«Καίγεται» η Κρήτη από τον καύσωνα διαρκείας – Σε 24ωρη ετοιμότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κρήτη
«Καίγεται» η Κρήτη από τον καύσωνα διαρκείας – Σε 24ωρη ετοιμότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανάληψη του... 1987 - Προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και εργαζόμενους

“Καύσωνας” λέγεται το σενάριο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης “Περσέας”, που ενεργοποιείται με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου. Όλες οι Υ.ΠΕ. θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα Ειδικά Σχέδια Εκτάκτων Αναγκών των μονάδων ευθύνης τους, ώστε οι δομές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν ως απόρροια του καύσωνα. Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, με τη θερμοκρασία τα τελευταία 24ωρα να έχει χτυπήσει κάτι παραπάνω... από “κόκκινο”!

Το σχέδιο “Καύσωνας”

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) πρέπει να ενεργοποιήσουν τα Ειδικά Σχέδια Εκτάκτων Αναγκών των μονάδων ευθύνης τους, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.ά., ώστε οι δομές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν ως απόρροια του καύσωνα. Επίσης, ζητείται η συνεργασία Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων με τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να εντατικοποιηθεί η παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και η διευκόλυνση όλων των πολιτών - όχι μόνο των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα από τις υψηλές θερμοκρασίες - και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που διαμένουν στην πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους. Εξάλλου, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ ζητά τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ομαλής λειτουργίας όλων των απαραίτητων υποδομών (κλιματιστικές μονάδες, ηλεκτρικές γεννήτριες και εφεδρείες αυτών, σύστημα ύδρευσης, ψυκτικοί θάλαμοι) στις δομές των Υ.ΠΕ. και τη διασφάλιση αποθεμάτων απαραίτητου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού (οροί, ευπαθή φάρμακα, κ.ά.) και προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους, συνυπολογιζόμενου και του ενδεχόμενου έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε ετοιμότητα να τεθούν οι Δήμοι

Σε 24ωρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα ζητάει να τεθούν οι Δήμοι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου. Σε επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας, ο κ. Παπαστεργίου ζητάει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι όπου θα μπορούν να βρουν καταφύγιο οι πολίτες, να τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η νομοθεσία για εξωτερική εργασία υπό συνθήκες καύσωνα, βάσει και της νέας εγκυκλίου, να φροντίσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης των Δήμων, να υπάρξει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών κ.ά.

Τέσσερα σημεία ετοιμότητας

Ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά από χθεσινή σύσκεψη, έκανε λόγο για τέσσερα σημεία ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων. Το πρώτο έχει να κάνει με τις πυρκαγιές μπαίνοντας σε εφαρμογή το σχέδιο “Ιόλαος”, όπου η Πυροσβεστική και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνουν όλοι σε ετοιμότητα. Το δεύτερο σημείο αφορά τη λειτουργία των υποδομών. Το τρίτο αφορά τις ευπαθείς ομάδες και το τέταρτο την προστασία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την πρόληψη ενάντια στον καύσωνα, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών είπε πως στη “μάχη” μπαίνει και η Αστυνομία, η οποία θα κάνει συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες», προκειμένου να διασφαλιστεί η «αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών που στηρίζουν τη λειτουργία του κράτους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση». Πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει μέριμνα ώστε «να μην υπάρχει πρόβλημα, κι αν υπάρχει να υπάρχει άμεση επέμβαση», καλώντας τους πολίτες σε «στοχευμένη χρήση ρεύματος και νερού, για να μην υπάρξει πρόβλημα».

Σχετικά με τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του δικτύου ύδρευσης. Επίσης, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, είπε πως θα ακολουθήσουν δηλώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων και ξεκάθαρο μήνυμα για ελέγχους στα εργοτάξια από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσαν από κοινού χθες το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας. Με βάση την εγκύκλιο, καλούνται οι εργοδότες να μειώσουν τις ώρες δουλειές των εργαζομένων τους κατά τις ώρες αιχμής, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοτάξια και φυσικά τη φύση της δουλειάς.

Το υπουργείο καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει ιδιαίτερη θερμική επιβάρυνση.

Ειδικότερα συστήνονται:

* Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

* Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

* Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12 μ. έως 4 μ.μ.

* Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού Ασφάλειας, ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

* Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15οC.

Ειδικές προβλέψεις σε υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

* Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

* Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

* Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

* Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

* Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12 μ. έως 4 μ.μ.

* Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15οC).

Επανάληψη του... 1987

Το ίδιο φαινόμενο με τον Ιούλιο του 1987 καταγράφηκε και χθες, όταν, από το ακραίο κύμα καύσωνα, παρατηρήθηκε στρέβλωση στις ράγες της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην Αττική!

Το πρόβλημα παρατηρήθηκε συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) και του σταθμού Αφιδνών χθες το απόγευμα, στη γραμμή καθόδου, κινητοποιώντας τους αρμόδιους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News