Ναυάγιο - Καλοί Λιμένες: Εξιτήριο για την 39χρονη - Πρόστιμο για την επιχείρηση θα πληρώσει ο χειριστής

Κρήτη
Ναυάγιο - Καλοί Λιμένες: Εξιτήριο για την 39χρονη - Πρόστιμο για την επιχείρηση θα πληρώσει ο χειριστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προληπτικά παραμένει στο Βενιζέλειο ο 45χρονος

Μετά την απίστευτα θετική εξέλιξη με τον εντοπισμό του ζευγαριού που αγνοούνταν για μια ολόκληρη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Λιμένων, οι οποίοι μίσθωσαν βάρκα που ανετράπη λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, αλλά και τον άθλο του 45χρονου που πάλεψε για περισσότερο από 5 ώρες με τα κύματα και κατάφερε τελικά να φτάσει στην Μονή Κουδουμά και να ζητήσει βοήθεια, φαίνεται πως ολοκληρώνεται χωρίς απρόοπτα και η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Κώστα Τερζάκη, η 39χρονη έλαβε σήμερα εξιτήριο από το Νοσοκομείο ενώ ο 45χρονος, θα παραμείνει προληπτικά εντός του νοσοκομείου για 2 ακόμη ημέρες, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος χειριστής του σκάφους θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο εξαιτίας της απόφασης για απόπλου παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και τη σχετική απαγόρευση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση από το Αρχηγείο του Λιμενικού, αναφέρει πως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χειριστής του σκάφους εφόσον επέδειξε αμέλεια θα κληθεί να καλύψει τα έξοδα της επιχείρησης.

(Η σχετική απόφαση ΕΔΩ)

Το τελικό ποσό υπολογίζεται ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, το προσωπικό και τις ώρες που διήρκησε η επιχείρηση.

Κάτι ανάλογο, είχε συμβεί και πέρσι το καλοκαίρι με έναν νεαρό αλλοδαπό, που ξεκίνησε με το κανό του από την Χερσόνησο με προορισμό την Ντία, όμως περίπου 6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου κινδύνευσε και για τον εντοπισμό του στήθηκε επιχείρηση με πλωτά και εναέρια μέσα.

Το χρονικό

Πραγματικά συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες της περιπέτειας που βίωσαν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους βρήκαν αρχικά καταφύγιο το βράδυ του Σαββάτου σε μια σπηλιά, κοντά στη Μονή Κουδουμά.

Αμφότεροι φαίνεται πως κολύμπησαν από το σημείο στο οποίο ανετράπη η βάρκα, μέχρι την σπηλιά για να σωθούν.

Το σημείο της σπηλιάς δεν απέχει πάρα πολλά ναυτικά μίλια από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη τους, όμως γίνεται λόγος για ένα σημείο απόκρημνο, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.

Ο 45χρονος βρήκε την ευκαιρία τελικά την επόμενη ημέρα, όταν είδε πως τα κύματα υποχώρησαν ως ένα βαθμό και κολύμπησε μέχρι την Μονή Κουδουμά για βοήθεια.

Εκεί φέρεται να βρήκε τον μάγειρα της Μονής, ο οποίος περίπου στις 16:15 ειδοποίησε τις Λιμενικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη ΚΡΗΤΗ TV και το neakriti.gr, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Τσικνάκης, ο 45χρονος έκανε υπερπροσπάθεια για να φτάσει από την σπηλιά στη Μονή Κουδουμά, καθώς αυτή η απόσταση υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα 2 ναυτικά μίλια και ο άνθρωπος πρέπει να ήταν το λιγότερο 5 ώρες στο νερό και να πάλευε με τα κύματα, απέναντι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα ο κ. Τσικνάκης επιβεβαίωσε πως ένας ιδιώτης παρατηρητής, με ρόλο κλειδί - όπως αποδείχθηκε - στην εξέλιξη της υπόθεσης, ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι είδε μία βάρκα να ανοίγεται προς την θάλασσα χτες, αλλά δεν την είδε να επιστρέφει, οπότε και λόγω καιρού ανησύχησε.

Μόλις ειδοποιήθηκε το λιμενικό για την εξέλιξη της περιπέτειας, σκάφος μετέβη στην σπηλιά όπου βρίσκονταν ακόμη η γυναίκα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση απεγλωβισμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι ήταν εξαντλημένοι όμως γενικά καλά στην υγεία τους, με κάποια θλαστικά τραύματα και αφυδατωμένοι.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο για ιατρική περίθαλψη ενώ και η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά με το σκάφος του Λιμενικού στις Τρείς Εκκλησίες και από εκεί ασθενοφόρο την μετέφερε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, ενώ στην συνέχεια και οι δυο τους νοσηλεύτηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Στην διήμερη επιχείρηση εντοπισμού τους συμμετείχαν τόσο πλωτά όσο και εναέρια Μέσα.

Υπενθυμίζεται πως ο 45χρονος κατάγεται από χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου και ήρθε για διακοπές από τη Γερμανία όπου ζει, μαζί με την φίλη του.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News