Zoρίζεται η Κρήτη – Στο «πορτοκαλί» το νησί

Κρήτη
Zoρίζεται η Κρήτη – Στο «πορτοκαλί» το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "βαθύ κόκκινο" η Κρήτη σύμφωνα με την κατάταξη του ECDC

Με κόκκινο χρώμα - αντί του πορτοκαλί της περασμένης εβδομάδας - απεικονίζεται η Κρήτη στον πλέον ενημερωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), γεγονός που φανερώνει την επιδείνωση στην υγειονομική κατάσταση του νησιού.

Στον εν λόγω σύνθετο δείκτη, ο οποίος ουσιαστικά περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα COVID-19, για θετικότητα και ρυθμό τεστ, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εμφανίζονται με πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο. Με λίγα λόγια, η Κρήτη αποτελεί τη μόνη περιφέρεια της χώρας η οποία βρίσκεται στο “κόκκινο”.

Εξάλλου, στο “κόκκινο” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός της Κρήτης, βρίσκονται μόνο η Κύπρος και τμήματα της Ισπανίας και της Ολλανδίας!

Αναφορικά με την υπόλοιπη χώρα, με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, του Ιονίου, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, που ήταν στο “κίτρινο” την προηγούμενη εβδομάδα. Στο “κίτρινο” βρίσκονται η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο “πράσινο” βρίσκονται μόνο η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Ας σημειωθεί ότι χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Λασιθίου “ανεβαίνουν” στο “πορτοκαλί” επίπεδο επιτήρησης. Στο εν λόγω επίπεδο βρίσκονται ήδη οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Έτσι, μετά την εν λόγω εξέλιξη, το σύνολο της Κρήτης βρίσκεται στο “πορτοκαλί” (επίπεδο 3).

Τα νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις αμέσως προηγούμενες 24 ώρες είναι 2.604, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.875 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ήταν 126 (60,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, ενώ το 89,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 2.604 νέα κρούσματα, 286 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 129 στο Ηράκλειο, 14 στο Λασίθι, 82 στο Ρέθυμνο και 61 στα Χανιά. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται την Παρασκευή με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Κρήτης είναι συνολικά 109. 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν χθες 104 άνθρωποι με κορωνοϊό. Οι περισσότεροι εξ αυτών αφορούσαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου (27). Στο μεταξύ, σύμφωνα με το neakriti.gr, τη χθεσινή ημέρα τα κρούσματα μετάλλαξης “Δέλτα” στην Κρήτη ανέρχονταν στα 178 (Ηράκλειο 110, Ρέθυμνο 43, Λασίθι 14 και Χανιά 11). Την περασμένη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 98 (Ηράκλειο 76, Ρέθυμνο 21, Χανιά 1 και Λασίθι 0).

Εξάλλου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε χθες πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν στο 12% στην περιφέρεια, ενώ τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν.

Τόνισε ακόμη ότι σε περιοχές όπου οι περισσότεροι που μολύνονται είναι νεότερης ηλικίας, η νυχτερινή διασκέδαση αναφέρεται ως η πιο πιθανή μορφή έκθεσης στον ιό.

«Η αύξηση του επιδημιολογικού κύματος στη χώρα μας συνεχίζεται», τόνισε, ενώ όπως είπε υπάρχει «ύφεση στην κατακόρυφη αύξηση».

Είπε ακόμη πως ο δείκτης θετικότητας των self tests έχει υπερδεκαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, ενώ μίλησε για «μετατόπιση» των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες - συγκεκριμένα μίλησε για τις ηλικίες 40 έως 60 ετών - κάτι που σημαίνει πως οι νέοι μεταδίδουν πια τον ιό στους μεγαλύτερους που είναι ανεμβολίαστοι.

44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική

Ειδική αναφορά στη μετάλλαξη “Δέλτα” και στις μετακινήσεις έκανε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα” στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική».

Πέρασε η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο μεταξύ, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία που επιβάλλει υποχρέωση εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Η υποχρέωση εμβολιασμού επιβάλλεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ). Με νομοθετική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Επίσης, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων, αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

2 τεστ την εβδομάδα

Χθες, πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση θα κάνουν πλέον υποχρεωτικά 2 τεστ την εβδομάδα (ένα rapid και ένα self) σε όλη την επικράτεια της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το κόστος για το rapid test θα χρεώνεται ο ίδιος ο πολίτης, ο εργοδότης ή θα πραγματοποιείται με κάποιο τρόπο δωρεάν.

Για τη Μύκονο δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ακόμη υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει και να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης, όμως δεν υπάρχουν νέες συρροές και τα νέα κρούσματα έρχονται από ήδη υφιστάμενες συρροές.

«Τα πρόσθετα μέτρα ανέκοψαν τη διασπορά, και τα επόμενα 24ωρα θα αποφασιστεί αν τα μέτρα επεκταθούν και μετά την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ελέγχων της Αστυνομίας σε όλη την Κρήτη, έγινε έλεγχος σε δημόσια υπηρεσία στα Χανιά, όπου διαπιστώθηκε ότι δύο πολίτες, παρά τη σύσταση που τους είχε γίνει, δε φορούσαν μάσκα. Ως αποτέλεσμα επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα εξ αυτών. Επίσης, στο Ρέθυμνο επιβλήθηκε πρόστιμο των 300 ευρώ σε δύο εργαζόμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω μη χρήσης μάσκας.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα θα πραγματοποιούνται rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε πεζούς στην Ιεράπετρα. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ιεράπετρας, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, ενώ η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά.

Τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 359 δείγματα που είχαν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 10 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου. Από τον έλεγχο των 359 δειγμάτων, αναδείχτηκαν συνολικά 334 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 219 αφορούν στο στέλεχος Delta, 97 αφορούν στο Alpha, 16 αφορούν στο Beta και 2 αφορούν στο Gamma. Εκ των 21 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος Β. 1.1.318 (Variant Ε484Κ). Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 23.015 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 19.517 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.633 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 865 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 19.517 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,24%, ακολουθούμενο από το B. 1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,12%, το Delta με ποσοστό 2,00% και το Beta με ποσοστό 0,76%. Από τα 2.633 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.471 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Από τα δείγματα αυτά, 49,11% αφορούν στο B. 1.1.318 (Variant E484K), 21,23% στο Delta, 16,41% στο Alpha, 6,84% στο Beta, 0,15% στο C. 36 και 0,11% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β. 1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B. 1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο Kappa, 1 στο C. 36 και 1 στο B. 1.623.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News