Κανένας θάνατος παιδιού από υποσιτισμό το τελευταίο έτος!

Κρήτη
Κανένας θάνατος παιδιού από υποσιτισμό το τελευταίο έτος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό, μόνο αν αντιμετωπίσουμε πραγματικά τις αιτίες της πείνας

“Καλή όρεξη”. Μια πολύ συχνή ευχή που σχεδόν αυτόματα εκφράζουμε, ακόμα και στη θέα μιας εικόνας στρωμένου τραπεζιού στα Social Media, ενός τραπεζιού που δεν θα παραστούμε οι ίδιοι. Για εκατομμύρια παιδιά, όμως, σε όλον τον κόσμο, παραμένει μια ευχή που δεν ακούν, γιατί το οικογενειακό τους τραπέζι παραμένει άδειο. Ο υποσιτισμός έχει εξαιρετικά δυσχερείς επιπτώσεις στην υγεία και τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη και θα επηρεάσει βαθιά ακόμη και τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών σε όλον τον κόσμο το 2020 σχετιζόταν με τον υποσιτισμό. Όσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν, οι αριθμοί δείχνουν πως η ανάπτυξή τους δεν γίνεται όπως θα έπρεπε: με βάση την ίδια έρευνα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας της έλλειψης τροφής, 149 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά, δηλαδή έχουν υπερβολικά χαμηλό ανάστημα για την ηλικία τους, ενώ 45 εκατομμύρια παιδιά είναι δυστροφικά, δηλαδή είναι υπερβολικά αδύνατα για το ύψος τους.

Υποσιτισμός όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ή αποκλειστικά λήψη περιορισμένης ποσότητας τροφής. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων, καθώς και οι ασθένειες που προκύπτουν από αυτή, είναι ξεκάθαρα σημάδια ενός προβληματικού -το λιγότερο- διατροφικού τοπίου, το οποίο επεκτείνεται πέρα από τα παιδιά. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2020, περίπου 462 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο είναι λιποβαρείς.

Η έλλειψη τροφής συνδυάζεται όμως και με την έλλειψη καθαρού νερού. Και μπορεί η Γη μας να είναι ο “γαλάζιος πλανήτης”, παρόλα αυτά 2,2 δισ. άνθρωποι στην κόσμο δεν έχουν καθαρό και ασφαλές νερό για να πιούνε, ενώ περισσότερα από 297.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από δυσεντερία και άλλες αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψη καθαρού νερού και επαρκών συνθηκών υγιεινής.

Η έλλειψη καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας τροφής και το βρώμικο νερό αφήνουν τα σημάδια τους στις κοινωνίες για πολλά χρόνια. Ο χρόνιος υποσιτισμός επηρεάζει όλο το σώμα και τον εγκέφαλο. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν άμεσα. Γι’ αυτό, εξάλλου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την 1η Απριλίου 2016 κήρυξε το χρονικό διάστημα 2016–2025 Δεκαετία Δράσης των Η.Ε. για τη Διατροφή.

Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργοποίησης, η ActionAid δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, γιατί λύσεις υπάρχουν. Πυλώνας της προσπάθειάς της σ’ αυτόν τον διαρκή αγώνα, αποτελεί το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid. Η συνεισφορά των Αναδόχων αποτελεί μια ουσιαστική προσφορά, που μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο σε επίπεδο διατροφής, αλλά συνολικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών, όπου χρειάζεται. Με τη σταθερή και μακροχρόνια στήριξη κοινοτήτων σε όλον τον κόσμο - η ActionAid δημιουργεί μέσω των δράσεών της ένα υγιές και καλύτερο πλαίσιο ζωής - που αφορά πέρα από την τροφή και το πόσιμο νερό και τομείς όπως η στέγη ή η εκπαίδευση για τα παιδιά αλλά και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν.

Γι’ αυτό, γίνε Ανάδοχος της ActionAid σήμερα κι ενημερώσου για τις δράσεις της ActionAid για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όπου υπάρχει ανάγκη. Πραγματική δράση, για πραγματική αλλαγή!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News