Κατάργηση τμημάτων στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. – Αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας

Κρήτη
Κατάργηση τμημάτων στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. – Αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

40 υποτροφίες σε νέους φοιτητές

Χωρίς 37 τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει την κατάργησή τους.

Μάλιστα στην λίστα των τμημάτων που οδεύουν προς αναστολή λειτουργίας, συγκαταλέγονται και έξι τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου -που βρίσκονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης- και τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν στην πράξη από την ημέρα που συστάθηκαν στα χαρτιά.

Αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, φέρνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αν και δεν έχει ακόμα ενημερώσει επίσημα τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εντούτοις, σχεδιάζει την κατάργηση 37 συνολικά τμημάτων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων είναι και 6 του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου.

Πρόκειται για τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και χωρίς τον «πράσινο φως» της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα έξι τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που οδεύουν προς κατάργηση είναι: το τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας στο Ηράκλειο, το τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Ιεράπετρα, το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο, το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής της Σχολής Μηχανικών στο Ηράκλειο, το τμήμα Χημικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών στα Χανιά, αλλά και το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοαουστικών Τεχνολογιών στο Ρέθυμνο.

Ερωτηθείς ο αντιπρύτανης Νεκτάριος Παπαδογιάννης ειδικότερα για το τμήμα του Ρεθύμνου -που είχε δοθεί σκληρή «μάχη» για να δημιουργηθεί πριν από κάποια χρόνια- ξεκαθάρισε πως είναι πολύ πιθανό το τμήμα αυτό να λειτουργήσει μελλοντικά.

Επιπλέον, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με στόχο να προσελκύσει νέους φοιτητές δίδοντας τους οικονομική ανάσα για να σπουδάσουν, προχωρά -και μάλιστα από τον τακτικό του προϋπολογισμό- στην χορήγηση 40 υποτροφιών στους πρώτους εισαχθέντες στα τμήματά του, χωρίς να εξετάσει οικονομικά κριτήρια, παρά μόνο τα μόρια των πανελληνίων εξετάσεων.

Τα τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. που οδεύουν προς αναστολή λειτουργίας

Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων - Σχολή Γεωπονίας (Ηράκλειο)

Τμήμα Φυσικοθεραπείας - Σχολή Επιστημών Υγείας (Ιεράπετρα)

Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού - Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)

Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής - Σχολή Μηχανικών (Ηράκλειο)

Τμήμα Χημικών Μηχανικών - Σχολή Μηχανικών (Χανιά)

Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Σχολή Μουσικής & Οπτικοαουστικών Τεχνολογιών (Ρέθυμνο)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News