«Καλπάζει» η πανδημία στην Κρήτη: Επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς - Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στα νοσοκομεία του νησιού

Κρήτη
«Καλπάζει» η πανδημία στην Κρήτη: Επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς - Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στα νοσοκομεία του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Μπορμπουδάκη: Πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Κρήτης, δεν έχουν εμβολιαστεί

Σε μια… υγειονομική εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαχείριση της πανδημίας στην Κρήτη, καθώς από την μια πλευρά καταγράφονται –σχεδόν - καθημερινά νέα ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, «ασφυκτική» πίεση με την αύξηση νοσηλειών στο Σύστημα Υγείας του νησιού, «μίνι – lockdown» (η χρήση της λέξης lockdown γίνεται εφόσον επιβάλλεται απαγόρευση μετακίνησης σε συγκεκριμένες ώρες, για έναν πολίτη που δεν πληροί συγκεκριμένες λόγους μετακίνησης) σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού, η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο απόγειο της και πλησιάζει η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, όπου παραδοσιακά παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα του κόσμου και σειρά κοινωνικών εκδηλώσεων στην Κρήτη.

Για την δυσμενή «εικόνα» που καταγράφεται στο Σύστημα Υγείας του νησιού, τους εμβολιασμούς και την (μη) τήρηση των μέτρων από πλευράς ορισμένων πολιτών, αναφέρθηκε στο neakriti.gr η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.

Στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων - τεστ και δείκτη θετικότητας του ECDC για τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η Κρήτη παραμένει στο «βαθύ κόκκινο», ενώ την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την ανίχνευση 366 κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα στο νησί,  η οποία ανιχνεύεται στο 94.52% των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες, επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια εκθετική αύξηση στις ήπιες νοσηλείες των κλινικών Covid στα νοσοκομεία του νησιού καθώς και μια ελεγχόμενη αύξηση στις ΜΕΘ Covid», τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη, «γεγονός που οδήγησε στην απόφαση ενεργοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για ανάπτυξη νέων κλινικών Covid στο νησί».

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός κλινών στις Κλινικές Covid της Κρήτης

Ειδικότερα, στο ΠΑΓΝΗ ενεργοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου,  20 επιπρόσθετες κλίνες στις 50 που προϋπήρχαν, ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 70 και στο επόμενο στάδιο επέκτασης θα φτάσουν στις 94, ενώ παράλληλα στο Βενιζέλειο - όπου ήταν διαθέσιμες 39 κλίνες για τους ασθενείς Covid - δόθηκαν προς χρήση επιπλέον 17, φτάνοντας πλέον τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών στις 56, με δυνατότητα επέκτασης σε επόμενο στάδιο στις 81.

Αύξηση διαθεσιμότητας σε κλίνες στις Κλινικές Covid πραγματοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο Χανίων, με τον σημερινό αριθμό διαθέσιμων κλινών να ανέρχεται στις 68.

«Στο ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί – εφόσον χρειαστεί – περαιτέρω ανάπτυξη κλινών και στο νησί μας υπάρχει δυνατότητα επέκτασης έως και 500 κλινών  για τις Κλινικές Covid  συνολικά. Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid», διευκρίνισε η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid της Κρήτης

Όσο αφορά την διαθεσιμότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες σημειώθηκε έντονη πίεση μέχρι και αδυναμία εύρεσης διαθέσιμων κλινών σε κάποιες περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη,  την Παρασκευή 13 Αυγούστου καταγράφονταν σε επίπεδο Κρήτης 27 νοσηλείες στις ΜΕΘ Covid και 19 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, κατά την οποία ανέφερε πως η μεγαλύτερη πίεση στην κάλυψη των ΜΕΘ εντοπίζεται αυτή την ώρα πανελλαδικά στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, «33 κλίνες ΜΕΘ Covid βρίσκονται σε λειτουργία αυτή την στιγμή στην Κρήτη και μέσα σε 2 με 3 ώρες – εφόσον απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών - μπορούν να δοθούν προς χρήση ακόμη 11, ώστε να φτάσουμε στις 44 συνολικά.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ Covid μπορεί να “αγγίξει” τις 59, με την χρήση όλων των διαθέσιμων χώρων και μέσων όπως των χειρουργικών τραπεζίων».

Σε αυτό το σημείο η κα. Μπορμπουδάκη ξεκαθάρισε πως «ως 7η ΥΠΕ δεν επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή χειρουργείων και προωθούμε την βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση και των non – Covid περιστατικών, κατά συνέπεια βρισκόμαστε σε συνεννόηση - σε πρώτο επίπεδο με τις ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και σε δεύτερο της Θεσσαλονίκης – έτσι ώστε, εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις, να πραγματοποιηθούν αεροδιακομιδές περιστατικών σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

«Το προσωπικό θα ανταπεξέλθει στην επιπλέον πίεση»

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει το προσωπικό που θα στελεχώσει την δυναμική επέκτασης κλινών προς αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης στο νησί, με τον Συντονιστή ΜΕΘ Κρήτης - Διευθυντή ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Γεωργόπουλο, να δηλώνει στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV πως «για να λειτουργήσει επιπλέον Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχει το ειδικό ιατρικό προσωπικό να την υποστηρίξει, καθώς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουν προσληφθεί όλοι οι εντατικολόγοι, δεν υπάρχει εντατικολόγος που δεν έχει προσληφθεί», η κα. Μπορμπουδάκη επισήμανε πως οι προσλήψεις υγειονομικών που έγιναν στα νοσοκομεία του νησιού το προηγούμενο διάστημα, επαρκούν ώστε να ανταπεξέλθουν στην επιπλέον πίεση.

«Πάντα έχουμε ανάγκη από επιπλέον εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Στην προηγούμενη προκήρυξη, άνοιξαν 15 θέσεις για το ΠΑΓΝΗ για τις οποίες δεν υπήρξε κάλυψη καθώς οι ενδιαφερόμενοι ήταν λιγότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, συνεπώς προσελήφθησαν όλοι και πήραν μόνιμη θέση. Θα υπάρξουν και νέες προκηρύξεις», τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη, ενώ κάλυψη μπορεί να υπάρξει σαφώς ταχύτερα σε επικουρικό προσωπικό εφόσον χρειαστεί.

Σε τι οφείλεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νησί

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει συμβάλει στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη εξαιτίας της υπερμεταδοτικότητας που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, όμως η μη τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί τον κύριο λόγο μετάδοσης του ιού.

«Ακόμη και οι εμβολιασμένοι πολίτες, δεν μπορούν να είναι διασφαλισμένοι σε απόλυτο βαθμό εφόσον δεν τηρούν τα μέτρα, δεν φορούν μάσκα και δεν κρατούν τις αποστάσεις. Εφόσον κολλήσουν θα νοσήσουν ελαφρά, παρόλα αυτά μπορούν κολλήσουν αν δεν προσέξουν», σημειώνει η κα. Μπορμπουδάκη.

Σε ερώτηση για το αν ο τουρισμός έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ανέφερε πως «όπου υπάρχει αύξηση πληθυσμού σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα δημιουργείται σίγουρα μια πίεση, όμως δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων» – κάτι που φαίνεται και από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ που καταγράφουν ελάχιστες μολύνσεις κατόπιν ελέγχων (στον βαθμό και τον τρόπο που πραγματοποιούνται) στις πύλες εισόδου της χώρας – «ευθύνεται η μη τήρηση των μέτρων. Αν τηρούνταν τα μέτρα καθολικά, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση. Έχουμε όλοι κουραστεί και είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση, όμως μη χρήση μάσκας, οι κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις με έλλειψη μέτρων, επιβαρύνουν σαφώς την κατάσταση».

Το «προφίλ» των νοσηλευόμενων ασθενών Covid στην Κρήτη

Ερωτηθείσα για το «προφίλ» των νοσηλευόμενων ασθενών Covid στα νοσοκομεία του νησιού, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε πως πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κρήτης, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών στις Κλινικές Covid του νησιού επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί και όσοι εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονται σε κλινική Covid, έχουν ήπια συμπτώματα και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού στο νησί – Είναι τελικά όντως χαμηλά το ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα;

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «φρένο» που παρατηρείται στην πορεία του εμβολιασμού τονίζοντας πως «τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού κι αυτό δυστυχώς, αν και αναμενόταν, έχει επιπτώσεις. Πρέπει να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβρη».

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Κρήτη σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, καθώς καταγράφεται μείωση στην πορεία των εμβολιασμών για τον Αύγουστο.

Σε ερώτηση για τον αν τελικά είναι πράγματι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα – όπως ευρέως αναπαράγεται πανελλαδικά – φτάνει κανείς να επισκεφθεί τον επίσημο «χάρτη εμβολιασμών» για να διαπιστώσει πως τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Κρήτης, είναι αντίστοιχα, πολλές φορές και μεγαλύτερα σε σχέση με Νομούς άλλων περιοχών χώρας.

«Η Κρήτη βρίσκεται πράγματι σε ίδια, σε αρκετές περιπτώσεις και μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με άλλες περιοχές», τονίζει η κα. Μπορμπουδάκη, «όμως δεν έχουμε επιτύχει τον στόχο που εμείς οι ίδιοι είχαμε θέση για το νησί μας. Ο στόχος ήταν ένα ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών της τάξης του 70% στην χρονική περίοδο την οποία διανύουμε, όμως βρισκόμαστε περίπου στο 52%».

Η Διοικήτρια της 7Ης ΥΠΕ τόνισε για μια ακόμη φορά την σημασία του εμβολιασμού, καθώς «μια αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις 11 Αυγούστου, η εμβολιαστική κάλυψη και το σύνολο των εμβολιασμών στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Κρήτης, έχουν ως εξής:

  • (τουλαχ.1η δόση): 55.18% - 53.43%
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 50.42% - 47.51%
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 2.43%
  • Σύνολο εμβολιασμών: 302.145 (+1.189 την 12/08/2021)
  • Με μια δόση: 160.285 (+334 την 12/08/2021)     
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 148.685 (+931 την 12/08/2021)
  • (τουλαχ.1η δόση): 53.85% - 50.21%
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 49.74% - 45.18%
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 3.51%
  • Σύνολο εμβολιασμών: 176.510 (+554 την 12/08/2021)    
  • Με μια δόση: 93.480 (+129 την 12/08/2021)        
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 86.473 (+439 την 12/08/2021)
  • (τουλαχ.1η δόση): 52.38% - 49.08%
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 47.10% - 43.17%
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 2.88%
  • Σύνολο εμβολιασμών: 82.523 (+356 την 12/08/2021)      
  • Με μια δόση: 44.931 (+63 την 12/08/2021)          
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 40.935 (+318 την 12/08/2021)
  • (τουλαχ.1η δόση): 64.19% - 54.76%
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 59.67% - 50.65%
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 1.35%
  • Σύνολο εμβολιασμών: 88.628 (+327 την 12/08/2021)      
  • Με μια δόση: 48.507 (+60 την 12/08/2021)          
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 45.595 (+300 την 12/08/2021)

Επάρκεια εμβολίων – Δουλεύουν οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμού

«Οι 92 συνολικά εμβολιαστικές γραμμές του νησιού είναι σε πλήρη λειτουργία και υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Άνοιξαν επιπλέον γραμμές με το εμβόλιο της Pfizer σε περιοχές όπου χορηγούνταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως στο Αρκαλοχώρι, τον Χάρακα, την Αγία Βαρβάρα, την Βιάννο και το Τζερμιάδο».

Παράλληλα οι κινητές Μονάδες εμβολιασμού που προσεγγίζουν απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία του νησιού μας, έχουν πραγματοποιήσει 6.000 εμβολιασμούς και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού στους πολίτες αυτών των περιοχών, μετά την έλευση των μονάδων».

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί και εμβολιασμοί στις ξενοδοχειακές μονάδες

Η Λένα Μπορμπουδάκη σημείωσε πως οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα αιτήματα που είχαμε στο νησί, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν καινούργια. 160 συνολικά άτομα έχουν δηλώσει την ανάγκη για κατ’ οίκον εμβολιασμό – που διεξάγεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson - και μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί οι 140.

Την ίδια ώρα, την Τρίτη 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εμβολιασμός – πανελλαδικά - 70 εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, στην τουριστική περιοχή της Χερσονήσου.

«Η 7η ΥΠΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους Αγίου Νικολάου και Μαλεβιζίου έτσι ώστε να υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια εμβολιασμών σε ξενοδοχειακές Μονάδες των συγκεκριμένων περιοχών από τις Κινητές Μονάδες.

Τέλος ερωτηθείσα για τον αριθμό εμβολιασμένων εφήβων στις ηλικίες 12- 17, έναν ακριβώς μήνα πριν την έναρξη των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε πως το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρό όμως τις επόμενες εβδομάδες όσο φτάνουμε στο «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση σε αυτές τις ηλικίες».

Για την διακομιδή ασθενών Covid από ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι

Η κα. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στην διακομιδή 5 ασθενών Covid που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, στο Νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι.

«Οι ασθενείς αυτοί προέρχονταν από μια συρροή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και ουσιαστικά δεν έχριζαν ιατρικής νοσηλείας. Για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε περισσότερο για λόγους υγειονομικής απομόνωσης να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο της Νεάπολης και όχι στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ώστε να μην υπάρξει εστία μόλυνσης και παράλληλα έγινε αποσυμφόρηση των δυο νοσοκομείων στο Ηράκλειο όπου υπάρχει πίεση.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν 3 ασθενείς από το ΠΑΓΝΗ και 2 από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Νεάπολης. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιχειρηθεί ξανά εφόσον υπάρχουν ασθενείς που ουσιαστικά, δεν χρήζουν νοσηλείας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News