Η Δαμάστα τιμά τους ήρωες της

Κρήτη
Η Δαμάστα τιμά τους ήρωες της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 15 έως 21 Αυγούστου οι εκδηλώσεις φόρου τιμής εις μνήμην των 30 Δαμαστιανών που εκτελέστηκαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής

Η Δαμάστα τιμά για μια ακόμα χρονιά τους τριάντα κατοίκους του χωριού που θυσιάστηκαν στις 21 Αυγούστου 1944. Η εκτέλεση των Δαμαστιανών, ο ξεριζωμός, η καταστροφή του χωριού, οι ανοικτές πληγές που δεν έπαψαν ποτέ να αιμορραγούν αποτελούν για τους Δαμαστιανούς ένα χρέος που κάθε χρόνο αποδίδεται με σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη των ηρώων.

Με σύνθημα “Ποτέ πια”, επίκαιρο και διαχρονικό, οι Δαμαστιανοί όπου Γης δίνουν και φέτος το ραντεβού της επιστροφής στο χωριό, για να δώσουν το “παρών” στις εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το μνημόσυνο στη θέση Κερατίδι, τον τόπο θυσίας των 30 ηρώων όπου εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Οι εκδηλώσεις για τα 77 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Δαμάστας ανακοινώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμάστας, ο οποίος τις συνδιοργανώνει με τον Δήμο Μαλεβιζίου, το Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Αθλητικό Όμιλο Δαμάστας και την Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας. Θα πραγματοποιηθούν για 39η συνεχόμενη χρονιά στη Δαμάστα κατά το διάστημα 15-21 Αυγούστου και χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στα πλαίσια της κοινωνικής και εθελοντικής δράσης του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν επίσης ποικίλες δράσεις όπως:

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνεται συλλογή από τρόφιμα μακράς διαρκείας, γάλα, χυμούς, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικές πάνες. Παρακαλούνται ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να μη φέρνουν ρούχα. Τα συγκεντρωθέντα είδη θα διανεμηθούν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στις 18/8/2021, στο κεντρικό δρόμο Δαμάστας, μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων. Στο σημείο θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου από τις 9:30 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι, με το ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την αιμοδοσία.

Εξάλλου, θα γίνει εθελοντικός καθαρισμός της Δαμάστας και του μνημείου στο Κερατίδι το Σάββατο 7/8/2021 στις 6 μ.μ. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η βοήθεια και η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη!». Επίσης σημειώνουν ότι θα τηρηθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων όλες οι προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής έναντι του κορωνοϊού COVID-19, που ορίζει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρουν, «επιθυμούμε τη βοήθεια του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μείνουμε ασφαλείς».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 11 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στο Δαμαστό, όπου πραγματοποιήθηκε το σαμποτάζ, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τα τραγικά γεγονότα. Την Κυριακή 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανηγύρι στη Χάρη της Παναγίας. Ο πρωινός εκκλησιασμός θα λάβει χώρα στην εκκλησία της Παναγίας, προστάτιδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, και θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρο Δαμάστας, που στεγάζεται στη θέση του παλιού σχολείου του χωριού.

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου ο Α.Ο. Δαμάστας διοργανώνει φιλανθρωπικό τουρνουά με συμμετοχή ομάδων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών. Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο της Δαμάστας με είσοδο ελεύθερη. Το ίδιο βράδυ, στις 9:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθεί συναυλία ελληνικής μουσικής. Ο γνωστός καλλιτέχνης και γιατρός Βασίλης Ξημέρης θα “τραγουδήσει με τους φίλους του” όπως ονομάζεται ο κύκλος συναυλιών που δίνει φέτος το καλοκαίρι. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης στο προαύλιο του σχολείου Δαμάστας. Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας θα υπάρξουν 400 αριθμημένες προσκλήσεις. Την Τρίτη 17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί βραδινή προβολή κινηματογράφου για παιδιά και μεγάλους, στο προαύλιο του σχολείου Δαμάστας, με είσοδο ελεύθερη, στις 9 μ.μ. Την Τετάρτη 18 Αυγούστου διοργανώνεται βόλτα με ποδήλατα και πεζοπορία, με στόχο την εξερεύνηση του θρυλικού κάμπου της Δαμάστας και τη μοναδική φύση του χωριού. Σε συνδιοργάνωση με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη, στο οποίο εντάσσεται η περιοχή της Δαμάστας, στελέχη του θα συνοδεύσουν τη δραστηριότητα και θα δώσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες στους συμμετέχοντες για τη Δαμάστα και το Γεωπάρκο. Σημειώνεται ότι απαιτείται ποδήλατο ανωμάλου δρόμου, ενώ τα παιδιά έως 14 ετών θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από γονέα ή κηδεμόνα. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Πέμπτη 19 Αυγούστου με θεατρική παράσταση. Το Θέατρο “Μορφές” παρουσιάζει την κωμωδία “Λουμπάγκο” σε σκηνοθεσία Γιάννας Κεφάλα και Σίμου Χριστοδούλου. Η παράσταση θα δοθεί στις 9:30 μ.μ. στο προαύλιο του σχολείου Δαμάστας. Η είσοδος είναι ελεύθερη με μέγιστο αριθμό θεατών τα 400 άτομα.

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από το Ηρώο στο Κερατίδι

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Αυγούστου, οπότε στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία από τη Δαμάστα έως το Κερατίδι με σύνθημα “Ποτέ πια” και εσπερινός στο Κερατίδι. Το βράδυ θα λάβει χώρα εσπερίδα μνήμης στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαμάστας (σχολείο). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά το τέλος της ομιλίας θα προβληθεί η ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη “Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας”, παραγωγή της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Το Σάββατο 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το επίσημο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων, στο Κερατίδι. Στις 6 μ.μ. διοργανώνεται αγώνας δρόμου Δαμάστα-Κερατίδι-Δαμάστα, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εκδηλώσεων και οι απονομές, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Η καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/8/2021 με προορισμό τις Βρύσες, τη Μονή Αγίου Γεωργίου Βάμου, την Αλμυρίδα για μπάνιο και το Ρέθυμνο για καφέ και βόλτα. Η αναχώρηση θα γίνει από το Ηράκλειο στις 7 (κόμβος Γιοφύρου) και από Δαμάστα στις 7:30 π.μ. και η ώρα επιστροφής είναι στις 9 μ.μ. περίπου. Η τιμή συμμετοχής είναι για τους ενήλικες 15 ευρώ/άτομο και για τα παιδιά έως 12 ετών 7 ευρώ/άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως την Παρασκευή 20/8/2021. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον Γεώργιο Σαρρή (6944/420.970) ή τον Ανδρέα Παπαδάκη (6946/552.378).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News