Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 440 κρούσματα στην Κρήτη – Γεωργόπουλος: «Εμβολιαστείτε - κινδυνεύουμε να γίνουμε Ιταλία»

Κρήτη
Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 440 κρούσματα στην Κρήτη – Γεωργόπουλος: «Εμβολιαστείτε - κινδυνεύουμε να γίνουμε Ιταλία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φούλαραν” και τα νοσοκομεία - Τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

“Κόκκινο” χτυπάνε τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη, που χθες έσπασε κάθε ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει συνολικά 440 νέα κρούσματα στο νησί, νούμερο που δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα χρόνο πριν, οπότε και έκανε την εμφάνισή της η πανδημία. Από τα 440 - σε μια μέρα - νέα κρούσματα στην Κρήτη, 214 καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (τρίτο σε όλη τη χώρα, μόλις τρία κρούσματα λιγότερα από τη Θεσσαλονίκη), 145 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, παρά το ότι τα Χανιά βρίσκονται σε τοπικό lockdown, 51 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 30 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Τα συνεχώς αυξημένα σε καθημερινή βάση κρούσματα στο νησί μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, με τις υγειονομικές Αρχές να κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου” στην “καρδιά” του καλοκαιριού, κάνοντας λόγο για ακόμα χειρότερες μέρες, αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και δεν τηρούνται τα μέτρα.

Την ίδια ώρα, στο “φουλ” βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη, με 181 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, όταν την περασμένη Τρίτη ήταν 138. Αναλυτικότερα, 154 νοσηλεύονται στις κλινικές COVID των νοσοκομείων του νησιού (ήταν 120) και 27 σε κλίνες ΜΕΘ (ήταν 18), εκ των οποίων 20 είναι διασωληνωμένοι. Τα στοιχεία ανά νοσοκομείο έχουν ως εξής: ΠΑΓΝΗ 48 ασθενείς στην Κλινική COVID, 14 ασθενείς στη ΜΕΘ, 10 διασωληνωμένοι. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν στο ΠΑΓΝΗ να ανοίγει και τρίτη κλινική COVID, με τις προσπάθειες και τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πώς αυτή θα στελεχωθεί άμεσα.

Στο Βενιζέλειο 37 ασθενείς βρίσκονται στην Κλινική COVID, 6 ασθενείς στη ΜΕΘ και 3 διασωληνωμένοι. Στα Χανιά, 32 ασθενείς στην Κλινική COVID και 5 ασθενείς στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι. Στο Ρέθυμνο, 26 ασθενείς στην Κλινική COVID και 2 ασθενείς στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι. Στον Άγιο Νικόλαο, 3 ασθενείς στην Κλινική COVID. Στη Σητεία, 3 ασθενείς στην Κλινική COVID. Στην Ιεράπετρα, 5 ασθενείς στην Κλινική COVID, ενώ στη Νεάπολη δεν υπάρχει καμία νοσηλεία COVID. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης βρίσκονται σε οριακό σημείο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες δε θα διαθέτουν κρεβάτια για τη νοσηλεία τόσο κρουσμάτων COVID, όσο και των άλλων περιστατικών που προκύπτουν.

«Θα γίνουμε Ιταλία»

Το “καμπανάκι του κινδύνου” χτυπά και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και συντονιστής των Μονάδων του νησιού κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος.

«Πρέπει οι Κρητικοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η κατάσταση θα εξελιχθεί δραματικά στο νησί το επόμενο διάστημα. Η Κρήτη θα ζήσει ό,τι βίωσε η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε την ΕΡΤ Ηρακλείου, περιγράφοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, τα 25 από τα 27 κρεβάτια που διαθέτει είναι κατειλημμένα. «Στα 14 νοσηλεύονται ασθενείς COVID, ηλικίας 19 έως 84 ετών, και τα υπόλοιπα 11 εξυπηρετούν άλλα περιστατικά. Είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν τα 2 διαθέσιμα κρεβάτια. Όλοι οι ασθενείς COVID που νοσηλεύουμε στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εάν είχαν εμβολιαστεί, σήμερα δε θα βρίσκονταν στη ΜΕΘ. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας δε θα τα καταφέρουν. Και μεταξύ αυτών δεν είναι η 84χρονη, η κατάσταση της οποίας εξελίσσεται καλά. Θα είναι μικρότεροι σε ηλικία», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος.

Το πρόβλημα της Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, δε σχετίζεται με τον τουρισμό. Όπως επισημαίνει, δεν ευθύνονται οι ξένοι τουρίστες για την αύξηση του αριθμού των νοσούντων από κορονοϊό. Γι’ αυτό την ευθύνη φέρουν οι Κρητικοί, οι οποίοι από τη μια αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη δεν προσέχουν στις κοινωνικές τους επαφές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει.

«Έχουμε περιπτώσεις σε χωριά που ιερείς εμποδίζουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, δίχως να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν. Κάποιοι από αυτούς καταλήγουν στα νοσοκομεία αφού νοσούν με κορωνοϊό», είπε.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες περιπτώσεις που προβληματίζουν στο νησί μας είναι οι εξής: άλλος ένας συνάνθρωπός μας νεκρός από κορωνοϊό, και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος στο χωριό Καλογέροι της Ιεράπετρας. Οκτώ κάτοικοι του ίδιου χωριού είναι θετικοί, όπως και μία νοσηλεύτρια, ενώ μία 20χρονη με κορωνοϊό νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ COVID του ΠΑΓΝΗ.

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ 20χρονη

Η 20χρονη κοπέλα νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ του Σαββάτου είχε γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ώστε να διασωληνωθεί, καθώς η αναπνευστική λειτουργία της παρουσίασε επιδείνωση, όμως δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. Τελικά, μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ προχθές Κυριακή, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ COVID του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, η νεαρή κοπέλα πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αναφέρει: «Στις 7/8/2021 νεαρή γυναίκα 20 ετών εισήχθη στην Κλινική COVID του ΓΝΑΝ, έχοντας διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό. Στις 8/8/2021 η αναπνευστική λειτουργία της ασθενούς παρουσίασε επιδείνωση. Προληπτικά έγινε συνεννόηση με το ΠΑΓΝΗ, όπου το μεσημέρι μας διέθεσε μία κλίνη ΜΕΘ COVID σε περίπτωση που τη χρειαζόμαστε. Η ασθενής κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί αργά το βράδυ (22:00) και στη συνέχεια διακομίσθηκε στη ΜΕΘ COVID του ΠΑΓΝΗ».

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συνολικά σε όλη τη χώρα χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.595 νέα κρούσματα, αριθμός που προκύπτει από τα τεστ που ελέγχθηκαν, τα οποία είναι 44.775. Από τα συνολικά κρούσματα, 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 516.785 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.389 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.097 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207 (61,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Το 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +1,44%).Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 197 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Νοσοκομείο Χανίων: Ανεμβολίαστοι 362 εργαζόμενοι!

Την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών - δεδομένου ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι τίθενται σε επ’ αόριστο αναστολή εργασίας - η κατάσταση εκτιμάται ότι θα γίνει “εκρηκτική” στο Νοσοκομείο Χανίων, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το Επιστημονικό Συμβούλιο του ιδρύματος και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση που υπογράφει ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέας, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως το ίδρυμα θα “απογυμνωθεί” κυρίως από νοσηλευτές, δεδομένου ότι τουλάχιστον 362 εργαζόμενοι, με την πλειοψηφία αυτών να ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο “Άγιος Γεώργιος” έχει εμβολιαστεί το 97% του ιατρικού προσωπικού, το 66% των νοσηλευτών, το 88% των διοικητικών υπαλλήλων και το 61% του λοιπού προσωπικού, με τον Γιώργο Μπέα να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «είναι ανησυχητικό και λυπηρό το ότι υπάρχουν τόσο πολλοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η διοίκηση του χανιώτικου νοσοκομείου χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας παράλληλα πως «ο εμβολιασμός των υγειονομικών έναντι της COVID-19 είναι πράξη ευθύνης έναντι του εαυτού μας, των οικείων μας, αλλά κυρίως μία ηθική υποχρέωση έναντι των συνανθρώπων μας που έχουμε ταχθεί και επιλέξει να υπηρετούμε».

«Μην ξεχνάμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέας, «έχουμε δώσει ένα ορό!!!».Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου”, προκηρύσσοντας απεργία και αποχή κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και των προνοιακών υπαλλήλων, ενώ διαμηνύει ότι θα ακολουθήσουν εξώδικα της Ομοσπονδίας προς τα συναρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τούς στοχοποιεί και γι’ αυτό θα αντιδράσουν με κάθε νόμιμο μέσον.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει, επίσης, ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί κανονιστική πράξη που να καθορίζει τις διαδικασίες εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και παρ’ όλα αυτά διοικήσεις νοσοκομείων, ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν, όπως λέει, έχουν εκδώσει οδηγίες εφαρμογής του νόμου, πιέζοντας τους συναδέλφους τους να συμμορφωθούν.

Επαναληπτικοί εμβολιασμοί στην Τύλισο

Στην Τύλισο θα βρεθούν σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου οι Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση όσων είχαν εμβολιαστεί κατά τις 20 Ιουλίου. Ήδη οι πολίτες που είχαν εμβολιαστεί κατά την πρώτη παρουσία των Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού στην Τύλισο έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τον επαναληπτικό εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 με τη δεύτερη δόση σήμερα Τρίτη. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν στο Ιατρείο της Τυλίσου και οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν την αστυνομική τους ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους.

Ιεράπετρα: Rapid test σε πεζούς

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν την σήμερα Τρίτη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Ιεράπετρα. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ιεράπετρας, Δημοκρατίας 31, από τις 10:00 έως τις 14:00.

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Νέα μέθοδος ανίχνευσης μεταλλάξεων

Νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μίας σειράς μοριακών μεθόδων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS), έχει αναπτυχθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω της συνεργασίας ερευνητικών μονάδων, στο πλαίσιο προγράμματος με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα.

Η μελέτη των επιπέδων και των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στα λύματα πόλεων και δομών αντιπροσωπεύει μία καινοτόμο και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση δημιουργίας ενός συστήματος επιτήρησης της επιδημιολογίας του SARS-CoV-2 σε τοπικό επίπεδο πληθυσμού, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία, που μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ακόμη και σε 50ml δείγματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μίας πόλης ή μίας τουριστικής δομής.

Η νέα μέθοδος καθιστά ευκολότερη τη γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών SARS-CoV-2 και, με κατάλληλη τροποποίηση, άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς και τον ανασχεδιασμό νέων εμβολίων και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία αρχείου: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News