Περιμένουν τις πιστώσεις του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη – Διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση

Κρήτη
Περιμένουν τις πιστώσεις του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη – Διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστολή που έστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Με επιστολή που έστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Ιωάννη  Πλακιωτάκη διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση καταβολής στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων,  των χρηματικών ποσών που αφορούν κυρίως στο μεταφορικό ισοδύναμο   του δεύτερου εξάμηνου του  2020, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες  οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι  αγροτικοί συνεταιρισμοί,  που δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το α΄ εξάμηνο του 2020,  τη στιγμή που θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις που θα αφορούν στο α΄ εξάμηνο του 2021 .

«Με την επιστολή αυτή κ υπουργέ προσπαθούμε  να σας αναδείξουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την μη καταβολή της ενίσχυσης για το Μέτρο που αφορά στο  Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο άρχισε να εφαρμόζεται στο νησί μας για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του  2020 όπου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρ’ όλες τις δυσκολίες που είχε ως νέο εγχείρημα στην Κρήτη.

Ακολούθησε η νέα περίοδος (Β εξάμηνο 2020) υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης όπου σύμφωνα με την πληροφόρηση μας δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ζητήματα στην ολοκλήρωση τους.

Παρόλα αυτά όμως έως και σήμερα δεν έχει γίνει η καταβολή του χρηματικού ποσού στις επιχειρήσεις (αγροτικές/εμπορικές) που το δικαιούται και αυτό έχει δημιουργήσει μια αρνητική αλληλεπίδραση σε όλο τον αγροτικό/εμπορικό κόσμο της Κρήτης.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα για τον λόγο καθυστέρησης ολοκλήρωσης αυτού του Μέτρου για το Β εξάμηνο 2020 καθώς και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δικαιούχων.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας», καταλήγει στην επιστολή που έστειλε στο κ Ιωάννη Πλακιωτάκη ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε , ότι τα μικροποσά  που δικαιούνταν μικροί σε κλήρο και μεμονωμένοι αγρότες και επιχειρήσεις έχουν πιστωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για το α΄ εξάμηνο του 2020. Δεν έχουν πιστωθεί ωστόσο ούτε για το α΄ αλλά ούτε και για το β΄ εξάμηνο οι λογαριασμοί των ομάδων παραγωγών των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και όσων γενικά  κάνει να λαμβάνουν μεγάλα ποσά.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κάνει διπλούς ελέγχους από το Υπουργείο για να επιβεβαιώσουν τα ποσά των δικαιούχων αλλά η πίστωση των χρημάτων και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Στις αρχές του χρόνου  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης,  είχε διευκρινίσει ότι, ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων διευρύνεται και από 2.144 ανέρχεται σε 5.544 επιχειρήσεις, ενώ μέσα σε αυτές εντάσσεται και ο αγροτικός τομέας, καθώς δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδυνάμου των επιχειρήσεων, είναι και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αγροτικό Μητρώο και στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

«Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου για την Κρήτη και τις επιχειρήσεις, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα τους» είχε δηλώσει τότε  ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος είχε αναφερθεί και στην ενίσχυση του κονδυλίου για τις άγονες γραμμές.

Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκε η 1η φάση εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τη Περιφέρεια Κρήτης για το 1ο εξάμηνο του 2020, στο οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος, 1.269 επιχειρήσεις της Κρήτης υπέβαλαν αιτήματα χρηματοδότησης ως Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) στο πλαίσιο του μέτρο  ζητώντας  το συνολικό ποσό των 3.193.032,87 €.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης,  είχε δηλώσει ότι, «η εφαρμογή του μέτρου για το 1ο εξάμηνο του 2020 δικαιώνει την προσπάθεια της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης για επέκταση του μέτρου και για τη Κρήτη. Αποτελεί μια σημαντική στήριξη της ανταγωνιστικότητας των Κρητικών Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το 2ο εξάμηνο του 2020 είχε ανοίξει ξανά στις 4 Ιανουαρίου του 2021, όπου είχε καταθέσει αιτήσεις ακόμα μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων της Κρήτης, με στόχο  να αξιοποιήσουν  τη στήριξη του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News