Με τον Μάκη Βορίδη συναντήθηκε η ΠΕΔ για το προσωπικό στους ΟΤΑ

Κρήτη
Με τον Μάκη Βορίδη συναντήθηκε η ΠΕΔ για το προσωπικό στους ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θέματα έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκαν στο ΥΠΕΣ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης.    

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στον κ. Υπουργό όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ της Κρήτης, ενώ συζητήθηκαν και ευρύτερα θεσμικά και αναπτυξιακά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμαναν στον κ. Βορίδη το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ και ζήτησαν την άμεση έγκριση προσλήψεων προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες των Δήμων, όπως είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, οι πολεοδομίες και οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα απλοποίησης και συντόμευσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσκολίες με ευέλικτα θεσμικά εργαλεία.

Οι κ. κ Κουράκης και Μαρινάκης έθεσαν επίσης στον κ. Υπουργό τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς και μικρούς Δήμους ζητώντας από τον Υπουργό την καθιέρωση δικλείδων ασφαλείας, ώστε αφενός να μην αποψιλώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες και αφετέρου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.        

Να προχωρήσει η θεσμική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, τόνισαν επίσης την ανάγκη προώθησης της θεσμικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, αλλά και αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Υπουργός ζήτησε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου. 

Και ζητήματα των ΔΕΥΑ στο επίκεντρο της συνάντησης

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ, ενώ συνεπικουρούμενος από τον κ. Κουράκη, ανέδειξε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης προσλήψεων προσωπικού στις ΔΕΥΑ και δη Μηχανικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αποχωρήσεις που προκύπτουν, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, ώστε να διατηρηθεί παράλληλα η τεχνογνωσία και η πολύτιμη εμπειρία που κατέχουν, για να είναι σε θέση οι ΔΕΥΑ να υλοποιήσουν μια σειρά σημαντικών έργων που είναι απολύτως απαραίτητα για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Στον κ. Βορίδη κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της ΕΔΕΥΑ, ενώ ο κ. Υπουργός ζήτησε την καταγραφή και αποστολή στο Υπουργείο των αναγκών των ΔΕΥΑ σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος από τη διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης επισημάνθηκε η σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων, ώστε αυτές να διεξάγονται με τη φυσική παρουσία των μελών τους και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται για την προστασία από τον κορωνοϊό, κάτι με το οποίο ο κ. Υπουργός συμφώνησε και δήλωσε ότι θα θέσει στους αρμόδιους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών άκουσε με προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, δηλώνοντας ότι θα τα εξετάσει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Τέλος, οι κ.κ. Κουράκης και Μαρινάκης αφού ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία, τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί την Κρήτη, κάτι που εκείνος αποδέχθηκε και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΠΕΔ θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ώστε μετά τον Αύγουστο να βρεθεί στο νησί μας και να συζητηθούν από κοινού με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News