Καιρός: «Απογειώνεται» από σήμερα η θερμοκρασία – Οι θάλασσες πιο ζεστές από το κανονικό

Κρήτη
Καιρός: «Απογειώνεται» από σήμερα η θερμοκρασία – Οι θάλασσες πιο ζεστές από το κανονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας προ των πυλών στη χώρα μας

"Σκαρφαλώνει" από σήμερα το θερμόμετρο καθώς έρχεται καύσωνας που θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Κρήτη προς το τέλος της εβδομάδας. 

Αίθριος καιρός θα επικρατήσει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά τις μεσημεριανές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικά όμβροι μικρής διάρκειας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 38 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 34 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς.

Πιο ζεστή η θάλασσα από τα κανονικά επίπεδα

Υψηλότερα έως και 2°C από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμαίνεται η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας στο Αιγαίο, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν έως και 4°C ψυχρότερα ύδατα από τη μέση τιμή της περιόδου 2008-2018. Ο Χάρτης 1 δείχνει τις δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας σε πολύ υψηλή χωρική ανάλυση όπως τις αναλύσαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Στο Αιγαίο η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 23°C και 28°C και στο Ιόνιο από 21°C έως 27°C. 

Ο Χάρτης 2 παρουσιάζει τις αποκλίσεις των τιμών του Χάρτη 1 από τη μέση τιμή της περιόδου 2008-2018 όπου διακρίνονται οι πολύ χαμηλές τιμές στο Βόρειο Ιόνιο, στην περιοχή της Κέρκυρας και των Οθωνών. Αυτή η ψυχρή απόκλιση των υδάτων παράλληλα με τις ακτές της Αλβανίας και της Βορειοδυτικής Ελλάδας αποδίδεται στο φαινόμενο της "ανάβλυσης των υδάτων". Η επικράτηση ισχυρών βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων στη Νότια Αδριατική και το Βόρειο Ιόνιο μεταξύ της Τετάρτης 21 και της Παρασκευής 23/07 είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδυση (ή ανάβλυση) ψυχρών υδάτινων μαζών από μεγάλο βάθος της θάλασας, συχνό φαινόμενο κοντά σε ακτές με δυτικό προσανατολισμό στο Βόρειο Ημισφαίριο. 

Για αναλυτική πρόβλεψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

Πηγή: meteo.gr , φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News