Κρήτη

«Τώρα καιγόμαστε... τον Σεπτέμβρη θα πνιγούμε»

Μεγαλύτερες καταστροφές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα “βλέπει” η Μαρία Κοζυράκη - «Δεν επενδύσαμε στην πρόληψη», τονίζει ο Χαράλαμπος Φασουλάς

Για την ανάγκη λήψης μέτρων ικανών να αποτρέψουν μια πιθανή οικολογική καταστροφή, όπως αυτή που συντελείται στην υπόλοιπη χώρα από τις πυρκαγιές, μίλησαν στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και στο neakriti.gr  η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη και ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς.

«Είμαστε σε πόλεμο», τόνισε η κ. Κοζυράκη, υπενθυμίζοντας πως τα έκτακτα μέτρα και οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε δρυμούς και δάση ισχύουν μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί, ενώ με νεότερη ΚΥΑ επετράπη η πρόσβαση σε περιοχές Natura, όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, η Πρέβελη και το Βάι.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μίλησε για τον πύρινο εφιάλτη που ζει η Ελλάδα και το οικολογικό του αποτύπωμα, κάνοντας λόγο για έναν «τεράστιο οικολογικό όλεθρο», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, σημειώνοντας πως «είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο».

«Αν συνυπολογιστεί η αυθαίρετη δόμηση εντός δασικών εκτάσεων, ήταν αναμενόμενο το σενάριο της καταστροφής», σχολίασε η κ. Κοζυράκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι συνέπειες θα είναι τραγικές και θα είναι τόσο άμεσες όσο και έμμεσες. Τώρα καιγόμαστε, όμως από τον Σεπτέμβριο θα πνιγούμε. Καταστροφές τις οποίες θα δούμε αμέσως μετά και θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να ανταποκριθούμε».

Αναφερόμενη στις φωτιές στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είπε ότι «ήταν κάτι για το οποίο οι δασικές υπηρεσίες δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να το προλάβουν. Ουσιαστικά λοιπόν είχαμε οικοσυστήματα που έμειναν παρθένα, με αφθονία καύσιμης ύλης, χωρίς πρόσβαση, χωρίς δυνατότητα να υπάρχει παροχή νερού».

Μηδαμινή η πρόληψη

Αναφερόμενη στον σχεδιασμό πρόληψης αντίστοιχης οικολογικής καταστροφής στην Κρήτη, υποστήριξε ότι είναι μηδαμινός, εξηγώντας πως τα ποσά που διατέθηκαν για κάθε περιφερειακή ενότητα ήταν της τάξης των 20 χιλιάδων ευρώ.

«Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να σαρωθεί όλο το φυσικό περιβάλλον στην Κρήτη, όπως έγινε το 2012 με την πυρκαγιά της Βιάννου. Μια τέτοιας φύσης πυρκαγιά θα λάβει άλλες διαστάσεις λόγω των εκτεταμένων ελαιώνων, θα καταστρέψει μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες, θα απειλήσει αγροτικούς οικισμούς και θα καταλήξει να σβήσει στη θάλασσα, ενώ στο πέρασμά της θα σαρώσει φυσικά οικοσυστήματα, τα οποία στην Κρήτη βρίσκονται σε οριακό επίπεδο», εξήγησε η κ. Κοζυράκη.

Ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς τόνισε με τη σειρά του ότι οι Αρχές στη χώρα μας δεν έχουν επενδύσει στην πρόληψη, σημειώνοντας πως λείπουν ο σχεδιασμός και η χαρτογράφηση των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας.

«Ποτέ οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή σαν αυτή που βλέπουμε, όταν θα συμβεί. Όσο καλά και να τους έχουμε ενισχύσει, πάντα η καταστροφή και η φύση υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και γι’ αυτό όλοι τονίζαμε τη σημασία της πρόληψης», είπε ο κ. Φασουλάς. Είναιι, ωστόσο, γεγονός ότι στην Κρήτη η χαρτογράφηση μέχρι στιγμής αφορά μόνο στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Κλειστό για μία ακόμη ημέρα το φαράγγι της Σαμαριάς

Σύμφωνα με τον χάρτη ημερήσιας πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σήμερα Δευτέρα στο πορτοκαλί, δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτό, κλειστό για μια ακόμη μέρα θα παραμείνει το φαράγγι της Σαμαριάς με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια