Άλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο «Καψής» στην Αγ. Πελάγια - Πώς ήταν η περιοχή το 1960

Κρήτη
Άλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο «Καψής» στην Αγ. Πελάγια - Πώς ήταν η περιοχή το 1960

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε πως ήταν η περιοχή το 1960 πριν το κτίσιμο του ιστορικού ξενοδοχείου

Η αμερικανική εταιρεία  Hines , ανακηρύχθηκε  πριν από λίγες ήμερες πλειοδότης στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε για την πώληση του μυθικού  ξενοδοχείου Capsis στην Κρήτη. Η Hines προσέφερε 125,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της ιστορικής  ξενοδοχειακής μονάδας. 

Το τουριστικό συγκρότημα "Out of the Blue Capsis Elite Resort" στην περιοχή Αγία Πελαγία  είχε τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τις πιστώτριες τράπεζες πριν από έναν χρόνο. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους προμηθευτές και τις Τράπεζες αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Κτισμένο πάνω σε μία ιδιωτική χερσόνησο και προσφέροντας μοναδική θέα στον γραφικό όρμο της Αγ. Πελάγιας , το "Out of the Blue, Capsis Elite Resort", όταν οικοδομήθηκε , άλλαξε οριστικά την εικόνα της περιοχής.  

Η περιοχή της Αγία Πελαγίαως,  ως και τη δεκαετία του   1960 ήταν μια εύφορη  μικρή πεδιάδα  με μποστάνια και κηπευτικά που φύτευαν οι κάτοικοι   του χωριού Αχλάδα.

 Από τη  δεκαετία του 1970 όμως και μετά,  η γραφική ήρεμη παραλία , μεταμορφώθηκε  σε ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Στη βόρεια μεριά της παραλίας  υπάρχει η σπηλιά της Εύρεσης .  Εκεί  βρέθηκε πριν από πολλά χρόνια η εικόνα της Αγίας Πελαγίας , έτσι η περιοχή πήρε το όνομα της.

 Χιλιάδες  χριστιανοί κατέβαιναν στην αμμουδιά ,  για το πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας και έβαζαν τα πόδια τους  στο νερό  ή θάβονταν μέσα στην ζεστή  άμμο, για να θεραπευτούν από τις ασθένειες τους.

Εδώ ήταν κτισμένη και  η αρχαία Απολλωνία. Σήμερα  μπορείς να διακρίνεις ελάχιστα  ίχνη από τις  ανασκαφές που έγιναν στο χώρο  αυτό, από τον Στυλιανό Αλεξίου.

Η μοίρα  αυτής  της περιοχής άλλαξε δραστικά  το 1978  όταν η Μαρίκα  Καψή , αγόρασε μια τεράστια έκταση με σκοπό να επενδύσει στον τουρισμό .

 Έτσι πριν από 45 χρόνια κτίστηκε το εμβληματικό  Capsis Beach.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη  ενός  οργανωμένου σχεδίου,  τουριστικής ανάπτυξης και  μια οικιστική μελέτη  , καταδίκασαν τη όμορφη περιοχή να «βουλιάξει»  από την αυθαίρετη δόμηση.

Τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την όμορφη γραφική αμμουδιά. Τα αυθαίρετα, τα μαγαζιά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια , τα σπίτια και  οι επιχειρήσεις , φτάνουν σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Η είδηση της πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου " Capsis ", στην Αγία Πελαγία,  μας ξύπνησε μνήμες για αυτή την γωνιά της Κρήτης.  

Φωτογραφία του J. Blair. Η Αγ. Πελαγία το 1960, εκείνη την εποχή υπήρχαν εκεί μόνο ο καφενέδες του Μαμουνή, το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ και το παλιό σπίτι του τελωνοφύλακα . 

Η ιστορία των Capsis Hotels

Η ιστορία της  οικογένεια  Καψή,   ήταν  το απόλυτο  success  story  με πρωταγωνίστριες  τρεις γενιές  δυναμικών γυναικών  που διακρίθηκαν στο χώρο του τουρισμού.

Η Μαρίκας Καψή, ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δημιούργησε  τα Capsis Hotels . Μια από τις πρώτες κραταιές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας μας .

 Το πρώτο ξενοδοχείο, Capsis Astoria, άνοιξε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από το 1970 κι έπειτα ακολούθησαν σταδιακά το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα,  μετά το Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα.

Το 1986 η Μαρίκα Καψή πεθαίνει,  αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά στις κόρες της , Λένα και Ντία  Καψή.

 Ακολούθησε διαχωρισμός του ομίλου με την Ντία να αναλαμβάνει την διοίκηση των μονάδων στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και την Λένα τη διοίκηση του ξενοδοχείου Capsis Astoria στο Ηράκλειο και του Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Το  "Out of the Blue, Capsis Elite Resort" που άλλαξε χέρια.   Είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων , συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών.

Το συγκρότημα,  είναι ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Κρήτης όπου στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει  celebrities και πολλούς ξένους ηγέτες .

 Απαρτίζεται από 42 κτίρια που έχουν ανεγερθεί  μέσα σε μια έκτασης 162 στρεμμάτων και διαθέτει  39 πισίνες , χώρους  χαλάρωσης και spa .

Φωτογραφίες πηγή: Facebook

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News