Κρήτη

Σε ετοιμότητα η πολιτική προστασία της Κρήτης για τον καύσωνα

Τι πρέπει να προσέχουμε

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ., επισημαίνει ότι θα επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες  και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Έτσι έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Παροχή ανοιχτής κλιματιζόμενης αίθουσας για την προστασία των πολιτών τις μέρες του καύσωνα από τον Δήμο Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι για την προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες,  η κλιματιζόμενη αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου  θα είναι ανοιχτή  από την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα παραμείνει ως την Κυριακή 1 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας: 09:00 - 21:00

Στον χώρο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Παράλληλα το μεσημέρι της Παρασκευής, το προσωπικό της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών πρόκειται να προχωρήσει και πάλι στην διανομή καπέλων και παγωμένου νερού σε ισοθερμικές θήκες στα άτομα που διαβιούν σε επισφαλή καταλύματα και σε ακατάλληλες συνθήκες.

Ενημέρωση στους πολίτες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Χανίων

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων ενημερώνει τους πολίτες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών λόγω της επικράτησης των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη την χώρα.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παρακαλούνται όλοι οι πολίτες για την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων πρόληψης, για την αποφυγή δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων ποικίλου βαθμού και βαρύτητας.

Μία από αυτές είναι η θερμική εξάντληση που παρουσιάζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο  με  τα παρακάτω συμπτώματα:

Δυνατό πονοκέφαλο, ξηρότητα (στόματος, φάρυγγα, δέρματος), ερυθρότητα προσώπου, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, ζάλη, άφθονο ιδρώτα, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετούς και ταχυπαλμία, ψυχρό και υγρό δέρμα και, πολλές φορές, διεσταλμένες κόρες του ματιού.

Σε σοβαρότερες   περιπτώσεις  μπορεί να συμβεί θερμοπληξία οπότε έχουμε :

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (μέχρι 42o C), σπασμούς, διάρροιες, απουσία εφίδρωσης ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου, κωματώδη κατάσταση ή και θάνατο.

H θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω σοβαρά συμπτώματα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όμως οι πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή τους σε αυτά (όπως αναφέρονται πιο κάτω) είναι απαραίτητες:

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι:

 1.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών, αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, χρήση ομπρέλας.

 2.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει συγχρόνως ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος και τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο.

 3.Να προτιμώνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, με ανοικτό λαιμό και πορώδες υλικό για να επιτρέπεται ο αερισμός.

 4.Επιβάλλεται η χρήση καπέλου με υλικό που να βοηθά τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

 5.Απαραίτητη η χρήση σκουρόχρωμων ή μαύρων γυαλιών, που να προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου.

 6.Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσληψη άφθονων υγρών, όπως νερό και φυσικοί χυμοί. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας (αν δεν διαθέτουν κλιματισμό) κατά τη διάρκεια υψηλής θερμοκρασίας.

 7.Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

 8.Η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική και να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.

 9.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να πίνουν συχνά, εκτός από γάλα, και άλλα υγρά ( όπως χυμούς, νερό κλπ). Επίσης να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα και να φορούν πάντα καπέλο.

 10.Το σπίτι να είναι ερμητικά κλειστό κατά την διάρκεια της ημέρας, αφού έχει  δροσιστεί και έχει μείνει ανοικτό τις νυχτερινές ώρες. 

 11.Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι:

 -Ηλικιωμένοι. Εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα, ιδιαίτερα  σε περίπτωση πολύωρης ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι).

 -Μωρά και μικρά παιδιά

 -Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

 -Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

 -Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως:                                                                                                   

 -Καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό, ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

 -Άτομα με οξεία νόσο ,όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και έμετο)

 -Άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια  νοσήματα όπως :  

 -Διουρητικά, αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντισυλληπτικά και ορμονούχα  (συμπεριλαμβάνεται και η ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία).

 -Οι παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο τροποποίησης της δοσολογίας φαρμάκων που λαμβάνουν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και από αιωρούμενα σωματίδια.

Συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα το Υπουργείο Υγείας συνιστά στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία σε εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε έντονα αναπνευστικά προβλήματα .

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση Θερμοπληξίας

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα σε υψηλές θερμοκρασίες ,πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα .Μέχρι την διακομιδή τους όμως, ως πρώτες βοήθειες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασία του σώματος όπως:

 1.Μεταφορά του θερμόπληκτου χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό ,ευάερο και σκιερό.Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε όσους συγκεντρώνονται για να μην εμποδίζεται ο αερισμός.

 2.Αφαιρούμε τα περιττά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ.  χαρτόνι , βεντάλια κλπ).

 3.Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα ή παγοκύστη στο μέτωπο, τον τράχηλο, τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή.

 4.Βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και όλο το σώμα με κρύο νερό, ή αν είναι δυνατόν, κάνουμε εμβάπτιση στην μπανιέρα με κρύο νερό.

 5.Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.

 6.Παρέχουμε μικρές γουλιές δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένο χυμό φρούτων, 1 μέρος χυμό και 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί.

 7.Αν παρόλα αυτά η κατάσταση είναι πολύ βαριά, πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Γενικότερα μέτρα πρόληψης που προτείνονται:

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή έστω απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού τους και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας πριν την λειτουργία τους.

Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι που συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών, κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό ,πρέπει να ακολουθούν τις ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-Covid 2 για την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όλα τα κλιματιστικά μηχανήματα που λειτουργούν, σε κλειστούς χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολικά οχήματα κλπ, πριν τεθούν σε λειτουργία πρέπει να υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο, συντήρηση και απολύμανση με μηχανικά μέσα.  

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συνεχή και συστηματικό φυσικό αερισμό των χώρων μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, θύρες) ακόμα και με παράλληλη χρήση κλιματιστικών μέσων.

Παρακαλούνται τα ΜΜΕ, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες, να συνδράμουν στη συνεχή ενημέρωση του κοινού για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Ανοικτές για το κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Μαλεβιζίου

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΑΠΗ του Δήμου Μαλεβιζίου καθώς και του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι από το Σάββατο 31 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 3 Αυγούστου, έπειτα από οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Το ΚΑΠΗ Γαζίου θα είναι ανοικτό από τις 08.00 μέχρι τις 20.00 Σάββατο και Κυριακή ενώ Δευτέρα και Τρίτη θα μείνει ανοικτό μέχρι τις 18.00.

Τα ΚΑΠΗ Τυλίσου, Κρουσώνα και Καλεσών θα είναι ανοικτά όλες τις μέρες από τις 10.00 μέχρι τις 18.00.

Επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι θα παραμένει ανοικτό μέχρι και τις 18.00.

Σε όλους τους κλιματιζόμενους χώρους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική ενώ θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον Covid -19.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια