Υπάρχουν εθελοντές, που δεν αλλάζουν τον κόσμο, ΑΛΛΑΖΟΥΝ όμως ΖΩΕΣ!

Κρήτη
Υπάρχουν εθελοντές, που δεν αλλάζουν τον κόσμο, ΑΛΛΑΖΟΥΝ όμως ΖΩΕΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθώντας την αποστολή της Ομάδας Γιατροί του Αιγαίου, στην Κάσο

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να είναι η ζωή σου όταν έχεις να δεις γιατρό για περισσότερους από 15 μήνες; Και αυτό συμβαίνει όχι από επιλογή δική σου αλλά διότι ζεις σε ένα απομακρυσμένο σημείο και κυρίως γιατί η πανδημία σε έχει καθηλώσει. Έχεις αναρωτηθεί πως είναι να μην έχεις  πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας έστω και για τα πιο απλά πράγματα; Όπως για παράδειγμα για ένα πονόδοντο που σε ταλαιπωρεί μέρες; Ή για τα πιο σύνθετα όπως μια χρόνια ασθένεια ή για τα έκτακτα όπως μια ασθένεια του παιδιού σου;

Και αν για κάποιους από εμάς αυτό μοιάζει με ένα εφιαλτικό σενάριο, για πολλούς συνανθρώπους μας είναι η καθημερινότητα τους.

Στα τέλη Ιούλη ταξίδεψα στην Κάσο με την ομάδα των Γιατρών του Αιγαίου και διαπίστωσα πρώτα ως άνθρωπος πόσο σημαντικό αγαθό είναι η υγεία μας και η φροντίδα της και ως δημοσιογράφος πόσο αφημένοι στην τύχη τους είναι πολλοί κάτοικοι στην χώρα μας.

Αρχές Ιούλη έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον γιατρό Μανώλη Βεληβασάκη, Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών του Αιγαίου. Γνωριζόμαστε χρόνια και πάντα λέγαμε να κάνουμε μαζί μια αποστολή. Μετά από αρκετό που η πανδημία είχε καθηλώσει την ομάδα, τα μέλη της αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναβγούν στην ενεργό δράση, λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις και τα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να βρεθούν και πάλι στο φυσικό πεδίο δράσης τους. Να βρεθούν κοντά στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για να τους φροντίσουν. Τόσο απλό αλλά τόσο ουσιαστικό.

Από τη στιγμή που ο φίλος πλέον για μένα Μανώλης, μου έβαλε στο κάδρο την αποστολή, όλα πήραν το δρόμο τους.

Τέλη Ιουλίου αναχωρήσαμε μια αποστολή 40 και πλέον ανθρώπων για την Κάσο. Γιατροί από 16 διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, φοιτητές ιατρικής και άλλοι άνθρωποι όπως εγώ που δεν είχαμε κάποια ιατρική εξειδίκευση, αλλά είχαμε όρεξη για προσφορά και αλληλέγγυα δράση. Όλοι εθελοντές! Όλοι δώσαμε το παρόν για να φτάσει το αγαθό της υγείας και στον τελευταίο κάτοικο του νησιού.

"Στήθηκε ένα μικρό νοσοκομείο"

Στον χώρο του πολυδύναμου ιατρείου του νησιού, όπου 12 μήνες το χρόνο το προσωπικό κάνει τα αδύνατα δυνατά με όσα μέσα έχουν στη διάθεση τους, στις αίθουσες του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου, στήθηκε στην ουσία ένα μικρό νοσοκομείο.

Η ομάδα έστησε τα ιατρεία της, με τον φορητό εξοπλισμό, οι γιατροί, νοσηλευτές και οι φοιτητές σήκωσαν μανίκια και ακούραστα εξέτασαν, φρόντισαν, μίλησαν, συμβούλευσαν, καθησύχασαν, καθοδήγησαν τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζουν στην μικρή Κάσο.

Παιδιά, βρέφη, νήπια και έφηβοι, ενήλικες και γέροντες όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έκαναν τα προσωπικά τους ραντεβού με τους εθελοντές γιατρούς.

Για την ιστορία στο διάστημα που η ομάδα ήταν στο νησί, πραγματοποιήθηκαν 1006 εξετάσεις, μεταξύ αυτών υπέρηχοι από ακτινολόγο και καρδιολόγο, μαστογραφίες, χειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις καθώς και βιοψίες.

Οι άνθρωποι που πήγαν στο νησί και έκαναν πράξη την αγάπη τους στον συνάνθρωπο, πιστοί στον όρκο τους στον Ιπποκράτη είναι οι εξής παρακάτω.  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗΣ – ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ – ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΔΑΚΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΙΣΑΒΕΛΛΑ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΣΚΑΝΑΔΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΒΕΡΓΕΤΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ – ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΧΕΙΜΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ - ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΛΙΛΙΑΝ ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΑΛΕΚΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΧΑΡΑΚΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΤΣΙΤΣΙΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΩΡΛ

ΚΑΡΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

ΛΑΣΙΘΙΩΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΤΖΑΝΑΚΗ

ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΘΕΟΦΑΝΑΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΤΥ

ΜΟΛΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

ΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΝΙΡΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΛΑΩΡΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΤΡΙΚΚΟΣ

ΦΑΙΗ ΨΊΛΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΝΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΤΕΑΣ

Αν θέλουμε να κάνουμε μια «οικονομική» ανάγνωση όλων των παραπάνω, αν οι κάτοικοι του νησιού έκαναν αυτές τις ιατρικές πράξεις σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, όπου σε αυτή τη διαδικασία βάλτε και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των άμεσα ωφελούμενων και των συνοδών τους, στο σύνολο τους όλα αυτά θα κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο περί τις 300 χιλιάδες ευρώ. Με την αποστολή των Γιατρών του Αιγαίου το κόστος ήταν μηδενικό!

Και πάμε στην ουσία των πραγμάτων, αυτή που είναι μακριά από οικονομοτεχνικές μελέτες. Οι άνθρωποι που συνάντησαν τους γιατρούς ένιωσαν σημαντικοί και όχι παραμελημένοι. Έλαβαν την φροντίδα που αρμόζει σε κάθε κάτοικο της χώρα μας.

Ένιωσαν το ενδιαφέρον και την ανθρωπιά που απορρέει από την εθελοντική αλληλέγγυα δράση της ομάδας. Ήρθαν κοντά με ανθρώπους που αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο στον συνάνθρωπο τους, με μόνο αντάλλαγμα ένα ευχαριστώ και ένα χαμόγελο.

Οι δράσεις της ομάδας των Γιατρών του Αιγαίου δεν περιορίστηκε στις ιατρικές πράξεις. Πραγματοποίησαν με τη βοήθεια του Πυροσβέστη Παύλου Καπετανάκη και της νοσηλεύτριας Μαρίας Μουστάκη, σεμινάριο για τη διαχείριση ασθενούς με αιμορραγία. Ένα σεμινάριο που παρακολούθησαν οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι στρατιωτικοί αλλά και πολλοί πολίτες του νησιού. Η προσφορά αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα. Καθώς η άμεση επέμβαση στη σωστή χρονική στιγμή από εκπαιδευμένους συμπολίτες μας, μπορεί πραγματικά να σώσει μια ζωή, ειδικά σε ένα απομακρυσμένο νησί.  Σημειώστε εδώ ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο το οποίο παρέχει πιστοποίηση στους συμμετέχοντες, έχει κόστος για κάθε άτομο χωριστά 100 ευρώ, η ομάδα όμως το παρείχε εντελώς δωρεάν στους 30 και πλέον συμμετέχοντες.

Και κάπου μέσα σε όλες αυτές τις δράσεις, στις προγραμματισμένες εξετάσεις στα ιατρεία, στις εξετάσεις που έγιναν κατοίκον για να εξυπηρετηθούν ακόμη και όσοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν αλλά και στις εξετάσεις που έγιναν επι τόπου όπου οι πολίτες συναντούσαν τους γιατρούς στο νησί, οι γιατροί έκαναν σεμινάριο πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή στο προσωπικό που υπηρετεί στο στρατόπεδο του νησιού. Καλύπτονταν ένα αίτημα που ήρθε μόλις η ομάδα έφτασε στο νησί.

Οι Γιατροί του Αιγαίου αλλάζουν ζωές!

Εκεί στο νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, σε μια μικρή λωρίδα γης, όπου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 1000, οι Γιατροί του Αιγαίου έκανα το μικρό τους θαύμα. Δεν πήγαν για να αλλάξουν τον κόσμο αλλά σίγουρα με την αποστολή τους αυτή και κάθε άλλη που έχει προηγηθεί ή έπεται, αλλάζουν ζωές! Τις ζωές των ανθρώπων που φροντίζουν και νοιάζονται. Και τις ζωές όλων εμάς που συμμετέχουμε στις δράσεις τους.

Έχοντας κλείσει αυτός ο μικρός κύκλος αναλογίζομαι ότι το ταξίδι στην Κάσο γέμισε την καρδιά μου ευγνωμοσύνη και έβαλε στο μυαλό μου άλλες προτεραιότητες. Όχι γιατί είδα τα δύσκολα και εκτίμησα όσα έχω απλόχερα στη δική μου καθημερινότητα, αλλά γιατί κατάλαβα τι με κάνει να νοιώθω και πάλι άνθρωπος, τι κάνει την καρδιά μου να χτυπά δυνατά και  δίνει νόημα στη ζωή μου.

Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας το άρθρο είναι να αναζητάς την ευκαιρία που σε κάνει να νοιώθεις καλά, που δίνει νόημα στη δική σου ζωή. Η ζωή μας δεν είναι μόνο τα δύσκολα και άσχημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά στην προσωπική μας ζωή ή στο δημόσιο βίο. Η ζωή μας είναι οι επιλογές που κάνουμε, το αποτύπωμα που αφήνουμε μέσα μας και γύρω μας. Ας στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτή την κατεύθυνση, ας βρούμε τρόπους να γεμίζουμε το μέσα μας για να είμαστε πλήρεις και να έχουμε να δώσουμε και γύρω μας. Και πιστέψτε με όταν αυτό συμβαίνει, παίρνεις πολλά περισσότερα από όσα δίνεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια βαθιά υπόκλιση στους υπέροχους συνταξιδιώτες μου στην Κάσο, που γέμισαν την καρδιά μου ευγνωμοσύνη και την ψυχή μου δύναμη να συνεχίσω.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News