Δασικοί χάρτες: Λύση για τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες στην Κρήτη

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: Λύση για τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιχειρηθεί να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», λόγω του ότι δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου

Να που αρχίζουν και πιάνουν τόπο οι συνεχείς πιέσεις των τοπικών θεσμικών φορέων της Κρήτης προς την κυβέρνηση για το φλέγον θέμα με τους δασικούς χάρτες, θέμα στο οποίο επανήλθε μάλιστα δριμύτερη η πλευρά της ΠΕΔ, ζητώντας να υλοποιηθούν τάχιστα οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί εδώ και καιρό στους φορείς και στην τοπική κοινωνία του νησιού.

Έστω και με αισθητή καθυστέρηση, φαίνεται ότι δρομολογείται επιτέλους λύση στον “γόρδιο δεσμό” που υπάρχει με τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών στις περιοχές της χώρας (όπως η Κρήτη) που δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, και ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, και το οποίο ψηφίζεται τις επόμενες μέρες, τροποποιείται η δασική νομοθεσία και ορίζεται η διαδικασία για τη διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιονίων Νήσων, Κρήτης, νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, Κυθήρων-Αντικυθήρων και της Μάνης.

Τη σημαντική, για το νησί μας, εξέλιξη είχε προαναγγείλει τις προάλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή του: «Στο σχέδιο νόμου για τα απόβλητα, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενσωματώνουμε ρύθμιση για τα ζητήματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιοχές που δεν αναγνωρίζεται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως είναι η Κρήτη».

Βεβαίως, επειδή πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μια εγρήγορση ώστε να “ξεψαχνιστεί” σε βάθος η ρύθμιση μέσω της νέας αυτής τροπολογίας και το τι πρακτικά θα σημάνει για τους ιδιώτες και αγρότες ενδιαφερόμενους. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε όλα τα δάση, τις δασικές, αλλά και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στις περιοχές όμως που δεν υπάρχει το τεκμήριο της κυριότητας, η απόδειξη των ισχυρισμών του στα πολιτικά δικαστήρια είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα τις υποθέσεις να κερδίζουν κατά κανόνα οι ιδιώτες. Μέσα όμως από μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, η επίλυση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων του ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιώτες στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και των υπηρεσιών του Δημοσίου από πλήθος υποθέσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Η επίλυση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου θα περνά μέσα από ειδικά Συμβούλια Ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, συγκροτούνται τουλάχιστον τέσσερα Συμβούλια Ιδιοκτησίας με έδρα αντίστοιχα το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά ή και περισσότερα όπου απαιτείται, για τη διοικητική αναγνώριση εκ μέρους του Δημοσίου της κυριότητας σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών αυτών.

Σε κάθε συμβούλιο συμμετέχει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος, ο προϊστάμενος της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας με ένα αναπληρωτή του και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της έδρας του Συμβουλίου.

Τα συμβούλια αυτά επιλαμβάνονται της αναγνώρισης της κυριότητας βάσει νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας, συνοδεία τοπογραφικών διαγραμμάτων, στα οποία αποτυπώνεται η επίδικη έκταση με τη συνδρομή και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, όπου κριθεί χρήσιμο για ασφαλή κρίση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια περιοχή, εξετάζονται από κοινού. Μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας για τα θέματα κυριότητας επιλαμβάνονται τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.

Νέα ηχηρή παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης

Εντωμεταξύ, είχαμε νέα παρέμβαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών, με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Αμυρά.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο και στους πολίτες του νησιού μας. Το θέμα εξετάστηκε και στην πρόσφατη κοινή συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης, των μελών του Δ.Σ. και του Ε.Σ. της ΠΕΔ, και των εκπροσώπων της ΠΕΔ στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, όπου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αυτό, ενώ παρουσιάστηκε αναλυτική και εμπεριστατωμένη εισήγηση με νομικά επιχειρήματα και αναφορές από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης κ. Ε. Κουκιαδάκη, που ενισχύουν τα όσα έχει προτείνει η ΠΕΔ Κρήτης προς τους αρμοδίους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ.

Αφού διαπιστώθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΝ. προς τους φορείς της Κρήτης, αποφασίστηκε να σταλεί σχετική επιστολή προς τους αρμοδίους, όπου, εκτός την παράθεση των επιχειρημάτων - που έχουν κατατεθεί αναλυτικά και στην ειδική επιτροπή του ΥΠ.ΕΝ. για τους δασικούς χάρτες και συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης - ζητείται και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ., προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΕΔ Κρήτης προς το ΥΠ.ΕΝ., που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ.κ. Κουράκη και Μαλανδράκη, αντίστοιχα, έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ, κύριε υφυπουργέ,

Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως σας είναι γνωστό, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασών και των δασικών εκτάσεων (άρθρο 62 παρ. 1 εδάφιο 2 του Ν. 998/1979). Η επίκληση, συνεπώς, από το Δημόσιο της δασικής μορφής της διεκδικούμενης έκτασης δεν αρκεί για να θεμελιώσει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτής ακόμη και μετά την οριστική επικύρωση των δασικών χαρτών. Αντίθετα το Δημόσιο οφείλει να επικαλείται και να αποδεικνύει πώς απέκτησε την κυριότητα κάθε συγκεκριμένου ακινήτου, όπως γίνεται παγίως δεκτό από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Η άστοχη πρωτοβουλία του Δημοσίου να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας για όλες ανεξαίρετα τις υπαγόμενες στη δασική νομοθεσία εκτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες της Κρήτης, τους οποίους ευθαρσώς χαρακτηρίσατε εσφαλμένους, δυστυχώς επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν ασχολείται άμεσα, αλλά επηρεάζει, αν δεν καθορίζει κατά πλήρη αναστροφή του παραπάνω τεκμηρίου τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών επί αυτών.

Προδήλως με υπόδειξη-οδηγία του κυρίου του έργου για τη σύνταξη του Κτηματολογίου Ελληνικού Δημοσίου, προς την εταιρεία κτηματογράφησης, χωρίς έρεισμα στον νόμο, έγιναν δεκτές συλλήβδην χωρίς αξιολόγηση οι δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων του Δημοσίου και απερρίφθησαν οι δηλώσεις όλων των ιδιωτών, ακόμη και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, παρά το ότι πολλοί εξ αυτών επικαλέστηκαν και προσκόμισαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Με την υποβολή και κυρίως την αποδοχή, άνευ άλλου τινός, των δασικών χαρτών ως τίτλων ιδιοκτησίας, τα σφάλματα των οποίων αναγνωρίσατε με ειλικρίνεια, με τη διαβεβαίωση ότι θα διορθωθούν αυτεπάγγελτα τα αναρίθμητα πρόδηλα ή μη σφάλματά τους, υποσχόμενος ταυτόχρονα την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του δασικού νόμου, ώστε να μην υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προσφύγουν στις χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες της Δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, την ολοκλήρωση του Δασολογίου και του Κτηματολογίου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την “πανδημία” που προκαλείται από την πρόχειρη, εσφαλμένη και αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου.

Ο προσωρινός ή και οριστικός ακόμη χαρακτηρισμός μιας εκτάσεως ως δασικής, χορτολιβαδικής, δασωμένου αγρού ή δάσους δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, εσφαλμένα κατά συνέπεια έγινε αποδεκτός ως τέτοιος από τα γραφεία κτηματογράφησης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. Οι δηλούντες (προβάλλοντες) δικαιώματα, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε πρόκειται για το Δημόσιο, οφείλουν να τεκμηριώσουν και να αποδείξουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους.

Η εξέλιξη αυτή - συνδυασμένη με την αδυναμία προώθησης των υπεσχημένων και αναμενόμενων οριζόντιων λύσεων, εκτός του ότι μας εκθέτει όλους στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι αγωνιώντας για την τύχη των ιδιοκτησιών τους συνωστίζονται στα γραφεία κτηματογράφησης, και όχι μόνο, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις διορθώσεως, πριν από την κατάθεση αντιρρήσεων, αναμένοντας την αδικαιολόγητα καθυστερημένη μείωση των τελών, την αυτεπάγγελτη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης - αντικειμενικά υπονομεύει τη σύνταξη του Δασολογίου αλλά και του Κτηματολογίου».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News