Π. Θέμελης: Ένας θρύλος της Αρχαιολογίας, της Μεσσήνης και της αρχαίας Ελεύθερνας

Κρήτη
Π. Θέμελης: Ένας θρύλος της Αρχαιολογίας, της Μεσσήνης και της αρχαίας Ελεύθερνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιέρωμα στον κορυφαίο επιστήμονα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη διαδικτυακή εκπομπή “Προσωπικότητες” του Ιουλίου 2021

Ο Πέτρος Θέμελης δεν αποτελεί μόνο έναν κορυφαίο αρχαιολόγο που κατάφερε να “αναστήσει” από τη λήθη την αρχαία Μεσσήνη, έχοντας σαν οδηγό το πολύτιμο έργο του Παυσανία, και να την αναδείξει στα πέρατα του κόσμου ως ένα από τα πιο σημαντικά ανασκαφικά, αναστηλωτικά και ερευνητικά έργα.

Ο Πέτρος Θέμελης δεν αποτελεί μόνο έναν επιστήμονα με ένα βιογραφικό γεμάτο διακρίσεις και επαίνους, πλούσιο συγγραφικό, ανασκαφικό και μελετητικό έργο. Είναι πάνω απ’ όλα μια μεγάλη ψυχή, ικανή να εμπνέει, ένας δάσκαλος που κατάφερε να εμφυσήσει την αγάπη για την αρχαιολογία, τον πολιτισμό και την τέχνη σε πολλές γενιές αρχαιολόγων, διδάσκοντας για χρόνια Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είτε η τύχη τούς οδήγησε στο να ακολουθήσουν το επάγγελμα των ονείρων τους, είτε να αλλάξουν ρότα έχοντας πάντα αναμμένη τη σπίθα της Αρχαιολογίας στο μυαλό τους, τη μυρωδιά του φρεσκοσκαμμένου χώματος ζωντανή στις αισθήσεις, τη λάμψη στα μάτια μόλις δουν ένα αντικείμενο που μετά από αιώνες έχει ξαναδεί το φως, όσο μικρό και όσο φαινομενικά ασήμαντο και αν μοιάζει σε πρώτη “ανάγνωση”. Αυτή τη λάμψη, αυτή τη γνώση, αυτή τη δίψα για κάθε τεκμήριο του παρελθόντος που μετέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο σε όλους έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν, σε όσους έσκαψαν μαζί του και πήραν λίγη από τη λάμψη της γνώσης του μαζί τους σαν πολύτιμο φυλακτό στις πανεπιστημιακές ανασκαφές στον Ανατολικό Τομέα Ι της αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, τις οποίες και διηύθυνε από το 1985 έως το 2003.

Αυτός ο ακούραστος οραματιστής και παράλληλα νεωτεριστής της Αρχαιολογίας, το έργο του οποίου μαρτυρεί στην Κρήτη η γεμάτη εμπειρίες και φως διαδρομή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα μνημεία της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής Ελεύθερνας και τα ευρήματά της που απολαμβάνουν οι επισκέπτες στο Μουσείο της Ελεύθερνας, βλέπει να προστίθεται ένα ακόμα λιθαράκι στην αναγνώριση της πολύτιμης συνεισφοράς του στην επιστήμη. Σε αυτόν, που εύστοχα περιγράφεται ως ένας σύγχρονος θρύλος της Αρχαιολογίας με διεθνή ακτινοβολία, αφιερώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τη διαδικτυακή εκπομπή “Προσωπικότητες” του Ιουλίου 2021. Ο Πέτρος Θέμελης θα μας ξεναγήσει από τον χώρο που έχει γίνει ο μεγάλος σκοπός της καριέρας του, την εντυπωσιακά αναστηλωμένη Αρχαία Μεσσήνη, το “Αρχαιολογικό Πάρκο”, όπως ο ίδιος το αποκαλεί, που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Την πόλη η οποία συνεχίζει να ανασκάπτεται και να αναστηλώνεται, αποτελώντας πλέον ένα αρχαιολογικό πάρκο, έχοντας αποκαλύψει πολύτιμα μυστικά του παρελθόντος, 800 επιγραφές, 9.000 νομίσματα και 18.000 αντικείμενα!

Αυτή την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 18:30, στην ιστοσελίδα, το Facebook και το Youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο επιστήμονας που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους της Κλασικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, αποκαλυπτικός και γλαφυρός όπως πάντα, απαντά σε ερωτήσεις και συγχρόνως αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στην επιστήμη της Αρχαιολογίας.

Στις “Προσωπικότητες” Ιουλίου 2021 του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο Πέτρος Θέμελης με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο ξαναζωντανεύει την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης αναφερόμενος στο τιτάνιο ανασκαφικό του έργο και στη συγκινητική εμπειρία της πρώτης συναρπαστικής ανακάλυψης. Γιατί στην Αρχαία Μεσσήνη υπάρχουν δύο θέατρα; Ποια ήταν η σχέση της με την Ιταλία; Ποιος ο ρόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Τι κατέγραψε ο Παυσανίας που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη; Μια συναρπαστική διήγηση με τον γλαφυρό παραστατικό τρόπο του μεγάλου καθηγητή, που θα μας ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο. Μέσα από την ανασκαφή, τα ευρήματα, τον χώρο και το κορυφαίο έργο της αναστήλωσης, απώτερος στόχος της οποίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στην εποχή της ακμής της πόλης. Αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως “κοινωνικοποίηση” των αρχαιολογικών χώρων, με σκοπό τα μνημεία να είναι “ζωντανά”, με έντονο το στοιχείο της τρίτης διάστασης. Και αυτό το έχει πετύχει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ο κ. Θέμελης μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, καινοτόμες γι’ αυτή την χώρα, αλλά και πολύτιμες δράσεις στην τοπική κοινωνία.

Τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από 2.300 χρόνια σιωπής, άνοιξε τις πύλες του το θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης σε μια ξεχωριστή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ χάρη στις πρωτοβουλίες του καθηγητή η πλέον καλοδιατηρημένη αρχαία πόλη της Ελλάδας, που ανασκάπτει εδώ και τρεις δεκαετίες, ξαναζωντάνεψε, ανοίγοντας ένα “παράθυρο” ώστε να “συνομιλήσει” με το σήμερα με υπαίθριες εκθέσεις έργων, όπως εκείνη του 2018 με δημιουργίες δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά, με τα έργα τους να συνδιαλέγονται μεταξύ τους και κυρίως με τα εμβληματικά μνημεία της αρχαίας Μεσσήνης. Μια πρωτοβουλία που άφησε εποχή, πόσω μάλλον όταν ανακαλεί στη μνήμη την αρχαία δόξα της πόλης που ίδρυσε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 370/369 π.Χ., τα μνημεία της οποίας αποτελούσαν από μόνα τους μια γλυπτοθήκη, καθώς κοσμούνταν από έργα τέχνης καλλιτεχνών από τα πιο σημαντικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News