Πότε «αφήνει» ο καύσωνας την Κρήτη – Νέα θερμή εισβολή από την Τρίτη

Κρήτη
Πότε «αφήνει» ο καύσωνας την Κρήτη – Νέα θερμή εισβολή από την Τρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το διάλειμμα του σαββατοκύριακου και της Δευτέρας, νέα άνοδος του υδραργύρου αναμένεται από την Τρίτη

Τις αντοχές τους σε συνθήκες καύσωνα θα δοκιμάσουν για μια ακόμη μέρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης, καθώς μπορεί στην υπόλοιπη χώρα το βόρειο ρεύμα να αποκαθίσταται από σήμερα Παρασκευή, ωστόσο στο νησί η θερμή εισβολή θα βρίσκεται για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο στην κορύφωσή της.

Στα ύψη και σήμερα ο υδράργυρος

 Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σήμερα στα Χανιά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έντασης έως 5 μποφόρ. Ωστόσο, οι ριπές του ανέμου αναμένεται να φτάσουν τα 55 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο Ηράκλειο, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 43 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 μποφόρ από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις. Στην Ιεράπετρα, εξάλλου, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Ρέθυμνο τους 42.

Στα Σφακιά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς, ενώ θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι έως 4 μποφόρ. Στην περιοχή Πρέβελη, η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 41 βαθμούς, στον Λέντα τους 40 και στην Παλαιόχωρα τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο το βράδυ θα αρχίσει και η Κρήτη να παίρνει ανάσες δροσιάς, ενώ και σήμερα αναμένεται να καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας εξηγεί πως, με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα, «θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες από το Σάββατο και μετά. Θα γυρίσει και το βοριαδάκι και θερμοκρασιακά θα αρχίσουμε να παίρνουμε ανάσα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από 32-34 βαθμούς Κελσίου, αλλά σίγουρα θα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

Οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας διατηρούνται και αύριο, ενώ από σήμερα ενισχύονται και οι άνεμοι, με την έντασή τους τις πρωινές ώρες να κυμαίνεται από 3-4 μποφόρ, αλλά σταδιακά να αυξάνει, φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα μέχρι και τις βραδινές ώρες.

«Στις περιοχές που οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές έως και δυτικές διευθύνσεις θα δημιουργούνται πραγματικά αποπνικτικές συνθήκες λόγω του ότι θα είναι πάρα πολύ θερμοί οι άνεμοι. Αυτό θα ισχύει κυρίως για δυτικές και βόρειες περιοχές και για την ενδοχώρα. Οι νότιες περιοχές θα το βιώσουν διαφορετικά, γιατί αυτοί οι άνεμοι θα έχουν προέλευση από τη θάλασσα κι έτσι η θερμοκρασία εκεί θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Μετά το διάλειμμα του σαββατοκύριακου και της Δευτέρας, νέα άνοδος του υδραργύρου αναμένεται από την Τρίτη, θα είναι όμως μικρής διάρκειας.

 Οι προβλέψεις για εκδήλωση καταιγίδων μετά τη επόμενη θερμή εισβολή, προς το παρόν, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, δεν αφορούν την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απομάκρυνση της θερμής αέριας μάζας θα γίνει από την εισβολή μιας ελαφρά ψυχρότερης από τα βόρεια. Στα πεδία που συγκρούονται οι θερμές με τις ψυχρές αέριες μάζες, δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας, οι οποίες με βάση και τα υδρομετρικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται στις περιοχές αυτές, μπορεί πράγματι να προκαλέσουν φαινόμενα καταιγίδων. Τέτοια ανησυχητικά σημάδια δεν υπάρχουν προς το παρόν για την Κρήτη».

Στο μεταξύ, δύσκολη ήταν και η χθεσινή μέρα για την Κρήτη, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να σκαρφαλώνει στα ύψη.

Φωτογραφία αρχείου: intime

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News