«Καμίνι» και το Ηράκλειο - Οι παραλίες το πιο δροσερό καταφύγιο

Κρήτη
«Καμίνι» και το Ηράκλειο - Οι παραλίες το πιο δροσερό καταφύγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια σημεία της Κρήτης θα δείξει ο υδράργυρος... 43αρια

Εστίες δροσιάς, αναζητούν οι Ηρακλειώτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα του καύσωνα, που κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες ημέρες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνοούν εξορμήσεις σε παραλίες, που διαρκούν όλη την ημέρα. Με αφορμή το Σαββατοκύριακο, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών του Ηρακλείου, επέλεξε να εκδράμει σε περιοχές όπου η δροσιά της θάλασσας λειτουργεί ανακουφιστικά, ενώ όσοι αποφάσισαν να μείνουν στα σπίτια τους, φρόντισαν ήδη να έχουν προμηθευτεί τα απαιτούμενα προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Η κίνηση στο κέντρο του Ηρακλείου ιδιαίτερα τις ώρες που οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη, είναι περιορισμένη, ενώ από το απόγευμα και μετά -όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στις πόλεις- αναζητούν δροσερά σημεία, με δημοφιλέστερα τα καταστήματα εστίασης στο παραλιακό μέτωπο. Μετά το απόγευμα ξεκινούν και οι περίπατοι των ηρακλειωτών στην αποκαλούμενη «λεωφόρο by pas» στο λιμενοβραχίονα του Φρουρίου Κούλε, όπου το ελαφρύ βοριαδάκι, μάλλον δημιουργεί αίσθηση δροσιάς.

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τον καύσωνα είναι τα νότια του νομού Ηρακλείου και κυρίως το τμήμα της Μεσαράς, που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλο μέρος των αγροτικών εργασιών, έχει περιοριστεί, ενώ στα νότια παράλια του Ηρακλείου οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ μεγάλες. Το ίδιο δημοφιλείς είναι και οι παραλιακές περιοχές στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού, τη Σητεία, όπου τις τελευταίες ημέρες τα διαθέσιμα καταλύματα είναι γεμάτα και παραλίες όπως ο Κουρεμένος, η Χιόνα και το Βάι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, τέτοιου είδους φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης διάρκειας που δημιουργούν και συνθήκες καύσωνα, εμφανίζονται και στην Κρήτη σε μεγάλους κύκλους χρονικής επανάληψης (δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο σπάνια). «Τα κύματα αυτά εξαιτίας του ότι μεταφέρουν πολύ θερμές αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ταλαιπωρώντας και την Κρήτη παρά το γεγονός ότι ως νησί έχει μηχανισμούς άμυνας λόγω των τοπικών ανέμων που μπορούν να εξομαλύνουν τις θερμοκρασιακές συνθήκες κυρίως στα βόρεια. Στις νότιες περιοχές ωστόσο εμφανίζονται θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο, ανάλογες με της ηπειρωτικής Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλίας» προσέθεσε ο κ. Λέκκας.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων, ενώ έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως αποφυγή μετακινήσεων τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, την κατανάλωση υγρών και την χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων.

Θερμοκρασίες διημέρου στην Κρήτη σύμφωνα με το meteo.gr

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΗ
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ4043
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ4242
ΜΟΙΡΕΣ 4242
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3738
ΧΑΝΙΑ4039
ΡΕΘΥΜΝΟ3637
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ3638
ΣΗΤΕΙΑ3437

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για αναλυτική πρόβλεψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News