«Κόκκινος συναγερμός» για πυρκαγιά στη Δυτ. Κρήτη – Πού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία - Σε ύφεση η φωτιά στο Καστέλλι Φουρνής

Κρήτη
«Κόκκινος συναγερμός» για πυρκαγιά στη Δυτ. Κρήτη – Πού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία - Σε ύφεση η φωτιά στο Καστέλλι Φουρνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στο νησί λόγω καύσωνα και ανέμων - Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται οι Αρχές στη Δυτική Κρήτη, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που αναμένονται σήμερα.

Σε ύφεση η φωτιά στο Καστέλλι Φουρνής

Να σημειωθεί ότι σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην περιοχή Καστέλλι Φουρνής του νομού Λασιθίου και κινητοποίησε άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία.  Στο σημείο παραμένουν 4 οχήματα με 10 άνδρες της πυροσβεστικής  υπηρεσίας ενώ σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμόν η φωτιά έκαψε 20 στρέμματα γης εκ των οποίων 18 στρ. δασικής έκτασης και 2 στρ. γεωργικής έκτασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, οι νομοί Χανίων και Ρεθύμνου τίθενται σήμερα στην κατηγορία κινδύνου “5” (κατάσταση συναγερμού), ενώ πολύ υψηλός (“4”) είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει και σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς σε αρκετές περιοχές του νησιού θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, σε πολλές περιοχές αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το meteo.gr, στα Χανιά οι ριπές των ανέμων αναμένεται να φτάσουν σήμερα τα 55 χιλιόμετρα την ώρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε σήμερα στην Κρήτη

Ως εκ τούτου, για σήμερα Παρασκευή απαγορεύεται η καύση και η χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, ενώ απαγορεύεται - προληπτικά - η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και η παραμονή των εκδρομέων σε μια σειρά από ευπαθείς περιοχές της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, στον νομό Χανίων δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μονοπάτια Σούγιας-Αγίας Ρουμέλης, Σούγιας-Παλαιόχωρας και Παλαιόχωρας-Ελαφονησίου. Επίσης, είναι αποκλεισμένοι όλοι οι δασικοί δρόμοι που οδηγούν στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.

Εξάλλου, αποκλεισμένοι θα είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στις εξής ευπαθείς και προστατευόμενες περιοχές:

- Χανιά: 1. Φαράγγι της Σαμαριάς (ο δρυμός παραμένει κλειστός με απόφαση του φορέα διαχείρισης), 2. Φαράγγι Αγίας Ειρήνης, 3. Φαράγγι Ίμπρου, 4. Σηρικαριανό φαράγγι, 5. Κεδρόδασος και 6. Άγιοι Απόστολοι Χανίων και 7. Άγιος Ματθαίος Χανίων.

- Ρέθυμνο: 1. Περιαστικά δάση Ευλιγιά, 2. Προφ. Ηλία και 3. Αγίου Ιωάννη, 4. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ. Αρκαδίου, 5. Περιαστικά δάση Κισσού, 6. Αγκουσελιανά και 7. Άγ. Ιωάννης, 8. Πηγές Κουρταλιώτη έως τη λίμνη Πρέβελη, 9. Περιοχή Πρέβελη και οι αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης και 10. Φαράγγι Μαργαριτών.

- Ηράκλειο: 1. Σύμη δήμου Βιάννου, 2. Ρούβας-Ζαρός δήμου Γόρτυνας και δήμου Φαιστού, 3. Κέρη δήμου Μαλεβιζίου, 4. Φουρνί δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και 5. Γιούχτας δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

- Λασίθι: Φοινικόδασος Βάι δήμου Σητείας.

«Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών. Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών και παράταση της αναστολής λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σε εφαρμογή της από 5 Αυγούστου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021), ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, τα οποία θα ισχύουν κατ' αρχήν μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, ενώ θα μπορούν στη συνέχεια να παρατείνονται ή να ενεργοποιούνται εκ νέου.

 Ειδικότερα, μέχρι και τη Δευτέρα 09/8 και ώρα 06.00 απαγορεύεται

  1. κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, σε δάση, Εθνικούς Δρυμούς, Αισθητικά Δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών και,
  1. κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά όπως, εργασίες ή δραστηριότητες που προκαλούν υπερθέρμανση ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης.

Ως εκ τούτου, ενημερώνεται το κοινό ότι το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης και άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News