορεί να προκύψει επιπλέον έλλειμμα 10 MW, µε συνέπεια τη διαμόρφωσή του στα επίπεδα της τάξης των 84 MW και 30,5 MW αντίστοιχα. Εκτίμηση την οποία επιβεβαίωσε και ο ΑΔΜΗΕ.

Οι διαδοχικές βλάβες

Η λειτουργία της διασύνδεσης

Επειδή, ωστόσο, εν συνεχεία, λόγω βλάβης σε τμήμα των 150kV του Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά την 1η Ιουλίου, επήλθε προσωρινή μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήθηκε στον ΑΔΜΗΕ την άμεση λειτουργία της διασύνδεσης της Κρήτης µε το ΕΣΜΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής και ομαλή τροφοδότηση. Με βάση την ενημέρωση του Διαχειριστή, Η/Ζ ισχύος 52 MW από τα 80 MW που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά υπήρχαν διαθέσιμα, µέσω ενοικίασης, στον Αθερινόλακκο Κρήτης, ενώμ λόγω κωλυμάτων στη διαγωνιστική διαδικασία ενοικίασής τους, τα υπόλοιπα Η/Ζ, ισχύος 28 MW, δεν μπορούσαν να είναι διαθέσιμα προς εγκατάσταση εντός του Ιουλίου. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο βρίσκονταν εγκατεστημένα και φορητά Η/Ζ της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 12 MW.

Ακολούθησαν όμως και άλλα προβλήματα, καθώς παρουσιάστηκε µη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν εκ των δύο μετασχηματιστών (Μ/Σ) 50 MVA του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, που καλύπτουν την έγχυση ενέργειας του συνόλου των Η/Ζ, η οποία θα μπορούσε να καλυφθεί από εφεδρικό Μ/Σ 25 MVA, καθώς η αντικατάστασή του από νέο μετασχηματιστή ίδιας ισχύος θα επέφερε σημαντική χρονική καθυστέρηση. Με το σχήμα αυτό, ωστόσο, δύναται να υποστηριχθεί η λειτουργία Η/Ζ ισχύος έως 64 MW (δηλαδή των Η/Ζ εκτάκτων αναγκών 52 MW και των Η/Ζ 12 MW της ΔΕΗ).

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή διασύνδεση της Κρήτης µε την Πελοπόννησο, µέσω της οποίας διοχετεύεται σταθερά ισχύς από 50 MW έως 90 MW στη Μεγαλόνησο, κρίθηκε ότι τα υπόλοιπα φορητά Η/Ζ, συνολικής ισχύος 28 MW, δεν ήταν απαραίτητα για την εξασφάλιση της επάρκειας ισχύος. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα του newmoney.gr, επιβεβαίωσε ότι λόγω της πυρκαγιάς σε Μετασχηματιστή Εντάσεως (ΜΣ-Ε) 150kV στον Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά ετέθησαν αυτόματα εκτός λειτουργίας πέντε αεριοστρόβιλοι στον ΑΗΣ Χανίων και µία μονάδα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, οδηγώντας σε απώλεια 97 MW παραγωγής. Γι’ αυτό τέθηκε εκτάκτως σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου το Σάββατο 3 Ιουλίου και έκτοτε διακινείται ενέργεια από το ΕΣΜΗΕ προς το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, περί τις 70 MWh/h, µε την ικανότητα μεταφοράς της διασύνδεσης να ανέρχεται στο επίπεδο των 150 MW, σύμφωνα µε τις μελέτες σχεδιασμού και λειτουργίας. Επισήμανε δε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια αιφνίδιας διακοπής λειτουργίας μονάδας στις 10 Ιουλίου, δεν έλαβαν χώρα περικοπές φορτίου, καθώς η μεταφερόμενη ισχύς αυξήθηκε προσωρινά στο επίπεδο των 108 MW για την κάλυψη της ζήτησης.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έκρινε σκόπιμη την εγκατάσταση και θέση σε κατάσταση ετοιμότητας λειτουργίας των Η/Ζ 64MW. Η ΡΑΕ από την πλευρά της, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, έκρινε αναγκαία την ενοικίαση και εγκατάστασης Η/Ζ ισχύος 52MW, όχι όμως και των επιπλέον 28MW.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News