Έληξε άδοξα... το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με μαζικές αποχωρήσεις & πρόωρη λήξη της συνεδρίασης

Κρήτη
Έληξε άδοξα... το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με μαζικές αποχωρήσεις & πρόωρη λήξη της συνεδρίασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άρνηση του δημάρχου να δημοσιοποιήσει την επιστολή της παραιτηθείσας προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Βαγγελιώς Σχοιναράκη έφερε μαζικές αποχωρήσεις και πρόωρη λήξη της συνεδρίασης

 Άδοξο τέλος είχε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου! Η συζήτηση για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη ΔΕΠΑΝΑΛ ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ, αφού, παρά τις πιέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και τις παραινέσεις της ίδιας της Βαγγελιώς Σχοιναράκη προς τον δήμαρχο, δε γνωστοποιήθηκε η επίμαχη επιστολή- “φωτιά” της παρατηθείσας προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στο τραπέζι η βάση και αφετηρία της συζήτησης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενες από τη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με αυτά και με αυτά, δεν έγιναν... σοφότεροι ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ούτε και οι απλοί δημότες για ένα θέμα άκρως σοβαρό, αφού μιλάμε για μια επιστολή στην οποία η μέχρι τότε πρόεδρος στηλιτεύει κακώς κείμενα, δυσλειτουργία και θέτει ζητήματα αδιαφάνειας σε μια Δημοτική Επιχείρηση η οποία διαχειρίζεται το Πολιτιστικό και κατά συνέπεια πολλά χρήματα. Χρήματα τα οποία πληρώνει ο δημότης και, αν μη τι άλλο, δικαιούται να γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται.

Την ίδια ώρα, μένει να δούμε τι εξελίξεις πολιτικές, πέραν του θέματος της ΔΕΠΑΝΑΛ, θα σηματοδοτήσει γενικότερα η χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση, καθώς είναι φανερό ότι οι της αντιπολίτευσης “βράζουν” για τη χθεσινή αντιμετώπιση της οποίας έτυχε το Δημοτικό Συμβούλιο, μη λαμβάνοντας μια επιστολή λες και πρόκειται για απόρρητο μυστικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μένοντας στο “σκοτάδι” με μια τυπική επιμονή από πλευράς δημάρχου, στο ότι ο ίδιος είναι παραλήπτης και δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα μια επιστολή, την οποία η αποστολέας τον κάλεσε χθες επανειλημμένως και με απόλυτα καθαρό τρόπο να τη δημοσιοποιήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Πέτρος Ινιωτάκης, ξεσπώντας με αγανάκτηση, αναρωτιόντουσαν αν έχει νόημα να συμμετέχουν πλέον στα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ εμφανής ήταν ο εκνευρισμός και η απογοήτευση και στις τάξεις των παρατάξεων των Γιάννη Κουράκη και Ηλία Λυγερού.

Με την έναρξη πάντως της συζήτησης γύρω από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων, ο ένας μετά τον άλλον, έσπευσαν να καταστήσουν σαφές πως για να ξεκινήσει η συζήτηση πρέπει να απαντηθεί αυτό που είχαν ζητήσει με την προ ημερών κοινή επιστολή τους. Να λάβουν ή να ενημερωθούν τουλάχιστον για το περιεχόμενο της αρχικής επιστολής της Βαγγελιώς Σχοιναράκη, με ημερομηνία 16 Ιουνίου, η οποία τελικά ένα 15νθήμερο μετά οδήγησε στη ρήξη της με τον δήμαρχο και στην ηχηρή παραίτησή της από την προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ.

«Έχουμε την παραίτηση της προέδρου και όλα αυτά που ειπώθηκαν για παράκεντρα εξουσίας, και μια επιστολή στον κ. δήμαρχο. Αυτές οι εξελίξεις, επειδή έχουμε ζητήσει πολλάκις εξηγήσεις, ενημέρωση σε σχέση με τις εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο και το κόστος, αλλά δε μας έχουν δοθεί ούτε προφορικά ούτε γραπτώς, ήρθαν να μας ενισχύσουν την άποψη - την υποψία - ότι κάτι συμβαίνει στη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Ενημερωθήκαμε συνάμα ότι έγινε αρχικώς κίνηση να προχωρήσει η αντικατάσταση της προέδρου χωρίς να γίνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι τα παράκεντρα εξουσίας που οδήγησαν την κ. πρόεδρο να παραιτηθεί. Όταν διαχειριζόμαστε δημόσιες υποθέσεις, νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητούμε λοιπόν καθαρά να μας αναγνωστεί η επιστολή ή να μας διανεμηθεί», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

Ηλίας Λυγερός

«Πρέπει να διευκρινίσουμε τι έννοια έχει η σημερινή συζήτηση. Οι τέσσερις παρατάξεις, που ζητήσαμε τη σημερινή συζήτηση από κοινού, βάλαμε καταρχάς το ότι πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Σχοιναράκη. Το ξεκαθαρίζουμε λοιπόν εξαρχής: Αν δεν έχετε την πρόθεση να υλοποιήσετε το ζητούμενο, δηλαδή να δώσετε στη δημοσιότητα την επιστολή, θεωρώ ότι δεν έχει καμία αξία να συζητήσουμε. Θα είναι μια υπεκφυγή της δημοτικής Αρχής και δεν έχει νόημα να κάτσουμε να κάνουμε μια τέτοια γενική συζήτηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός.

Ευ. Κουκιαδάκης

«Η κ. Σχοιναράκη μίλησε για αδιαφάνεια. Το είπε ένα πρόσωπο με μακρά πορεία, όχι κάποιος τυχαίος. Οφείλει, πέρα από τον δήμαρχο, και η ίδια να εξηγήσει τι εννοεί. Είχα υποβάλει 30 ερωτήματα για τις δαπάνες που αφορούσαν στον πολιτισμό. Η απάντηση που έπαιρνα από την αρμόδια αντιδήμαρχο ήταν ότι θα βρω τις δαπάνες στο διαδίκτυο. Έλεος, αυτό είναι προσβλητικό!

Εν γνώσει μου έδωσα μάχη να δώσουμε τα 5 εκατ. ευρώ επιχορήγηση στη ΔΕΠΑΝΑΛ. Είναι πολλά τα λεφτά, όμως. Δεν μπορεί να μένουμε στο σκοτάδι. Δήμαρχος και πρόεδρος οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στο Σώμα», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Π. Ινιωτάκης

«Βάλαμε το θέμα, που είναι σημαντικό, για δύο λόγους: Τα ζητήματα διαφάνειας τα ιεραρχούμε όλοι πολύ ψηλά. Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ακουστούν τα πάντα, να γίνουν γνώστες οι σύμβουλοι και οι παρατάξεις για προβλήματα και ευθύνες.

Και σε τελική ανάλυση για να βλέπουμε τα λάθη και να βελτιώνουμε τη λειτουργία των δημοτικών εταιρειών, του Δήμου κ.τ.λ. Εδώ μιλάμε για εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται. Δεν μπορούν να αιωρούνται πράγματα.

Ταυτόχρονα, η κ. Σχοιναράκη δεν είναι και οποιαδήποτε πολίτης. Έχει διατελέσει σε ανώτατες θέσεις, και βουλευτής. Να διαβαστεί σήμερα κιόλας η επιστολή», επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

Η άρνηση Λαμπρινού

Παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Ηρακλείου επέμεινε στην ίδια στάση που έχει ακολουθήσει αυτές τις ημέρες, δηλώνοντας πως δεν έχει σκοπό να δώσει ο ίδιος την επιστολή στο Σώμα και “πέταξε το μπαλάκι” στη Βαγγελιώ Σχοιναράκη να το κάνει.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω δημόσια για την επιστολή, σε επανειλημμένες ερωτήσεις. Το ξαναλέω: Η εν λόγω επιστολή έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα. Δήλωσα από την αρχή ότι δε θα δώσω εμπιστευτικό έγγραφο στη δημοσιότητα. Μπορεί να το κάνει ο αποστολέας, η κ. Σχοιναράκη, όχι ο παραλήπτης. Εγώ δε θα τη δώσω», ήταν η απάντηση του Βασίλη Λαμπρινού, που έφερε την άμεση παρέμβαση της παραιτηθείσας προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ.

«Είναι αυτονόητο και προφανές δικαίωμα να λάβουν οι δημοτικοί σύμβουλοι γνώση της επιστολής. Είναι υποχρέωση του δημάρχου να τη θέσει εις γνώσιν . Στην επιστολή παραίτησης καλώ άλλωστε τον δήμαρχο να τη δώσει στη δημοσιότητα. Άρα δεν υπάρχει το εμπιστευτικό της υπόθεσης που σήμερα επικαλείται ο δήμαρχος. Μετά την παραίτηση δεν μπαίνει θέμα εμπιστευτικό. Αντίθετα είναι θέμα σωστής δημοκρατικής λειτουργίας να λάβουν γνώση οι παρατάξεις. Λέω λοιπόν στον κ. δήμαρχο “δώστε την επιστολή στο Σώμα”», ανέφερε η Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Κι ενώ ουσιαστικά με την παρέμβασή της η ίδια, όπως επισημάνθηκε από επικεφαλής και συμβούλους, απελευθέρωσε τον δήμαρχο από τη δικαιολογία περί εμπιστευτικότητας που προέταξε, ο ίδιος δεν άλλαξε στάση.

Όταν, μάλιστα, του επισημάνθηκε πως είναι αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος απάντησε πως δε δέχεται εντολές.

Κάπου εκεί τινάχτηκε στον αέρα πια η συνεδρίαση. Οι τέσσερις παρατάξεις που είχαν ζητήσει τη συζήτηση αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες. Αποχώρησε επίσης και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, επισημαίνοντας πως δε θα συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση γενικών, εκατέρωθεν τακτικισμών. Και κάπως έτσι ο πρόεδρος του Σώματος Γρηγόρης Πασπάτης κήρυξε την πρόωρη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως να γίνει γνωστή τελικά η επίμαχη επιστολή και να “φωτιστούν” τα όσα αποκαλύπτονται με φόντο τη λειτουργία της ΔΕΠΑΝΑΛ και του Πολιτιστικού Κέντρου.

ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ομοθυμία για τη λαϊκή

Νωρίτερα πάντως, γύρω από το πρώτο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε στα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές, υπήρξε απόλυτη σύμπνοια. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση εμφανίστηκαν, με απόλυτα ενιαία στάση, υπέρ της δυναμικής υλοποίησης του σχεδιασμού για τη μόνιμη μετεγκατάσταση της λαϊκής στο σημείο, παρά τα προσκόμματα που φαίνονται ότι έχουν μπει από πλευράς κυβέρνησης, και με εκκρεμούσα την απάντηση της Αποκεντρωμένης επί της δημοπράτησης του σχετικού έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News