Εντυπωσιακή η άνοδος των εξαγωγών στη Κρήτη

Κρήτη
Εντυπωσιακή η άνοδος των εξαγωγών στη Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κρήτης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι κρητικές εξαγωγές παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 33,2%  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Oι κρητικές εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή έφτασαν τα 233,6 εκ. ευρώ, έναντι των 175,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ,στις αγορές του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών, πρώτη βρίσκεται η Ιταλία – γεγονός που δείχνει πως το ελαιόλαδο κρατά τα σκήπτρα και ανοίγει δρόμους.

Στη σχετική λίστα δεύτερη είναι η Γερμανία, ακολουθεί η Γαλλία ενώ την πεντάδα κλείνουν η Πολωνία και η Αυστρία.

Όσον αφορά  τους νομούς Ηράκλειο Λασίθι και Χανιά  παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση με το  Ν. Ρεθύμνης να καταγράφει μικρή μείωση. Πρωτοστατεί ο νομός Ηρακλείου όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 44,5%, με τον τόνο φυσικά να δίνεται από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία,  ο στόχος ο κλάδος των εξαγωγών να αποτελέσει κρίσιμο μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας είναι και εφικτός και επιτευκτός

Όπως τονίζουν οι εξαγωγείς της Κρήτης είναι κρίσιμο η ελληνική πολιτεία να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το ταμείο ανάκαμψης και με παρεμβάσεις στοχευμένες να βοηθήσει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία της χώρας 

Ο τομέας των εξαγωγών πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά καθώς μπορεί να αποτελέσει το «αντίβαρο» στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε, λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων της Κρήτης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. 

Φωτογραφία αρχείου
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News