Πανελλήνιες 2021: 23 με 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

Κρήτη
Πανελλήνιες 2021: 23 με 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την ανακοίνωση των βάσεων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς θα μάθουν επιτέλους σε ποια σχολή θα περάσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως τις επικαλούνται αθηναϊκά δημοσιογραφικά sites, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή το διάστημα από 23 έως 27 του μήνα, με πιθανότερη μάλιστα ημερομηνία να θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι βάσεις είχαν βγει στις 9 το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία. Να θυμίσουμε ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζονται δύο αλλαγές στις πανελλαδικές. Η πρώτη αλλαγή αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μέσω SMS και η δεύτερη την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να περιοριστούν τα φαινόμενα υποψηφίων που περνούσαν σε σχολές με βαθμούς από 3 ή 4.

Αποτελέσματα με SMS στο κινητό

Φέτος, για πρώτη φορά, όσοι υποψήφιοι καταχώρισαν ή επιβεβαίωσαν μέχρι προχθές το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS για τα αποτελέσματα πανελλαδικών αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους. Όσοι δεν έχουν καταχωρίσει το κινητό τους θα ενημερωθούν “παραδοσιακά” από το υπουργείο Παιδείας.

ΕΒΕ και μηχανογραφικό

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου ανακοινώθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όπως διαμορφώνεται ανά πανεπιστημιακό τμήμα, και ήδη από την Τρίτη 20 Ιουλίου οι υποψήφιοι μπορούσαν να καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Η ανακοίνωση των ΕΒΕ, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των στατιστικών κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων, έδωσε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και σήμερα.

Επιπλέον, φέτος είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν και ένα δεύτερο παράλληλο μηχανογραφικό, που θα τους επιτρέπει, με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου τους, να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ.

Εκτός 15.000 με 20.000 υποψήφιοι

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως από τους όρους πρόσβασης στα ΑΕΙ, καθώς και από τα “δεδομένα” της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις των εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 15.000, ενώ ίσως και να φτάσουν τις 20.000.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ενισχύθηκαν τα δύο άκρα και απουσιάζουν οι μεσαίες βαθμολογίες

Πολλοί αριστούχοι και ελάχιστη η παρουσία των μαθητών που έγραψαν μεσαία βαθμολογία είναι το βαθμολογικό σκηνικό στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Μάνος Καζαντζάκης.

«Το χαρακτηριστικό των φετινών βαθμολογιών είναι πως έχουν ενισχυθεί τα δύο άκρα. Απουσιάζει η μέση κατάσταση. Έχουμε περισσότερους αριστούχους σε σχέση με πέρυσι και αρκετά παιδιά με χαμηλές βαθμολογίες. Οπότε είχαμε αυτή τη διαφορετική “συμπεριφορά”. Σπανίζουν οι μεσαίες βαθμολογίες. Αυτό είναι το πρώτο γενικό συμπέρασμα», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των 50 έως 300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να “διεκδικήσει” και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά. Μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του πεδίου. Αντίθετα, αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, κυρίως αυτές που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, στις υψηλόβαθμες σχολές, περιμένουμε μικρές αυξομειώσεις, ενώ τάσεις ανόδου σαφέστατα θα έχουν οι μεσαίες και χαμηλότερες βαθμολογίες. Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα που αφορά το πρώτο πεδίο», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, και από 250 έως 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Ταυτόχρονα, στο συγκεκριμένο πεδίο παρατηρούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών πανεπιστημίων.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μια σημαντική αύξηση στις υψηλόβαθμες σχολές, γιατί οι αριστούχοι είναι σαφώς περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Και θα έχουμε στις υπόλοιπες σχολές διακύμανση των βάσεων, η οποία θα είναι πιο αισθητή όταν διαχωρίσουμε τα περιφερειακά από τα κεντρικά πανεπιστήμια. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, και ιδίως φέτος, οι γονείς και οι μαθητές προτιμούν να δηλώνουν τοπικά πανεπιστήμια. Βλέπουμε παράξενες “συμπεριφορές” και αρκετά μεγάλους διαχωρισμούς μεταξύ περιφέρειας και κέντρου», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθεί στα 800 με 1.200 μόρια, ενώ ανοδική “έκρηξη” των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 1.000 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

«Αναμένουμε πολύ σημαντική άνοδο των βάσεων, η οποία στις υψηλόβαθμες σχολές θα ξεπεράσει τα 800 μόρια. Θα “πάρουν το αίμα τους πίσω”. Φέτος οι Ιατρικές Σχολές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 18.000-18.100 μόρια. Οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσουν τα 18.800 με 19.000 μόρια. Οι βαθμολογίες στο τρίτο πεδίο είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι».

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει άνοδος στις βάσεις (από 250 έως 600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα “άπειρα” χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου.

«Έχουμε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε επίσης αύξηση των μαθητών που επιλέγουν το τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Πολλοί μαθητές του δεύτερου πεδίου έχουν αποθαρρυνθεί από τη δυσκολία των μαθημάτων της Φυσικής και της Χημείας, πράγμα που έχει ως συνέπεια να μεταβούν στο τέταρτο πεδίο. Έχουμε καλύτερες βαθμολογίες και πιστεύω πως θα υπάρχει άνοδος», υπογράμμισε ο κ. Καζαντζάκης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News