Απειλή κατάρρευσης στο Σύστημα Υγείας στα Χανιά - Στον «αέρα» 350 συμβασιούχοι

Κρήτη
Απειλή κατάρρευσης στο Σύστημα Υγείας στα Χανιά - Στον «αέρα» 350 συμβασιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συμβάσεις τους λήγουν τον Οκτώβριο – Κάλυψαν θέσεις για την πανδημία και τώρα κινδυνεύουν να μείνουν στον… δρόμο

Με κατάρρευση απειλείται το Σύστημα Υγείας στα Χανιά, την ώρα που πάνω από 350 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου βρίσκονται στον “αέρα”. Η λήξη των συμβάσεών τους τον ερχόμενο Οκτώβριο κινητοποιεί τους υγειονομικούς, που ζητούν τη μονιμοποίηση των συναδέλφων τους.

Ως νοσοκομείο αναφοράς, το Νοσοκομείο Χανίων, όπως και δεκάδες άλλα σε όλη την επικράτεια, στελεχώθηκε με προσωπικό με την έναρξη της πανδημίας, ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες λειτουργώντας πρόσθετες κλινικές και ΜΕΘ COVID και πλέον το μέλλον είναι αβέβαιο.

Ταυτόχρονα, οι μετακινήσεις γιατρών στο γειτονικό Νοσοκομείο του Ρεθύμνου για την κάλυψη των εκεί αναγκών δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Όπως καταγγέλλει η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων κ. Κατερίνα Μανιμανάκη, «πολλοί γιατροί, έχοντας υπερβεί τα όρια της αντοχής τους, αρχίζουν να παραιτούνται. Ήδη έχουμε παραιτήσεις από τα ΤΕΠ, την Ορθοπαιδική και την Αναισθησιολογική Κλινική».

Η κατάσταση είναι αντίστοιχη στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η κ. Ειρήνη Νταουντάκη, νεφρολόγος-διευθύντρια Νεφρολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σε μια επιστολή που συνυπογράφουν γιατροί απ’ όλα τα τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αναφέρει: «Φτάσαμε σε νοσοκομεία εφημεριακά και εμβολιαστικά κέντρα με αποδεκατισμένη τακτική λειτουργία. Με COVID κλινικές, που μέλημά τους είναι “να φαίνεται” απλώς ένας γιατρός στο εφημεριακό πρόγραμμα, ανεξαρτήτου ειδικότητας. Με υποβαθμισμένη εφημερία, εφόσον όλοι οι εξειδικευμένοι γιατροί εφημερεύουν ως ανειδίκευτοι στις COVID και στα εμβολιαστικά κέντρα. Νοσοκομεία που δεν προσφέρουν πλέον παρά ένα σταθμό στον δρόμο για τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Νοσοκομεία που δεν μπορούν να προσφέρουν τακτικά χειρουργεία και εξειδικευμένες υπηρεσίες».

Εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, του Συλλόγου Εργαζομένων και συνδικαλιστικών σωματείων στέκονται αλληλέγγυοι στα αιτήματα εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, που μετρούν αντίστροφα για την απόλυσή τους. Το απόγευμα προχθές Πέμπτη, σε μια συμβολική κινητοποίηση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, μετέφεραν την αγωνία τους για το μέλλον.

«Χωρίς μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων, που ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας έχουν δώσει τη ζωή τους και την ψυχή τους για να ανταποκριθεί το σύστημα, κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων κ. Κατερίνα Μανιμανάκη. Για τους συμβασιούχους συναδέλφους του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων κ. Βαρδής Γεωργιακάκης είπε: «Ήρθανε, μπήκαν στη φωτιά, αποδέχτηκαν και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς από τον Οκτώβριο θα έχουμε τις πρώτες αποχωρήσεις, σε ένα σύστημα που ήταν ήδη υπό κατάρρευση».

«Στο έλεος του Θεού»

Στο πλευρό των εργαζομένων τα συνδικάτα

Η κ. Μαρία Βλαστάκη, καθαρίστρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Νοσοκομείο Χανίων, είπε ότι η ίδια και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Τον προβληματισμό των συμβασιούχων βοηθών νοσηλευτών εξέφρασε η κ. Νατάσσα Αντωνάκη, λέγοντας πως από το 2018 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο πλευρό των υγειονομικών στα Χανιά τάσσονται και τα συνδικαλιστικά σωματεία. Το Εργατικό Κέντρο, διά του προέδρου του κ. Γιάννη Μανωλικάκη, ζητά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ ο κ. Φώτης Ρηγανάκος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, υπογραμμίζει πως «η πανδημία το απέδειξε τραγικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωράει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη, ανοίγοντας τη συζήτηση για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, όταν την ίδια στιγμή φέρνει την ατομική ευθύνη στον λαό για την κατάσταση με την COVID».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News