Κρήτη

Έργα 186 εκατ. ευρώ στο δίκτυο της Κρήτης

Επαναπροκηρύχθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ ο διαγωνισμός- “μαμούθ” συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ

Μια μικρή παρένθεση αποδείχτηκε ευτυχώς η εμπλοκή στον διαγωνισμό- “μαμούθ” του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων συντήρησης-αναβάθμισης στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης ανά τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη. Ο διαγωνισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστεί το δικαίωμα προαίρεσης και ο ΦΠΑ), που περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 186 εκατ. ευρώ εδώ στο νησί μας, είχε ακυρωθεί στο... παρά πέντε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τώρα όμως επαναπροκηρύχθηκε, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 25η Αυγούστου.

Η αποσφράγιση των φακέλων των όποιων προσφορών κατατεθούν (οι πληροφορίες σκιαγραφούν μάλιστα μια πραγματική “σφαγή” μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργολάβων) έχει οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί και συγκεκριμένο “πλαφόν” στον προβλεπόμενο χρόνο εγκατάστασης εργολάβων, μέχρι το αργότερο την 1η/7/2022.

Τα οικονομικά στοιχεία του διαγωνισμού- “μαμούθ” παραμένουν τα ίδια. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι στα 1.600.000.000 ευρώ και το δικαίωμα προαίρεσης, «εφόσον αυτό ασκηθεί, που δύναται να ανέλθει σε περίπτωση αύξησης κατ’ ανώτατο όριο στο 50% του προϋπολογισμού, ήτοι στο ποσό των 800.000.000 ευρώ». Με το +50% του δικαιώματος προαίρεσης, το σύνολο του προϋπολογισμού φτάνει τα 2.400.000.000 ευρώ, ενώ μαζί με τον προβλεπόμενο συνολικό ΦΠΑ το τελικό κόστος δύναται να ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 186 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα βελτίωσης του δικτύου και ενίσχυσης της ασφάλειας ηλεκτροδότησης εδώ στην Κρήτη.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος είχε ακυρωθεί τον Μάιο, λίγο πριν την υποβολή προσφορών, και επαναπροκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, είναι ο μεγαλύτερος που έχει βγάλει “στον αέρα” ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορά σε 37 εργολαβίες έργων δικτύου σε όλη τη χώρα, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Το “πακέτο” των 37 εργολαβιών περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα έργα, όπως η υπογειοποίηση δικτύων και η γενικότερη αναβάθμιση και “θωράκισή” τους, η αναγκαιότητα των οποίων αναδείχτηκε κατά την περιπέτεια με τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Όσον αφορά στο είδος των έργων, εκ του αρχικού προϋπολογισμού των 1,6 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και προαίρεση), ποσό ύψους 1.089.300 εκατ. αφορά σε ενεργειακά έργα και 510,7 εκατ. σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Τα εναέρια έργα κατέχουν τη “μερίδα του λέοντος” με συνολικό (αρχικό) προϋπολογισμό ύψους 1,11 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόγεια (υπογειοποιήσεις δικτύων κ.ά.) φτάνουν τα 487,6 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή, ασφαλής ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα και να μπορέσει το δίκτυο διανομής να επιτελέσει τον ρόλο που καλείται να παίξει στην ενεργειακή μετάβαση, “θωρακίζοντάς” το παράλληλα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήδη προκαλεί και στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή.

186 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Η κατανομή για την Κρήτη

Όπως έχουμε γράψει, σε τοπικό επίπεδο, από το συνολικό ποσό- “μαμούθ” των 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και το δικαίωμα προαίρεσης) αντιστοιχεί αθροιστικά ένα ποσό περί τα 186 εκατ. ευρώ (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης που δίνεται επί του αρχικού ποσού 124 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο προωθούμενων παρεμβάσεων κατασκευής νέου ηλεκτρικού δικτύου και συντήρησης του δικτύου, σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο!

Σε επίπεδο Κρήτης, οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου, ειδικότερα, έχουν ως εξής:

- Ηράκλειο: 64,5 εκατ. (ποσό με προαίρεση), 43 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς προαίρεση.

- Άγιος Νικόλαος: 30 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

- Χανιά: 57 εκατ. ευρώ, 38 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

- Ρέθυμνο: 34,5 εκατ. ευρώ, 23 εκατ. ευρώ χωρίς προαίρεση.

Βεβαίως τα έργα τόσο εδώ στο νησί όσο και στην υπόλοιπη χώρα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό αυτό δε θα γίνουν στο “πιτς φιτίλι”, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε βάθος τετραετίας από τη στιγμή που θα γίνει εκκίνηση των εργασιών. Όμως σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μεγάλα νούμερα, που στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για ένα γερό “λίφτινγκ” στο πεπαλαιωμένο, προβληματικό ηλεκτρικό δίκτυο, που ταλαιπωρεί συχνά-πυκνά τον κόσμο και εδώ στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια