Κλινικές του ΠΑΓΝΗ χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα - Αποπνικτικό σκηνικό για ασθενείς & εργαζόμενους

Κρήτη
Κλινικές του ΠΑΓΝΗ χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα - Αποπνικτικό σκηνικό για ασθενείς & εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Καύσωνας έξω - καμίνι μέσα… έτσι περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιες κλινικές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ασθενείς και εργαζόμενοι…

Σύμφωνα με τις αναφορές, Πνευμονολογική, Ενδοκρινολογική, Αιματολογική και  Γυναικολογική Κλινική έχουν μείνει χωρίς κλιματισμό με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα σε θαλάμους και γραφεία να είναι αποπνικτική. 

Όπως τονίζει ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης υπάρχει σχέδιο ενεργειακής αναβάθμιση του νοσοκομείου που ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνει και τοποθέτηση κεντρικού κλιματισμού στα κτίρια.

Μέχρι τότε πάντως ασθενείς και εργαζόμενοι καλούνται με όποιο τρόπο μπορούν να δροσιστούν, με τον υδράργυρο τις θέρμες ώρες της ημέρας πάντως να μην αποτελεί σύμμαχό τους.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε»

«Η ανυπόφορη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση, δεν αποτελεί μια "κακιά στιγμή" ούτε αναπόφευκτη συνέπεια του καύσωνα ως νέου "αόρατου εχθρού"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Οι εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση - υπουργείο και τις διοίκησης του Νοσοκομείου που παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και εκκλήσεις εργαζομένων, συνοδών και ασθενών για την αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων πάντα προσέκρουε στη κρατική χρηματοδότηση Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας», τονίζει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Τις τελευταίες ημέρες, που το κύμα καύσωνα ταλαιπωρεί όλη τη χώρα, ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα με τη μη λειτουργία του κλιματισμού. Πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί και η άλλη μια φορά βλάβη του ακτινολογικού μηχανήματος των ΤΕΠ και στα δεκάδες άλλα, που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού

Εν έτει 2021, σε πολλά σημεία του Νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων και θαλάμων ασθενών δεν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια δυσφορία σε ασθενείς και προσωπικό». Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα αφού τα δωμάτια που "βράζουν" αποτελούν πλέον χώρους ακατάλληλους έως επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών. Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες με τους συνωστισμένους θαλάμους κ γραφεία και τους ...οικιακούς ανεμιστήρες!

Η ανυπόφορη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση, δεν αποτελεί μια "κακιά στιγμή" ούτε αναπόφευκτη συνέπεια του καύσωνα ως νέου "αόρατου εχθρού". Οι εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση - υπουργείο και τις διοίκησης του Νοσοκομείου που παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και εκκλήσεις εργαζομένων, συνοδών και ασθενών για την αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων πάντα προσέκρουε στη κρατική χρηματοδότηση Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Από τότε -ή μάλλον, από πολύ πιο πριν- τεχνικοί και σωματείο είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας και των απαρχαιωμένων υποδομών».

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν, προσθέτουν, «την ώρα που φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη για ανάγκη περιορισμού των εξόδων, για τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν "αυτοτελείς και επικερδείς" επιχειρήσεις και την ολοένα πιο σφιχτή σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα που προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων και ακόμη μεγαλύτερη γενίκευση των εργολαβιών και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημοσίου συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στην εποχή και τις ανάγκες μας».

Διεκδικούμε, μαζί με τους ασθενείς μας μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση των εργολαβιών και των λοιπών "ελαστικών" σχέσεων εργασίας, τερματισμό κάθε ιδιωτικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές σε όλες τις βαθμίδες Υγείας, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News