Κρήτη

Η Κρήτη αποχαιρετά τον Κ. Μαντωνανάκη - Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον σημαντικό πρωτοπόρο του κρητικού τουρισμού

Ένας από τους πιο σημαντικούς γενάρχες του ελληνικού Τουρισμού απεβίωσε

Ένας από τους σημαντικότερους πιονέρους του κρητικού τουρισμού αλλά και γενικότερα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών!

Ο Κώστας Μαντωνανάκης απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά αξεπέραστη και μια τουριστική “αυτοκρατορία” που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μαντωνανάκης ξεκίνησε ταπεινά, από ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στο Ηράκλειο, αλλά οι φιλοδοξίες του ήταν μεγάλες και οι ικανότητές του εξίσου σημαντικές! Εισήλθε στον τουριστικό τομέα πριν από πολλές δεκαετίες, εξαγοράζοντας το μερίδιο της Νάκου στο “Elounda Beach Hotel” και λίγα χρόνια μετά αποκτώντας το 100% της ξενοδοχειακής μονάδας. Με εργασία και όραμα, αναβάθμισε το ξενοδοχείο, το κατέστησε πόλο έλξης για παγκόσμιους ηγέτες, πολιτικούς, σταρ, ηθοποιούς και αθλητές, δημιουργώντας ένα brand name που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Το “Elounda Beach” εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό, όχι μόνο επειδή ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία διεθνούς τουρισμού.

Στη συνέχεια δημιούργησε και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, στοχεύοντας πάντα στον τουρισμό πολυτελείας και ανεβάζοντας το brand name του ελληνικού τουρισμού σε δυσθεώρητα ύψη. Ήταν εκείνος που “έκανε μόδα” ως προορισμό υψηλού επιπέδου την Ελούντα και επεκτείνοντας στη συνέχεια την “αυτοκρατορία” του και εκτός αυτής.

Αλλά ο Κώστας Μαντωνανάκης ήταν και πατριάρχης μιας τουριστικής “δυναστείας” που δημιούργησε και την οποία συνέχισαν τα παιδιά του και τα εγγόνια του! Ευτύχησε να δει δύο παιδιά, την Άννα και τον Παντελή, και δύο εγγόνια, που το αγόρι φέρει και το όνομά του, Κωνσταντίνος.

Ο Κ. Μαντωνανάκης νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο του Ηρακλείου “Ασκληπιείο”.

Η εξόδιος ακολουθία θα εψάλη στις 5 σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης, στον Ι.Ν. του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, ενώ η  ταφή έγινε στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Συλλυπητήρια από τον Αντ. Ζερβό

Δήλωση για τον θάνατο του σημαντικού επιχειρηματία έκανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός:

«Σήμερα, ο Κώστας Μαντωνανάκης, ένας άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην τοπική μας κοινωνία, ένας πολίτης που αγωνίστηκε με επιμονή και μεθοδικότητα καταφέρνοντας να κυριαρχήσει επιχειρηματικά για πολλές δεκαετίες στον εμπορικό κόσμο του Ηρακλείου, απ’ όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα, αλλά και στον χώρο του τουρισμού στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του!

Η παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου συνδέεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τη συνέχιση της λειτουργίας δύο καταξιωμένων ξενοδοχείων (“Elounda Beach” και “Elounda Bay”), αλλά και με την επιτυχή προσπάθειά του να βάλει στον χάρτη της τουριστικής αγοράς άλλη μία περιοχή του δήμου, το Σίσι.

Ο Κώστας Μαντωνανάκης θα μείνει στη μνήμη μας ως ο άνθρωπος που είδε τη δυναμική του τουρισμού και προσπάθησε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις, αφήνοντας το δημιουργικό αποτύπωμά του στην ιστορία του τόπου.

Συμπαραστάτες σ’ αυτήν του την προσπάθεια τα παιδιά του, Παντελής και Άννα, άξιοι συνεχιστές του έργου του.

Θα μείνει πάντα στη μνήμη μας και θα προσωποποιεί τις έννοιες της εργατικότητας, της κοινωνικής προσφοράς και της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής επιτυχίας και της οικογενειακής ζωής, και αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στα παιδιά του, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Καλό ταξίδι!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια