Κρήτη

ΕΑΣΗ: «Υψηλές τιμές στα οινοστάφυλα – Δεν θα πάρουμε σουλτανιά»

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Ούτε κιλό σουλτανί σταφυλιού δε θα απορροφήσει φέτος για το οινοποιείο της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και δε θα ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ετούτη τη φορά, καμιά κατ’ εξαίρεση άδεια για τον σκοπό αυτό.

Τη συγκεκριμένη απόφαση της οργάνωσης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς. Κάλεσε, λοιπόν, τους αμπελουργούς τη σουλτανίνα τους να την σταφιδοποιήσουν και τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ, Γιώργο Ξυλούρη, να βγει άμεσα και ανακοινώσει τιμές παραγωγού στη σταφίδα από τη μια, και να ανακοινώσει, από την άλλη, ότι όση σταφίδα παραχθεί στον νομό Ηρακλείου η ΚΣΟΣ θα την απορροφήσει, αφού οι δυνατότητες της κατανάλωσης σταφίδας στο εσωτερικό της χώρας ανέρχονται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια σε πέντε χιλιάδες τόνους!

«Εμείς λέμε από τώρα ότι, για να αποσυμφορηθούν τα οινοποιεία, ο κόσμος πρέπει να σταφιδοποιήσει. Και αυτό τον ρόλο τον έχει η ΚΣΟΣ που έπρεπε ήδη να έχει βγει και να έχει ανακοινώσει τιμές. Ήδη, ο κόσμος στις πρώιμες περιοχές αρχίζει να τρυγάει τη σουλτανίνα. Άρα έπρεπε “χθες” να βγει η ΚΣΟΣ και να ανακοινώσει τιμές. Όπως το έκανε και πέρυσι η οργάνωση, και καλώς το έκανε. Και μάλιστα να δώσει και καλές τιμές, διότι η σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει πάρα πολύ καλό μέλλον. Είναι μια σούπερ τροφή, αλλά δεν πουλιέται από μόνη της. Πρέπει και η ΚΣΟΣ να φτιάξει ένα τμήμα μάρκετινγκ, να δώσει χρήματα από το μισό εκατομμύριο ευρώ που παίρνει από τα μισθώματα, και καλώς τα παίρνει, και να ξανατοποθετήσει τη σταφίδα στην αγορά. Αυτός είναι ο ρόλος της... Που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τον έχει χάσει...».

Σε ό,τι αφορά την περυσινή απούλητη σταφίδα, ο Σταύρος Γαβαλάς τονίζει: «Η σταφίδα δεν πουλιέται από μόνη της αν δεν την προωθήσεις. Γιατί εμείς πουλάμε εύκολα το εμφιαλωμένο μας κρασί; Γιατί το προωθούμε σωστά στις αγορές μας. Έτσι πρέπει να γίνει και με τη σταφίδα. Δεν είναι δικαιολογία ότι μπαίνει μέσα στην Ελλάδα η φτηνότερη σταφίδα των Τούρκων και η δική μας μένει απούλητη...».

«Αν δεν αποσυρθεί η περυσινή σταφίδα...»

«Τα πράγματα δεν είναι τόσα απλά», σύμφωνα με την απάντηση που δίνει μέσω της εφημερίδας μας ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης, για όσα υποστηρίζει ο Σταύρος Γαβαλάς. «Είχα κανονίσει με τον προηγούμενο υπουργό, Μάκη Βορίδη, την απόσυρση της πλεονασματικής σταφίδας. Αλλά ήρθε στη συνέχεια ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, που δε δείχνει ενδιαφέρον. Εγώ του έχω υποβάλει τρεις φορές γραπτώς το αίτημα για την απόσυρση των περίπου 700 τόνων της απούλητης - λόγω της καραντίνας - σταφίδας στον νομό Ηρακλείου...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ, ο σημερινός υπουργός «ούτε απαντά, ούτε δίνει σημασία στα τρία γράμματα που του έχουμε στείλει...».

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η ΚΣΟΣ, αν δεν “φύγει” η πλεονασματική σταφίδας της περυσινής χρονιάς, «θα πάρει φετινή σταφίδα, αλλά δε θα βγει να ανακοινώσει τιμές, γιατί θα είναι αναγκαστικά εξευτελιστικές...».

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ, τα αιτήματα της οργάνωσης έχουν φτάσει στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο γραφείο του κ. Λιβανού, αλλά ακόμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και παραμένει εν αναμονή των όποιων εξελίξεων και απαντήσεων.

«Την ώρα που η δική μας σταφίδα είναι στα αζήτητα, η παραδοτέα σταφίδα των Τούρκων στην Αθήνα είναι με 1,05 ευρώ το κιλό. Μα εμείς την αγοράσαμε από τους παραγωγούς με 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε ως συνέπεια να απορροφήσουμε 300 τόνους εμείς ως ΚΣΟΣ και να έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να πουλήσουμε μόνο τους 5 τόνους...».

«Ανάγκη εκπόνησης οικονομικού πλάνου»

Πάντως, από την πλευρά του, την ανάγκη εκπόνησης οικονομικού πλάνου, προκειμένου να γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο πόσο θα στοίχιζε μια ενδεχόμενη απόσυρση των αδιάθετων αποθεμάτων της σταφίδας, τόνισε σε ανακοίνωσή του μέσα στον Ιούνιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

«Το ζήτημα με τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας είναι κάτι που αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως και την Κορινθία. Η πτώση της τιμής του προϊόντος έχει σοβαρό αντίκτυπο για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία. Πρώτο μας άμεσο μέλημα πρέπει να είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων - όπως η μείωση των εξαγωγών - που να αποδεικνύουν ότι τα αδιάθετα αποθέματα οφείλονται στις επιπτώσεις από την COVID-19, ώστε να έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, και η άμεση εκπόνηση οικονομικού πλάνου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξέρουμε πόσο θα στοίχιζε στην ελληνική Πολιτεία μια ενδεχόμενη απόσυρση των αποθεμάτων. Εάν δεν προβούμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, το κόστος στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο», σύμφωνα με τη δήλωσή του...

«Θα δώσουμε κυρίως στο ασύρτικο»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς, αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας: «Φέτος θα δώσουμε υψηλές τιμές στα οινοστάφυλα και ιδιαίτερα σε μία συγκεκριμένη ποικιλία. Φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε συμβούλιο και θα ανακοινώσουμε τιμές. Τολμώ να πω ότι φέτος θα ανακοινώσουμε ακόμα καλύτερες τιμές στα ποικιλιακά σταφύλια, όπως είναι το θραψαθήρι, το βιδιανό, το ασύρτικο, το μοσχάτο... Όλες αυτές οι ποικιλίες οι γηγενείς. Εύχομαι να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες. Γιατί και οι παραγωγοί που κάνουν ποιοτικά σταφύλια θα πρέπει να πληρωθούν όσο κάνει το προϊόν τους. Εμείς δε θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε ως Ένωση Ηρακλείου. Δε θέλουμε να “πλουτίσουμε”. Θέλουμε να “πλουτίσει” ο παραγωγός. Και το όποιο κέρδος το μεταφέρουμε στον παραγωγό. Εν αντιθέσει με τους ιδιώτες, που έχουν το κέρδος “σημαία” τους και πολύ καλά το κάνουν...».

Στο σημείο αυτό, άνοιξε περισσότερο τα χαρτιά του... «Μη σας φανεί παράξενο να ακουστεί φέτος τιμή σε οινοποιήσιμο σταφύλι ένα ευρώ το κιλό... Σε συγκεκριμένη λευκή ποικιλία που έχει τεράστια ζήτηση... Στα λευκά πάντα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε ποσοστό 85% σε σχέση με τα κόκκινα κρασιά. Τα τελευταία χρόνια έχει μια άνοδο το ροζέ. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι λευκές ποικιλίες έχουνε καλύτερη τύχη. Και θα ακούσετε τιμές που θα φανούνε εξωφρενικές για κάποιους, που όμως τόσο κάνουν αυτές οι ποικιλίες. Και όλα αυτά τα χρόνια, οι οινοποιοί τα παίρνανε για μένα τζάμπα. Δεν μπορείς να πουλάς το μπουκάλι σου 4 και 5 ευρώ και να αγοράζεις τα σταφύλια 40 λεπτά το κιλό. Δε γίνεται. Να κερδίσει και ο παραγωγός. Το βιδιανό θα πάει ψηλά. Το θραψαθήρι θα πάει πιο ψηλά. Το ασύρτικο θα πάει ακόμα πιο ψηλά. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο... Το ασύρτικο είναι “βασιλιάς”. Στη Σαντορίνη το σταφύλι το πουλάνε οι παραγωγοί στα 4,5 ευρώ το κιλό. Απλά η κουρμούλα εκεί παράγει ένα κιλό...».

Μας αποκάλυψε, δηλαδή, ότι η τιμή παραγωγού φέτος από την ΕΑΣΗ για το ασύρτικο, κυρίως, θα είναι μια ασυνήθιστα υψηλή τιμή.

ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Στόχος μας, μετρητοίς οι πληρωμές»

Στο ερώτημά μας για τις πληρωμές των οινοσταφύλων, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ λέει στην εφημερίδα μας: «Εμείς από το 1.700.000 ευρώ της περυσινής εσοδείας, οφείλουμε ακόμα 200.000 ευρώ στους παραγωγούς. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να ξεχρεώσουμε. Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε τους παραγωγούς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και μακάρι να μπορέσουμε, έστω το μεγαλύτερο μέρος της νέας παραγωγής, να το πληρώσουμε τοις μετρητοίς...». Τέλος, ο κ. Γαβαλάς καλεί τους ιδιώτες να σταματήσουν να φέρνουν κρασιά από τις άλλες χώρες και να στηρίξουν τους παραγωγούς, ενώ επισημαίνει ότι για την απόσταξη κρίσης τα χρήματα που έχουν ανακοινωθεί δε θα φτάσουν φέτος για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων των οινοπαραγωγικών φορέων και θα πρέπει να αυξηθούν.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια