Σωματεία: Στο «επίκεντρο» το πρόβλημα της αποζημίωσης θυμάτων σεξουαλικής βίας

Κρήτη
Σωματεία: Στο «επίκεντρο» το πρόβλημα της αποζημίωσης θυμάτων σεξουαλικής βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα

Το θέμα των αποζημιώσεων σε θύματα σεξουαλικής βίας τίθεται στο προσκήνιο, με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου να συμμετέχει στη διακρατική συνάντηση λήξης του έργου “Faircom Project-Sexual Violence Justice” στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την (μη) απονομή δίκαιης και ικανής αποτελεσματικής αποζημίωσης είτε από το θύτη είτε από το κράτος σε θύμα σεξουαλικής βίας, με τη συζήτηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι μια γυναίκα θύμα σεξουαλικής βίας έχει αβίαστα, εύκολα και δίκαια μια αποζημίωση για την κάθε είδους ηθική ή φυσική ζημία. Όπως όμως τονίστηκε, είναι σημαντικό πλέον η ελληνική Πολιτεία και η νομική και δικαστική κοινότητα να δουν σοβαρά το κατά πόσο απονέμεται δίκαιη ή/και προσήκουσα αποζημίωση στα θύματα σεξουαλικής βίας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει ώστε να θέσει κάθε προοπτική πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, «η αποζημίωση θυμάτων σεξουαλικής βίας είτε από τον θύτη είτε από το κράτος έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, παρ’ όλα αυτά καμία αίτηση ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Αποζημιώσεων». Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου, στο πλαίσιο του έργου “Faircom”, οργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια σε πάνω από 200 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ υλοποιεί αντίστοιχα σεμινάρια σε στελέχη φορέων υποστήριξης θυμάτων (συμβουλευτικά κέντρα). Κοινό συμπέρασμα, όπως επισημαίνει, «είναι η έλλειψη ενημέρωσης και κατάρτισης που υπήρχε σχετικά με το θέμα αυτό. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί η πλήρης άγνοια των δικαιωμάτων των γυναικών που καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης και πολύ περισσότερο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Τέλος, το πλαίσιο απονομής αποζημιώσεων από τα ελληνικά δικαστήρια εμφανίζεται ως “μη φιλικό” ως προς τη διαδικασία αυτή, με συνέπεια να γίνεται πολύ “οδυνηρό” για μια γυναίκα που θέλει να διεκδικήσει αποζημίωση».

Όπως καταλήγουν τα μέλη του Συνδέσμου, χρειάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες απονομής αποζημίωσης θυμάτων σεξουαλικής βίας, ενώ οι δικηγόροι καθώς και τα στελέχη στα συμβουλευτικά κέντρα θα πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες στο να διεκδικούν αυτό που τους αναλογεί από το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας θυμάτων βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Faircom” (https://sexualviolencejustice.eu/), στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, ασχολείται με τον καθορισμό και την προώθηση νέων διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση των θυμάτων σεξουαλικών αδικημάτων. Ταυτόχρονα, στοχεύει στη βελτίωση της κατάρτισης των επαγγελματιών που ασχολούνται με υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2019 και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Δικαιοσύνη” της Ε.Ε.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News